45 Eyalet Türkiye Dostu!
DIŞ HABERLERABD Kongresindeki Türkiye Dostluk Grubu 50 eyaletten 45'i ve 6 bölgenin tamamından katılan milletvekili üyeleriyle Amerika'da neredeyse her eyaleti Türkiye dostu haline getirdi.
Türkiye Dostluk Grubu bu özelliğiyle ülke bazında Tayvan ve Hindistan ile birlikte Kongre'de en fazla üyeye sahip ilk 3 dostluk grubundan da biri oldu.
ABD'de Türkiye'nin çıkarları için çalışan Turkish Coalition of America (TCA) adlı kuruluşun çabalarıyla Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu önemli bir başarıya imza attı.
TCA Başkanı Lincoln McCurdy geçtiğimiz haftalarda 150'yi geçen Türkiye Dostluk Grubu'nun üye sayısının kısa zaman içinde 155'e çıkarak tarihi bir noktaya ulaştığını söyledi.
Şu anda grupta ABD'deki 50 eyaletin 45'i ile 6 bölgenin tamamından Kongre üyelerinin bulunduğunu belirten McCurdy, "Yani Türk Dostluk Grubu'nda ABD'nin kuzeydoğusundaki 5 eyalet hariç her taraftan temsilciler bulunuyor, ABD haritasına baktığınızda neredeyse her yer üyemiz" dedi.
Bu çok önemli başarının Türk Amerikalıların artan aktivizmi ile Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini anlayan Kongre üyelerinin artan desteğinin sonucu olduğunu ifade eden McCurdy, Türkiye Dostluk Grubunda 17 Kongre üyesiyle en fazla Teksas eyaletinden katılım olduğunu onu 11 üyeyle North Carolina, 9 üyeyle Illinois, 8'er üyeyle New York ve Ohio, 7'şer üyeyle Indiana ve Pennsylvania, 5'er üyeyle Florida ve Georgia eyaletlerinin izlediğini kaydetti.
"Kongre'den en fazla üyeye sahip gruplardan biriyiz"
McCurdy bir soru üzerine, Kongre'de ABD'nin dostu ve müttfefikleriyle ilişkilerini desteklemek için oluşturulan dostluk gruplarına bakıldığında, Türk Dostluk Grubu'nun ülke bazında, Tayvan ve Hindistan ile birlikte en fazla üyeye sahip ilk 3 gruptan biri olduğunu ifade ederek, "Bu üç dostluk grubunun da üye sayısı 150'nin üzerinde" dedi.
Önceki yıllarda Türk Amerikalıların görüşlerinin Kongre'de duyulmadığını dile getiren McCurdy, şimdi ise Türkiye'yi etkileyen gelişmeler olduğunda Kongre üyelerinin Türk Amerikalı seçmenlerin görüşlerine kulak vermeye başladığını ifade etti.
McCurdy, "Daha önce böyle bir şey olmuyordu. Dolayısıyla, her zaman görülebilir olmanız, gözönünde olmanız çok önemli, çünkü eğer görülmezseniz, yoksunuz demektir. Gündem çok hızlı ilerliyor. Ancak onların gözü önünde olmak, Kongre üyelerine, Türk Amerikalıların görüşlerinin varlığını hatırlatıyor, dolayısıyla Türkiye'ye dostça bakmayan gruplar tarafından ortaya atılan iddialara itiraz etmeye başlıyorlar" diye konuştu.
Hedef California ve kuzeydoğu eyaletleri
McCurdy, yaklaşan seçimlere yönelik soru üzerine de, seçimlerden sonra Türk Amerikalıların siyasete katılmaya devam etmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu devam eden Vevobahis bir süreç. Temsilciler Meclisi üyeleri her iki yılda bir seçime gidiyor. Bazıları emekli oluyor, bazıları tekrar seçilemiyor. Dolayısıyla, bu hiçbir zaman bitmeyecek bir süreç. Seçimlerden sonra belki emekli olmaları veya seçim kaybetmeleri nedeniyle bazı üyelerimizi kaybedebiliriz. Dolayısıyla, bu üyelerin yerini yenileriyle doldurmalıyız.
