Adana Karpuzunda Buruk Hasat
ADANAAdana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun turfanda özelliğinin Ortadoğu ülkelerinden ithal edilen karpuzlar yüzünden darbe aldığını söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye'de yılık ortalama karpuz rekoltesinin 4 milyon tonu bulduğunu, bunun 800 bin tonunun Adana'da yetiştirildiğini belirtti. Adana karpuzunun kilosunun toptanda 40 kuruştan alıcı bulduğunu kaydeden Girmen, "Geçen yıla göre maliyetler artmasına rağmen fiyatlar yerinde sayıyor. 1 Mayıs'tan itibaren karpuz ithalatı durduruldu. Ancak stok yapılması ve sınırlardan kaçak girişler devam edince yerli üretici hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.
Adana karpuzuna en büyük darbenin İran'dan geldiğini vurgulayan Süleyman Girmen, "Hangi şartlarda yetiştirildiği, hangi tarım ilaçlarının kullanıldığı bilinmeyen İran karpuzu, her yıl piyasamızı zor duruma sokuyor. Bölgemizde iyi tarım uygulamaları sertifikalı olarak yapılıyor. Türkiye'de sezonunda ilk yetişen Adana karpuzu, mayıs aylarının ortalarından itibaren hasat Pinbahis edilmeye başlıyor. Bundan iki ay önce piyasada satılmaya başlanan İran karpuzunu yüksek fiyatlarla alıp, memnun olmayan tüketiciler de ister istemez tedirginlik yaşıyor. Bu çekinceler de Adana karpuzunu ve üreticisini yaralıyor" diye konuştu.
KARPUZ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Karpuzu kestiğinizde hayal kırıklığına uğramamak için satın alırken birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekiyor. Tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için kabuk renginin mat olmasına ve tırnakla hafif kazındığında yeşil kısmının kolayca çıkmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olması da karpuzun olgunlaştığını gösteriyor. Karpuz, yüksek oranda C vitamini taşıyor, içerdiği potasyum nedeniyle kalp fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenliyor, bünyesindeki beta karotenden dolayı da çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
İlginizi Çekebilir