Üniversitede Tırmanma Duvarı
SPORÇukurova Üniversitesi'nde uluslararası standartlara sahip bir tırmanma duvarı bulunuyor. Adana'da çok bilinmese de bu devasa duvar kaya tırmanışı yapmak isteyenler için bulunmaz bir nimet.
Konuyla ilgili bilgi veren BESYO Öğretim Görevlisi Süleyman Vardal düşünülenin aksine, alınan güvenlik önlemleri sayesinde düşme ve yaralanma riskinin minimum olduğunu söyledi.
Kaya tırmanışının sadece kas gücü değil aynı zamanda hızlı ve doğru karar verebilen bir zihin gerektirdiğine dikkat çeken Vardal, vücuttaki tüm kasları çalıştıran bir spor olan kaya tırmanışının aynı zamanda çok iyi bir kondisyon gerektirdiğini bildirdi.
Çukurova Üniversitesi içinde bulunan ve öğrenci akademisyen ile idari personeller tarafından kullanılan duvarlar 10,5 - 12 metre yüksekliğe sahip ve temel olarak üç farklı yüzeyden oluşuyor. Düz olan yüzeyde hız yarışları gerçekleştirilirken, negatif açıların bulunduğu daha zorlu yüzeyde lider tırmanışı denilen tırmanış türü yapılıyor.
Süleyman Vardal sportif tırmanma duvarlarıyla ilgili şu teknik bilgileri verdi:
"Duvar 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm olan hız duvarı 3 metre genişliğe, 10,5 metre yüksekliğe sahip. Lider tırmanış olarak adlandırdığımız duvarın genişliği 5, uzunluğu 12 metre. Bu duvarın eğimi ise yüzde 48 civarında. Üçüncü duvar ise kısa tırmanma duvarı olması sebebiyle bu spora yeni başlayanlar için en elverişli olanı."
ZAMAN
İlginizi Çekebilir