'Asgari Ücret İnsanlık Onuruna Uygun değil!'
ADANATürk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmadıklarını belirterek “İşçinin gerçek temsilcisi olan Türk-İş Konfederasyonu olarak muhalif kalıyoruz” dedi.
Gülnar, Asgari Ücret Tespit komisyonunda işçi kesimi temsilcileri olarak, asgari ücretin ulusal mevzuat çerçevesinde belirlenmesi için çaba gösterdiklerini ifade ederek “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, ücretin ‘İnsan Onuruna Uygun’ bir yaşayış sağlamasını gerekli kılmaktadır. Bu yaklaşım, asgari ücretin kaynağını ve temelini oluşturmaktadır. Türk-İş olarak yapılan çalışmalarda Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımının dikkate alınmasını, İşçinin ailesi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini, Hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, Bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, Belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını, Gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesini de kapsayan taleplerimizin dikkate alınması için çaba gösterdik. Savunduğumuz bu görüşler Komisyon çalışmalarında dikkate alınmamıştır. Belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlamaktan uzak kalmıştır” Gencobahis diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET PAZARLIK KONUSU YAPILDI
Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi gereken asgari ücretin pazarlık konusu edildiğini kaydeden Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar sözlerini şöyle tamamladı:
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncelikle devletin resmi kurumu TÜİK tarafından belirlenen tutarı temel almalıydı. Daha sonra hesaplanan bu tutarın üzerine 2013 yılı enflasyonu ile refah payı eklenmeliydi. Bu tutarın işçinin eline net geçecek biçimde kararın alınması ve açıklanması gerekirdi. Ama olmadı. Komisyona devletin kurumları tarafından sunulan ekonomik raporlarda yer alan olumlu tablo, asgari ücret tespitine yansımadı. Özel sektörün ödeme gücünün elverişsiz olduğu ileri sürüldü, asgari ücretli çalışanlar yine fedakarlığa zorlandı. Sorumlusu olmadıkları ve fakat mağduru oldukları ekonomik ve sosyal politikaların faturası yine çalışanlara çıkarıldı. Aileleriyle birlikte, bir kez daha insana yakışmayan olumsuz yaşama koşullarına terk edildi. Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz.”
İlginizi Çekebilir