ayyuce
Adana
DOLAR32.3712
EURO34.9785
ALTIN2325.5
Klinik Psikolog Aslıhan PAKSOY

Klinik Psikolog Aslıhan PAKSOY

Mail: [email protected]

Dost Görünen Düşman, Düşman Görünen Dost!

Başlığın içeriği biraz kafa karıştırıcı olabilir,fakat düşününce en iyi açıklayan cümle olduğuna benim ile birlikte sizde hak vereceksiniz.

YEME BOZUKLUĞU
Biliş ile davranışın arasında kocaman bir bağ olan davranıştır. Yani tamamen zihnimizle alakalı bir durum..

Çoğu kişi bunun farkına varmadan zayıflamak için birçok yol dener, hatta sonuçta da alır. Fakat, ne yazıkki en sonuna gelindiğinde en başa dönülür. Belki daha da hüsran sonuçlara gidilebilir.

Bastırdığımız duygularrın semptom olarak çıkış şeklidir. Normalinden daha fazla yemek, canının çekmediği şeyleri tüketmek, sıklıkla ve çok yemek, geceleri şiddetlenen yemek yeme isteği. Fazla aburcubur tüketimi varsa yeme bozukluğu olduğundan şüphe edilebilir.

HEPİMİZ, cips çikolata hamburger vb. yiyecekleri çok severiz. Bazen gözümüz doymaz. Diyetteyken en büyük isteğimiz onları tatmak bile olabilir.

Bu yiyecekleri bir insan gibi düşünün; çok seviyorsunuz ama aşırı zararlı bile bile, onları hep yanınızda istiyorsunuz. Zarar verdiğini, düşmanınız olduğunu bile bile görüşmeye devam yani..

Peki birinin sizi sevmediğine, zarar vermek istediğine emin olup görüşmeye devam eder misiniz?
Ah, bir de orda sizi düşünen son derece sağlıklı masum karnabaharlar yeşillikler çorbalar, kerevizler…Yine bir insanmış gibi düşündüğünüzde iyiliğiniz için çabalayan, size hiç zarar gelmesini istemeyen arkadaşlarınızdan nefret ediyorsunuz veya nötrsünüz. 
Bence biraz nankörlüğe girebilir, aslında şans vermekte yarar var..

PEKİ BUNU NASIL YAPABİLİRİM?
Öncelikle, 'yeme davranışınızında sorun var da, etken olacak fizyolojik bir rahatsızlığınız yok ise gerçekten bir yeme bozukluğu durumu yaşıyorsanız.. Ne zamandan beri olduğunu bulmalısınız, ne kadar süredir farkında olmadan bu davranışla savaştığınız çok önemli..

Ne yaşadınız, yaşıyorsunuz? Fark ettiğiniz yeme davranışı bozukluklarında akabinde olumsuz bir olay oldu mu? Öfkelendiniz, belki üzüldünüz.. Bunu sağlıklı bir şekilde dışa vurabildiğinizde ya da  vuramadığınızda aradaki farkı mutlaka görüceksinizdir.

DEMEK istiyorum ki, acaba hangi duygunuzu yiyorsunuz? Elinize bir kağıt alıp bastırdığınız duyguları yazın sağlıklı bir şekilde dışavurum önerilerinizi de yanlarına yazın ve yemek yeme isteği geldiğinde ne hissettiğinizi, bunu size nelerin yaptırdığını düşünün ve mutlaka bunları not edin.. Değişim kendi içinizde..

Ruh sağlığı uzmanından destek almanız daha sağlıklı olacaktır.

BENDE VAR MIDIR?
Herhangi bir fizyolojik sağlık problemi yoksa UZUN zamandır kilo alamayıp veremiyorsanız, verseniz bile aynı veya daha fazla kiloyu alıyorsanız, sürekli hayatınızda bu kısır döngü varsa, dur demenin vakti gelmiş olabilir..

Dostunuzu iyi seçmeniz dileği ile..

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar