83 Yaşındaki Hastaya Mucizevi Ameliyat
ADANAÇukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde 83 yaşındaki hastaya ameliyatsız yöntemle kalp kapakçığı takıldı.
Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Mesut Demir, Hakan Poyrazoğlu, Mehmet Kanadaşı, Ali Deniz, Mustafa Demirtaş, ile Ayhan Uysal'dan oluşan ekip tarafından 83 yaşındaki Aguş'a TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) işlemi ile ameliyatsız olarak kalp kapakçığı tedavisi uygulandı. Aguş şimdi sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ve operasyonu gerçekleştiren ekip Terbiye Aguş'a Kardiyoloji Yoğun Bakım Servisi'nde geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Taşova, operasyonu gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek, "Hastamız ameliyatla tedavi süresinin altında bir zamanda taburcu olacak. Bu durum hastanın da ileriki zamanda yaşam kalitesi açısından son derece önemli" dedi.
Aguş ise operasyonu gerçekleştiren hocalara teşekkür ederek, kendini çok iyi hissettiğini dile getirdi. Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Demir yaptıkları operasyona dair yaptığı açıklamada, "Kalbin aort kapakçığının kireçlenmesi ve buna bağlı olarak daralması ilerleyen yaşla beraber önemli bir sorun haline geliyor, bu durum Aort darlığı kalp yetersizliği, ritim bozuklukları hatta ölümle sonuçlanıyor" ifadesini kullandı.
Demir, Aort darlığı nedeniyle ameliyat gereken hastaların yaklaşık yarısının 75 yaşın üzerinde olduğunu belirterek şöyle devam etti. "Artan yaşla beraber akciğer, böbrek, beyin, karaciğer gibi organların hastalıklarının da artması 10 yıl öncesine kadar yalnızca ameliyatla tedavi edilebilen aort darlığının tedavisini zorlaştırmakta ve zaman zaman yüksek risk nedeniyle bu hastalar ameliyat edilememekteydi. Yüksek risk nedeniyle kalp ameliyatı uygulanamayan hastaların tedavisini sağlamak amacıyla TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) işlemi geliştirildi ve ilk kez 2002 yılında Fransa'da başarıyla uygulandı. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde artan deneyim ve cihazların teknik özelliklerinin geliştirilmesiyle TAVI her geçen gün giderek artan başarı ile uygulanmakta."
TAVI'nın yalnızca yüksek riskli hastalarda ameliyat için alternatif olduğunu vurgulayan Demir, "Bu işlem göğüs kafesini açmadan, sıklıkla da anjiyografiye benzer olarak kasıktan girilerek uygulanmakta. İşlem sonrası iyileşme dönemi ameliyata göre daha kısa. İşlem için uygun hasta seçimi oldukça önemli. Bazı hastalarda ise değişik nedenlerle işlem uygulanamıyor" dedi.
İlginizi Çekebilir