Ambulans Sürücüsü Görev Şehidi Sayılmalı
A HABERTürkiye Kamu Sen Konfederasyonuna bağlı Türk Sağlık Sen Adana Şubesi Başkanı İsmet Tepe, ülke genelindeki 112 çalışanları ve 112 derneklerinin katıldığı 'Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'na dikkat çekti.
MEVCUT UYGULAMALAR İPTAL EDİLMELİ
Türkiye'de 2 bin 72 Acil Yardım İstasyonunda 33 bin çalışanın görev yaptığına dikkat çeken İsmet Tepe, "112 ambulansı sayısı ise 3 Bin 357'dir. 2013 yılındaki toplam vaka sayısı ise 3 milyon 665 bin'dir. Bu yoğunluğun yanı sıra 2013 yılında asılsız ihbarların sayısının 111 milyon olması iş yükünü anlatmaya yeterlidir. Söz konusu bu iş yükünün azaltılması için personel istihdamı arttırılmalı ve bu istihdamla orantılı olarak istasyon ve ambulans sayısı da çoğaltılmalıdır. Asılsız ihbarda bulananlara mutlaka ceza kesilmeli ve takibi yapılmalıdır. Sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık alanında taşeronlaşmanın önü açılmış ve bazı kamu sağlık hizmetleri anayasaya aykırı olmasına rağmen hizmet alımı usulü ile gördürülmektedir. Ne yazık ki bu uygulamaya 112 Acil Sağlık hizmetleri de dâhil edilmeye çalışılmaktadır. Bazı illerimizde bu tür uygulamalara gidildiği ve bunun yaygınlaştırılmaya çalışıldığı görülmektedir. 112 Acil Hizmetlerinde özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli ve hali hazırda olan tüm uygulamalar iptal edilmelidir" diye konuştu.
YAŞANAN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Türk Sağlık-Sen olarak gerçekleştirdikleri bir anket çalışmasına göre 112 çalışanlarının yüzde 88'inin görev sırasında fiziki ve sözlü şiddete uğradığını belirttiğini belirten İsmet Tepe, "yüzde 86’sı ise vakaya giderken can güvenliğinden endişe duyduğunu ifade etmiştir. Oldukça vahim bir hal alan bu şiddetin önüne geçilmesi için ambulanslarla birlikte polisinde olay yerine aynı zamanda intikalini sağlayacak bir düzenleme yapılmalıdır. Bakanlık bu konuda acilen İçişleri Bakanlığı ile protokolü imzalamalıdır. Ülkemizde 11 yılda 7 Bin 247 ambulans kazası yaşanmış, 112 acil hizmetlerinde görevli 135 arkadaşımız bu kazalarda hayatını kaybetmiştir. 112 çalışanlarının yüzde 60'ı ambulans şoförlüğü yapmak istememektedir. Ambulans kazalarının önüne geçilmesi için ambulans şoförlüğünde gönüllülük ile kabiliyet esas alınmalı ve ambulans şoförlerine yeterli sürede ileri sürüş teknikleri eğitimi verilmelidir. Ambulansların güvenlik açısından sağlam ve yeni olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca burada can yakan bir diğer noktada 112 çalışanlarına, sağlık çalışanlarına şehitlik verilmemesi, görev şehidi sayılmamasıdır. Acil sunulması gereken kamu hizmetleri (İtfaiye, Güvenlik v.b) görevlerini yerine getiren kamu çalışanlarından sadece 112 çalışanları görev şehidi sayılmaması uygulamasına son verilmelidir. Görev şehitliği için gerekli düzenlemeler yapılmalı büyük acı yaşayan ailelerin birde mağdur edilmesinin önüne geçilmelidir. Kazalar ve vakalarda çalışanı zor durumda bırakan tazminatların önüne geçilmesi için 112 çalışanlarına mesleki mali sorumluluk sigortası gibi bir güvence sistemi kurulmalıdır" şeklinde konuştu.
Tepe daha sonra şu görüşlere yer verdi:
24 SAATLİK VARDİYA SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ
"112 çalışanlarının çalışma şekilleriyle ilgili tercihi 24 saatlik vardiya sistemi olduğuna dikkat çeken İsmet Tepe, "Anketimize göre de bu çalışma sisteminden çalışanların yüzde 86'sı memnundur. Bu sistem değiştirilmemelidir. Yemek yardımında ne yazık ki mevzuat düzenlemelerine rağmen sıkıntılar çözülememiştir. 112 çalışanlarının yemek temini ile ilgili sıkıntısına kalıcı çözüm bulmak adına yapılacak tek düzenlemenin yemek yardımlarının nakdi olarak ödenmesidir. Bu konuda gerekli mevzuat değişikliğine gidilmelidir. 112 çalışanlarının kıyafetler ile ilgili şikayetleri artmaktadır. Sorunun giderilmesi için daha kaliteli kıyafetler üretilmeli, kıyafetlerin bedenleri seçilirken kadın personelde olduğu unutulmamalı ve bu kıyafetler uygun zamanlarda personele ulaştırılmalıdır. 112 İstasyonları ve ambulansların daha uygun nitelikte hizmet sunmaya müsait hale getirilmesi gerekmektedir. 112 çalışanları idareciler tarafından yapılan mobbing ve sendikal tercih baskısından bunalmışlardır. İhtiyaç değil de baskı aracı olarak kullanılan geçici görevlendirmelerden yılmışlardır. Hak ihlali ve vicdan yaralayan aynı zamanda suç olan bu tür baskılara bir an önce son verilmelidir."
İlginizi Çekebilir