Gelecekte grupta 50 eyaletin tamamının temsil edildiği bir fırsatı yakalamaya odaklanmak istiyoruz. California'da Türk Amerikan toplumu var ve büyük bir eyalet olarak Temsilciler Meclisi'nde 53 temsilcileri var. Dolayısıyla, Türk Dostluk Grubu'na katılmaya daha istekli milletvekilleri bulabiliriz. California gibi, kuzeydoğu da zorlu ama yine de bu eyaletler üzerine de yoğun
çalışacağız."
5 yılda ne değişti?
Kongre'nin Türkiye'ye bakışında 5-10 yıl öncesine göre ne gibi farklılıklar olduğuna ilişkin bir soru üzerine McCurdy, öncelikle ilişkilerin yelpazesinin genişlediğini ve sadece güvenlik odaklı olmaktan çıktığını belirterek, "Bu nedenle, Türkiye'yi destekleyen Kongre üyeleri, artık bunu sadece güvenlik kaygıları nedeniyle yapmıyor. Güvenlik konusu hala önemli ve önemli de kalmaya devam edecek ama halktan halka diplomisinin gelişmesiyle şimdi Kongre üyeleri Türkiye hakkında daha fazlasını öğreniyor" dedi.
McCurdy, bunda Türk Amerikalıların seslerini yükseltmesinin de etkisi olduğuna dikkati çekerek, "Türk Amerikalılar daha önceden bunu yapmıyordu ve Kongre üyeleri de onların kaygılarının farkında değildi" dedi.
McCurdy, bundan dolayı, Türk Dostluk Grubu'na katılan üyelerin de artık Türk Amerikalıların bu kaygılarına karşı daha duyarlı ve kanalize olduğunu, Türk-Amerikalıların da kendi kongre üyelerinin Türk Dostluk Grubu'na katıldığını görünce, siyasi süreçlere daha fazla katılma yönünde tutum sergilediğini kaydetti.
Kongre üyelerini ABD'deki Türk Amerikalıların kaygıları ve Türk Amerikan ilişkileriyle ilgili güncel konularda bilgilendirmenin önemine işaret ederek, kendilerinin de TCA olarak bu kapsamda üç ayda bir Kongre üyelerine yönelik bülten yayımladıklarını dile getiren McCurdy, TCA'nın, Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu'nun üye sayısının artmasına yönelik çabalarına sunduğu katkıları ve Kongre'de Türkiye'nin tanıtımına verdikleri destekten ötürü Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Türki Amerikan Birliği (TAA), Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) ve Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) adlı Türk Amerikan kuruluşlarına teşekkür etti.
Şeytanın bacağı kırılıyor mu?
Kongre'deki Türk Dostluk Grubu'na katılan üyelerin sayısının artması, aslında son yıllarda ABD ile Türkiye arasında ciddi anlamda gelişen ilişkilerin de bir göstergesi. Türkiye, her ne kadar ABD yönetimleriyle yakaladığı uyumu Kongre kanadında bulmakta zorlansa da, Türk Dostluk Grubu'nun kat ettiği başarı, bu noktada en azından "şeytanın bacağının kırıldığı"nın bir işareti olarak değerlendirilebilir.
Kongre'deki Türk Dostluk Grubu'nun hemen hemen her eyaleti kapsar hale gelmesi, Kongre'de sürekli Türkiye'ye karşı tezler gündeme getiren Yunan, Rum ve Ermeni lobileri açısından da önemli. Grubun üye sayısının artması, bu lobilerin Türkiye'ye karşı uzun süredir devam eden çalışmalarını yavaşlatması pek olası değilse de, söz konusu çalışmalar için "cesaret kırıcı" bir etki yaratmakta olduğu söylenebilir.
İlginizi Çekebilir