B.Şehir Çalış-Mıyor, Adana'yı Sinek Bastı
A HABERAdana'nın dört bir yanınını halk arasında 'yakağan' denilen sineklerle, sivrisinekler sardı. Halk sağlığı uzmanları yetkililerin gerekli önlemi almasını istedi, sıtma uyarısında bulundu
Yağmurların başlaması ile birlikte Adana'nın dört bir yanı sinek ve sivrisinek türü haşerelerin istilasına uğradı.
Özellikle park ve bahçeler zararlılardan geçilmiyor. Vatandaş balkona çıkamıyor, penceresini açamıyor, Adanalılar bu duruma isyan ediyor. Sağlıklı ve etkili ilaçlama yapılmasını isteyen uzmanlar Adana Büyükşehir Belediyesinin üniversite ve sağlık müdürlükleriyle koordineli hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
İLAÇLAMA YAPILMIYOR
Uzmanlar, küresel ısınma ve yağışların sivrisinek popülasyonunu artırdığını söylüyor. Bilimsel verilere göre, gerekli önlemler alınmazsa, sıtma gibi hastalıklarda artış yaşanacak.
Uzmanlara göre, böceklerle mücadelede önemli olan ilaç sıkmak değil erişkin hale gelmeden onları yok etmek gerekiyor. Belediye ne yazık ki, insan sağlığına zararlı olan mazotla dumanlama sistemi kullanıyor. Bu uygulama, fayda sağlamadığı gibi önemli boyutlarda zarara da neden oluyor. Ortaya çıkan duman kanserojen madde içerdiği için sinir ve akciğer sistemleri üzerinde ciddi sorunlar yaratıyor. Bitki ve hayvanlar üzerinde de benzeri tahribat yaratıyor. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde böyle bir ilaçlama sistemi yok. Büyükşehir bu konuda uzmanlardan yardım almalı.
Vatandaş görüşü
Adanalılar, belediye tarafından yeteri kadar ilaçlama yapılmadığını, böceklerin evlerin içine kadar girdiğini, kapı pencere açamaz hale geldiklerini söylüyor. Adanalılar, balkonda oturmaya hasret kaldıklarından şikayetçi. Her sineğin bulaşıcı hastalık riski taşıdığına işaret eden vatandaşlar, Sürekli sivrisinek ilacı kullandıklarını ama bunun yetersiz olduğunu, Adana Büyükşehir Belediyesinin de bir şeyler yapması gerektiğine işaret ediyor. Vatandaşlar sinek ve sinek çeşitleri yüzünden evlerinden kaçacak duruma geldiklerini ifade ediyorlar.
Uzman görüşü:
"İnsanları ısırarak kan emen sivrisineklerin sokması aslında birçok hastalığa neden olabilmektedir. Sivrisineklerden insanlara bulaşan en önemli hastalıklardan birisi sıtma hastalığıdır.
Sivrisinek sokması, sivrisineğin vücuttan kan emip uzaklaştıktan sonra fark edilir. Bunun nedeni sivrisineklerin ağızlarında ürettikleri özel sıvıyı deri üzerine bırakmaları ve bu sayede deriyi uyuşturmalarıdır.
Sivrisineklerden kurtulmak için öncelikli olarak yapılması gereken mekanın etrafında eğer var ise pis su birikintisi, lağım suyu, çöplük ve bataklık gibi alanlardan kurutmak gereklidir. Daha sonra yapılması gereken sivrisinek ilaçlama hizmetidir.
Sivri sinek yumurtlama sistemi ile çoğalırlar. Yumurtalarını sulak ve nemli alanlarda saklar. Bataklık, lağım suları ve kirli su birikintilerinin olduğu alanlarda çok sık görülen sivrisinekler çiftleşmelerini havada uçarken gerçekleştirirler.
Belediyelerin yaz başında larva döneminden önce ilaçlama yapması, bu yöndeki çalışmaların aralıklarla muntazam olarak tekrarlanması gerekir.
İlginizi Çekebilir