2 Yaşından İtibaren Takip Edin
SAĞLIKUzmanlar 10 yaşından itibaren kendisini göstermeye başlayan skolyoz olarak isimlendirilen omurgadaki eğriliklerin çocukların hayatını tehdit ettiğini belirtti.
Omurganın üç boyutlu eğriliği sonucu oluşan skolyoz, özellikle çocukluk döneminde daha fazla önem kazanıyor. Çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu ülkemizde yüzde 70'i 18 yaş altında olan yaklaşık 2,5 milyon skolyoz vakasının olduğu biliniyor. Sıklıkla karşılaşılan skolyozlar, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkıyor. Hafif derecede skolyoz hiç rahatsızlık vermeyebilirken, hızla ilerlediğinde sırt ve bel ağrılarına, akciğerlerde solunum yetmezliği, kalpte ritm bozukluklarına, depresyona yol açabiliyor.
Omurgadaki eğriliklere verilen genel bir isim olan skolyoz hakkında açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nurullah Ermiş, şunları söyledi: "Omurgadaki eğriliklere verilen genel bir isim olan skolyoz özellikle gelişme çağındaki çocuklarda görülüyor. Skolyozun Türkiye'deki sıklığı yüzde 2 oranında ve bu yüzde 2 içinde çok azı tespit edilebiliyor. Bu durumda skolyoz eğriliği ilerlemeye başlıyor. Erken ergenlik döneminde veya gelişmenin tamamlandığı dönemlerde kalıcı organ deformiteleri meydana geliyor. Skolyoz, pek çok organı etkilediği için çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Bazı vakalarda kaburgaların yer değiştirmesi ile birlikte akciğer solunum kapasitesi, akciğerin bu durumuna bağlı solunum değişiklikleri ortaya çıkabiliyor. Bu durumda solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonları, kronik ağrı ve psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Çok ileri vakalarda kalp problemleri, egzersiz kapasitesinin azalması söz konusudur. Bu durumda skolyoza bağlı ikincil nedenler artık hastalık nedenidir.”
SKOLYOZUN BELİRTİLERİ
Yrd. Doç. Dr. Nurullah Ermiş, hastalığın belirtileri olarak şunları sıraladı: "Kalça ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülür. Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozulur. Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılır. Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekilir. Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebilir."
OKUL ÇANTASI TEK TARAFLI TAKILMAMALI
Nurullah Ermiş, çocukların okul çantasının ağır olması ya da tek taraflı omuz askısı kullanılması halinde kas zorlanmalarına neden olduğunu açıkladı. Ermiş, "Özellikle boyun hızlı uzadığı yaşlarda tek el veya tek omuzla taşınan çantalar omurgada skolyoz gibi duruş bozukluklarına neden olabilir. Skolyoz hastalığı çocuklarda yanlış oturma, sürekli sırtın bir tarafında yük taşıma gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığa yakalananların omurgaları arkadan bakıldığında C veya S şeklini alıyor. Boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına, psikolojik bozukluklara, ileri yaşlarda kireçlenmeyle beraber bel ile sırt ağrılarına sebep oluyor" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir