Ortodontik Bozukluklar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
A HABEROrtodontik Bozukluklar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ortodontik bozukluklar, diş hastalıkları içerisinde görülme sıklığı azımsanamayacak hastalıklardır. Bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesi ise oldukça önemli olarak tanımlanır. Pekiyi Ortodonti hastalıklarının tedavisi neden önemlidir? Ortodontik bozukluklar tedavi edilmezse ne olur? Konu hakkında merak edilenleri, Ortodonti Uzmanı Cemal Şişman yanıtlıyor.
Ortodontik bozukluklar, dişlerin kalabalık veya çarpık olması, fazla öne ya da geri gitmesi, yanlış çene kapama, çapraz kapanma ve açık ısırık gibi geniş bir yelpazede görülen durumları kapsar. Bu durumlar, genetik faktörler, başparmak emme ve dil itme gibi çocukluk alışkanlıkları veya travmalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ortodontik bozukluklar tedavi edilmezse, çiğneme ve konuşma sorunları, ayrıca rahatsızlık ve ağrı gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Ciddi vakalarda, ortodontik bozukluklar uyku apnesi gibi ciddi tıbbi durumlara bile neden olabilir.
Neyse ki, bugün birçok ortodontik tedavi seçeneği mevcuttur. Ortodontistler, dişleri ve çeneleri yeniden hizalamak için tel takviyeli apareyler, şeffaf plaklar, retainerlar ve diğer cihazlar gibi birçok cihaz kullanabilirler. Erken müdahale, ortodontik bozuklukları düzeltmek ve gelecekteki komplikasyonları önlemek için önemlidir. Çocuklar, potansiyel sorunları belirlemek ve en iyi tedavi yöntemini belirlemek için 7 yaşında ilk ortodontik değerlendirmelerini yapmalıdırlar. Ancak tedavi için asla çok geç değildir ve birçok yetişkin, diş sağlıklarını ve görünümlerini düzeltmek için ortodontik tedaviyi tercih etmektedir.
Diş Problemleri
Ortodontik bozukluklar tedavi edilmezse çeşitli diş problemlerine yol açabilir. Örneğin, dişler kalabalık veya çarpıksa, dişler arasını temizlemek zorlaşabilir ve tartar oluşumu, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Aynı şekilde, öne ya da geri gitmiş dişlerin doğru şekilde karşılaşmaması (overbite ya da underbite), dişlerin eşit olmayan aşınmasına ve diş problemleri riskinin artmasına yol açabilir.
Bu sorunların yanı sıra, tedavi edilmemiş ortodontik bozukluklar diş kaybına da neden olabilir. Bu, dişler yanlış hizalandığında, çevreleyen dişlere fazladan basınç uygulayarak hasara ve hatta diş kaybına neden olabileceği için gerçekleşebilir. Ayrıca, tedavi edilmemiş ortodontik problemler çiğneme veya ısırma zorluğuna neden olabilir ve bunlar da beslenmenizi ve genel sağlığınızı etkileyebilir. Bu nedenle, diş problemlerinden kaçınmak ve ağız sağlığınızı korumak için mümkün olan en kısa sürede ortodontik tedaviye başvurmak son derece önemlidir.
Tıbbi Sorunlar
Ortodontik bozukluklar sadece diş sağlığını etkilemekle kalmaz, tedavi edilmezlerse çeşitli tıbbi sorunlara da yol açabilirler. Dişler ya da çenelerin hizalanmaması, çene eklemlerine fazladan basınç uygulayarak kronik çene ağrısı, baş ağrısı ya da hatta migren gibi problemlere neden olabilir. Ayrıca, çenenin ve kulağın kontrolünü sağlayan sinirlerin bağlantılı olması nedeniyle kulak ağrısı veya çınlama da ortaya çıkabilir.
Bazı durumlarda, tedavi edilmemiş ortodontik bozukluklar uyku apnesi gibi, uyku sırasında nefes almayı durdurma ile karakterize edilen bir uyku bozukluğuna da neden olabilirler. Dişlerin ya da çenelerin hizalanmaması, hava yolunu tıkayarak normal nefes almayı uyku sırasında zorlaştırabilir. Bu nedenle, ortodontik problemlerin düzeltilmesi, bu tıbbi sorunların hafifletilmesine ve genel sağlık ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız, en iyi tedavi yöntemini belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapmak üzere bir ortodontiste başvurmak son derece önemlidir.
Hekiminize Başvurun
Ortodontik bozukluklar, fizyolojik hastalıklar gibi doğrudan yaşamınızı etkilemiyor olsa da uzun vadeli başkaca sorunları tetikleyebilir. Bu sağlık sorunları geçiştirilmemeli ve mutlaka uzman diş hekimleri tarafından muayene edilmelidir. Hastalığın teşhis ve tedavisi için dik hekimlerine ve diş kliniklerine başvurmalı ve tıbbi protokollere uygun tedavi hizmeti almalısınız.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22010-malocclusion
İlginizi Çekebilir