© Adana Haber - 2005

Ailede yardımlaşma ve dayanışmanın önemi nedir?

Aileler bir araya gelerek toplumu oluşturur.

Aile, anne, baba ve çocuklardan oluşan en küçük kurumdur. Aileler bir araya gelerek toplumu oluşturur. Bu nedenle aile toplumun temel unsurudur. Toplum huzurlu olabilmesi için ailelerin huzurlu olması gerekir.

Ailede sevgi saygı, dayanışma, iş bölümü olmalıdır.

Ailenin başarı ve mutluluğunda bireyler arasındaki dayanışma önemli etkendir. Ailedeki iş bölümü dayanışmanın en güzel örneklerindendir. Ailede anne, baba ve çocukların görev ve sorumlulukları farklıdır.

Aile hayatı sosyal hayatın en önemli unsurlarından biridir. Düzenli bir aile yaşamını devam ettirebilmek son derece önemlidir. Aile hayatı ne kadar düzenli ise çocuklar da o kadar sağlıklı ve kendine güvenen kişiler olarak yetişir.

Dayanışma aile bireylerinin duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirine bağlanmasıdır.

İş bölümü aile ortamında yapılacak işlerin aile bireyleri tarafından paylaşılmasıdır. Örneğin, annemiz yemek yaparken, masayı hazırlamak, odamızı toplamak gibi.

Ailede herkesin bir rolü vardır. Herkes rolünün gerektirdiği sorumlulukları yerine getirir. Böylece aile içerisinde düzen, karşılıklı yardımlaşmayla kolaylıkla yerine getirilir. İş bölümü yapmayı ve sorumluluklarımıza uygun davranmayı ilk ailede öğreniriz. İş bölümü sayesinde değişik görev ve hizmetler karşılıklı yardımlaşmayla kolaylıkla yerine getirilir.

Aile içerisinde sürdürülen anlayış ve iş bölümü toplum hayatına da yansır. Ailelerdeki huzur ve mutluluk, toplumu da mutlu ve huzurlu kılar. 

Çağdaş Türk ailesinde kadın erkek eşitliği vardır. Anne ve baba, ailenin tüm gereksinimlerini karşılarlar. Çocukları yetiştirmek ve onların iyi eğitim almalarını sağlamak için uğraşırlar. Karşılaştıkları sorunları birlikte çözerler. Sorumlulukları eşit olarak paylaşırlar. Bunları yerine getirirken karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde olurlar.

Ev işlerinden aile bireyleri sorumludur. Çocukların da aile içinde görev ve sorumlulukları vardır. Örneğin odalarını düzenli tutmak, sofranın hazırlanmasında anne, babasına yardımcı olmak, çocukların yapabileceği işlerdendir. Çocuklar, varsa küçük kardeşlerinin bakımında da anne ve babalarına yardımcı olabilirler. Aileleriyle birlikte alışverişe çıkabilirler.

Aile bireyleri üzüntülerini ve sevinçlerini paylaşırlar. Bu durum, ailedeki dayanışmanın en güzel örneğidir. Sevinçlerin aile bireyleriyle paylaşılması mutluluğu artırır. Üzüntülere ortak olunması ise sorunları azaltır. Her iki durum da aile bireylerini birbirine bağlar.

Aile bireyleri arasındaki dayanışma ailenin güçlenmesini sağlar. Dolayısıyla toplum da güçlenir.

Atatürk, aile bireyleri arasındaki dayanışmaya büyük önem vermiştir. Aile içinde olduğu kadar, toplum yaşamında da kadınla erkeğin birlikte hareket etmesini istemiştir. Türk kadınının iş yaşamının her alanında yer alması gerektiğini şu sözlerle belirtmiştir: "Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Bu yol, büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmî, ahlâkî, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, destekleyicisi yapmak yoludur."

Ailede İş Bölümünün Faydaları

1. Herkesin rolü ve yetkileri belli olur.
2. Herkes birbirleriyle yakından ilgilenir.
3. Herkes kararlarda söz sahibi olur.
4. Herkesin kendini huzurlu hissettiği bir aile ortamı sağlanmış olur.
5. Herkes belirlenen kurallara sonuna kadar bağlı ve saygılı olur.
Başvuru kaynağı: Nedir.org

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER