Saç Dökülmesi Hastalık Habercisi Olabilir
A HABERSağlıklı saçlara sahip olmak da kadınların ve erkeklerin dış görünüşleriyle ilgili en önemli öncelikleri arasında yer alıyor.
Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Çağatay Sezgin günde 100 teli aşan bir saç kaybı varsa hekim tarafından mutlaka bir değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Aksi halde kalıcı saç kaybı yaşanabilir. Bu nedenle hekim tarafından yapılan erken ve doğru teşhis saçları kurtarır" diyor.
Saç tellerinin de belli bir ömrü var
Normalde başımızdaki saçların belli bir döngüsünün olduğunu söyleyen Dr. Sezgin, "Bu döngü genetik kod gereği uzama evresi, geçiş evresi ve dinlenme evresi zincirini takip ediyor" diyor.
Başımızdaki saçların yaklaşık yüzde 80'inin uzama evresinde olduğunu ve bu sürenin ortalama 2-6 yıl sürdüğünü belirten Dr. Sezgin, bu süreci şöyle anlatıyor: "Bu süreyi tamamlayan saçlar kısa bir geçiş aşamasından sonra dinlenme evresine geçiyor ki bu oran yüzde 19 civarında oluyor. Dinlenme aşamasında olan saçlar 3-4 ay kadar kalıyor ve ardından saç dökülmesi başlarken bir yandan da yeni saç çıkışı başlamış oluyor" diyor.
Saçların bu düzenini etkileyen herhangi bir olayın saç dökülmesiyle sonuçlanabileceğini ifade eden Dr. Çağatay Sezgin, "Dökülme şikâyeti olan hastaya mutlaka dökülen saç sayısı sorulmalı. Günde 100 teli aşan bir saç kaybı varsa mutlaka değerlendirme yapılması gerekiyor demektir" şeklinde konuşuyor.
Saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir
Geçirilen cerrahi operasyonların, kazaların, ciddi kalori kaybıyla sonuçlanan sıkı diyetlerin saç dökülmelerini tetikleyebileceğini söyleyen Dr. Çağatay Sezgin saç dökülmesine neden olabilecek diğer etkenleri de şöyle sıralıyor:
- Kansızlık (anemi)
- Vitamin veya mineral eksikliği (biotin, çinko, B vitaminleri, folik asit vb.)
- Tiroid beziyle ilgili hastalıklar (tiroid bezinin az veya çok çalışması)
- Ateşli hastalıklar
- Romatizmal hastalıklar
- Bağ dokusu hastalıkları (lupus vb.)
- Radyoterapi
- Saç kıran hastalığı
- Saçlı deri yanıkları
- Hormon bozuklukları (prolaktin yüksekliği, polikistik over sendromu, androjen yüksekliği)
- Kanser tedavisi için uygulanan bazı kemoterapi ilaçları
İlginizi Çekebilir