Adana Tarım Fuarı Açıldı
ADANAOrtadoğu'nun en önemli fuarlarından biri olan Adana Tarım Fuarı üreticiyle buluştu. Bu sene 125 binin üzerinde ziyaretçi beklenen fuarda sebzeden meyveye, hayvancılıktan pamuğa kadar sektördeki yeni ürünler sergileniyor.
Adana 6. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Adana 6. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı'nın ortak açılışı yapıldı.
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde açılan fuar büyük ilgi görüyor.
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde açılan fuar büyük ilgi görüyor.
Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan TÜYAP Adana Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, toplam 40 bin metrekare üzerinde açılan fuara 300'e yakın firmanın katıldığını söyledi. Fuara 125 binin üzerinde katılımcı beklediklerini dile getiren Ersözlü, "Yurt içinde 40 civarında ilden, yurt dışından da 20 ülkeden ziyaretçilerimiz olacak. Geçtiğimiz yıla göre ziyaretçi girişinde yüzde 20'lik büyüme bekliyoruz. Adana fuarı, ülkemizin en büyük 3 fuarından biri haline gelmiştir. Amacımız, Türk tarım sektöründe bölgede yapılan satışların artmasına, çiftçilerimizin en verimli tekniklerle, uygun fiyatlarla gelişmiş teknolojilere sahip olması için bir köprü vazifesi üstlenmektir." dedi.
Süt Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Tekbaş ise Türkiye'de 130 farklı tarım makinesinin üretildiğini açıkladı. Tarıma uygunluğu kanıtlanmış bu ürünlerin iç ve dış satım için gerekli asgari fonksiyon ve kaliteye sahip olduğunu ifade eden Tekbaş, "Türk makine imalat sanayinin öncü alt sektörlerinin biri olan tarım makine imalat sektörü, 22 alt makine ürün kurumu arasında ihracat hacmi bakımından 6. sırada yer almaktadır. Bu gayet olumlu bir durumdur" şeklinde konuştu.
Konuşmasında işletme parklarının yenilenmesi ihtiyacına dikkat çeken Tekbaş, "Dünya traktör pazarında Türkiye geçtiğimiz sene dördüncü sıradaydı. Bununla birlikte ülkemizde 25 yaşından büyük yarım milyondan fazla traktörün yaş ortalaması 35'tir. Bunun için Hurda Traktör Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Tekbaş, Türkiye'de tarım arazilerinde artış olmamasına rağmen tarımda yaşanan verim ve üretim artışının en önemli sebebinin tarımın daha modern makinelerle yapılması olduğunu açıkladı.
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de tarım fuarlarının, sektördeki gelişmeler ve yeniliklerin çiftçilerle buluşturulduğu özel organizasyonlar olduğunu kaydetti. Fuara katılımın yıldan yıla arttığını söyleyen Akgül, "Teknolojik gelişmeler, tarım sektörü içinde büyük önem taşımaktadır. Daha çok verim için teknolojinin tüm imkanlarını kullanmak gerekir. Sebzecisinden meyvecisine, hayvancılık yapandan pamuk üreticisine kadar herkes fuarda kendisini ilgilendiren yeni ürünlerle tanışma fırsatı bulacaktır" diye konuştu.
Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da tarımsal üretimdeki ihracatın son 7 yılda iki buçuk kat artarak 18 milyar doları bulduğunu açıkladı. Tarımsal ekonomi olarak 2011 rakamları ile Türkiye'nin Avrupa'da birinci, dünyada yedinci ülke olduğuna vurgu yapan Çalışkan, "Çukurova, Adana ve tarım neredeyse özdeşleşti. Bu fuar yalnız ülkemizin değil, yakın coğrafyanın da en önemli fuarıdır. Bunun yanında 2013 yılında Hassas Tarım Uygulamaları Projesi başlatacağız. Bu proje ile daha bilimsel tarım yapılacak." ifadelerini kullandı. Konuşmasında pamuk üretiminin bitme noktasına geldiği uyarında bulunan Çalışman, "Önümüzdeki yıl son 50 yılın en düşük seviyesine gelecek. Bununla birlikte tekstilde dışa bağımlı hale geleceğiz. Onun için prim miktarının artırılması gerekiyor" dedi.
Vali Hüseyin Avni Coş ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da birer selamlama konuşması yaptığı programda daha sonra kurdela kesildi. Ardında da yarışmalarda dereceye giren ilköğretim okulu öğrencilerine çeşitli hediyeler verildi. Açılışın ardından Vali Coş ve beraberindekiler fuarda sergilenen ürünler hakkında üretici firma yetkililerinden bilgi aldı.
İlginizi Çekebilir