Adana Film Festivali'nde şaibeli ödül iddiası
ADANAAdana Film Festivalinin ardından kulisler 'şaibeli ödül' tartışmalarıyla çalkalanıyor.
23'üncü Uluslararası Adana Film Festivali, geçtiğimiz 25 Eylül'de yapılan ödül töreniyle sona erdi.
Aykırı Akademi'den Serdar Nazım Yüce'nin haberine göre, festival kapsamında iki yıldır verilen 'Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması'nda, senaryolaştırdıkları 'İğne Deliği' ile Yaşar Kemal İkincilik ödülünü alan Fadim Koçaş ve Nuri Gürdil’in ödülünün şaibeli olduğu, jürinin senaryo niteliği taşımayan bir metne ödül verdiği ileri sürülüyor.
Senaryo yazım kriterlerine uymadığı halde ödül aldığı ve hatta ödülü aldıktan sonra jürinin düzeltilmesini istediği söylenen metinle ilgili söz konusu iddialarsa Fadim Koçaş için 'Benim öğrencimdir' diyen senarist Gülsüm Öz’e ait. Tartışmalar Öz’ün şikayetiyle başladı. Öz ödül aldıktan sonra kendisine düzeltmesi için getirilen, senaryo formatına uygun yazılmadığını, sahne numarası bile olmadığını söylediği metnin ödül almış olması üzerine şikayette bulundu.
JÜRİ OKUMADAN MI KABUL ETTİ?
62 senaryonun yarıştığı ödülün ön değerlendirme kurulunda senaryo ve diyalog yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Barış, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nüket Elpeze Ergeç ile Altınoran Sanat ve Kültür Platformu Kurucusu, yazar, fotoğrafçı Dr. S. Haluk Uygur yer alıyor. Öte yandan Nuri Gürdil’in ön jürideki Haluk Uygur’la birlikte daha önce birçok fotoğraf sergisi açtığı ve kimi sergilere birlikte danışmanlık yaptıklarıyla ilgili çeşitli basın organlarında çıkmış haberler bulunuyor.
Nuri Gürdil’in ödül almasına, birçok işte ortaklık yaptığı Haluk Uygur’un bulunduğu ön jüri neden oldu.
Ayrıca Gürdil, ödülü aldıktan sonra Facebook’taki sayfasından yaptığı açıklamada, metnin teknik eksikliklerinin olduğunu şu cümlelerle kabul etti
"Teknik/estetik kusurlarımız var ki birinci olamadık; bu, birincinin suçu değil."
Senaryonun yarışma dışı kalmasını gerektirecek bir neden de senaristin senaryoda açık bir şekilde yer alması. Altın Koza yönetmeliği, senaryoda yazarın kimliğini belli eden herhangi bir ifadenin yer alması durumunda metnin eleneceğini söylüyor. Ancak metnin ana karakteri 'Nuri' aynı zamanda metnin senaristi olarak görünen Nuri Gürdil, anlatılansa Gürdil’in yaşadığı şeyler. Gürdil, Facebook sayfasında bu konuya da değiniyor:
"2006-2008 yılları arasında 35 kadar öğrencimle yaptığım/ız ve Adana'nın kenarındaki bir okuldan kalkıp iki yılda tüm Adana ve çevresini kendi yaptıkları fotoğraf makineleri ile fotoğraflayıp Kıbrıs ve Türkiye'nin en önemli üniversite ve sanat kurumlarında değer bulan ve içinde yüzlerce öykünün yaşandığı süreci, sinematografik ve iyimser bir bakış açısıyla anlatmaya çalıştık.
Üç, hayatım/ız/daki bir dönemin (2006-2016) senaryoya/filme konu edilmesi ödül kazanmaktan daha değerli, hem de daha havalı.”
GÜLSÜM ÖZ İSTİFA ETTİ
Senarist Gülsüm Öz’ün şikayeti sonrası Altın Koza yönetiminin araya girdiği, tartışmanın zeminini oluşturan metnin apar topar düzeltildiği belirtiliyor. Ancak Gülsüm Öz, seçim bütünüyle hile barındırdığı için sadece ikincilik ödülü alan metne ilişkin yaptırımla yetinilemeyeceğini, yarışmanın tümden iptal edilmesi gerektiğini festival yönetimine bildirdi. Ayrıca Gülsüm Öz’ün yarışmaya dahil olan senaryosunu geri çektiği ve duruma sessiz kalındığı için Senaryo Yazarları Derneği’den istifa ettiği de gelen bilgiler arasında.
BİRGÜN
BİRGÜN
İlginizi Çekebilir