© Adana Haber - 2005

Aski'den vatandaşa 'SAYAÇ' öpücüğü

Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’nin 'BİLGES' marka'..

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı, ASKİ'nin 'BİLGES' marka' 'uzaktan okumalı-volümetrik' su sayaçlarını tüm araştırmalarıma rağmen internet ortamında bulamadım.

Çin malı olduğu söylenen bu cihazların özellikleri, garanti süreleri ve piyasadaki fiyatı konusunda bilgi sahibi olmam mümkün olmadı.

Adana'da evine veya ofisine bağlanmış olan ve bu marka sayacı ilk defa gördüklerini belirten bazı makine mühendislerinden teknik bilgi alabildim. Söz konusu sayaçla ilgili, uzaktan okuma özellikli, fakat elektriksel hassasiyetinden dolayı yanlış okumalar yapabilecek, dolayısıyla yanlış gelen faturalarla sıkça karşılaşılacağını düşündüklerini söylediler.
 
Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ'nin personelleri tarafından yapılan su sayaçları değiştirme işlemi hangi yasaya göre vatandaşa dayatılıyor diye araştırma yaptım. 

Vatandaşa maliyeti 360 lira olan bu sayaçlar su faturalarına yansıtılarak 12 taksitte, yani ayda su faturasına 30 lira eklenerek tahsil edilecekmiş.

Adana'da kısa süre önce başlanan uygulama, 2005 yılında Ankara’da da yapılmak istenmiş ve Ankaralı bir vatandaşın mahkemeye başvurması üzerine engellenmiş.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararında, anayasal anlayışa göre belediyelerin, 'belde halkının mahalli ihtiyaçlarını karşılamak üzere seçmenler tarafından oluşturulan tüzel kişiler' olduğuna dikkat çekilmiş.

Yine Ankara’da aynı konuyla ilgili başka bir davada ise;
Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (ASKİ) kartlı sayacının okumalı sayaçla değiştirilmesini isteyen bir vatandaş bu talebi kabul edilmeyince dava açmış. Davacı, ASKİ'nin su aboneliğine ilişkin okumalı sayaç aboneliğine geçmek istediğini belirtmiş. Ankara 9. Tüketici Mahkemesi davayı reddetmiş. Fakat kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuş.

Sayaç seçiminin aboneye bırakılması gerektiği vurgulanan kararda mekanik veya kartlı sayaç seçimi konusunun davacının tercihte bulunduğu göz ardı edilerek, yerel mahkeme tarafından davacının mekanik sayaç takılması talebinin reddine karar verilmesinin doğru görülmediği kaydedilmiş. Yani Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 'vatandaşın tercihi geçerli olmalıdır' sonucuna varmış.

Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, 2015 yılında konuyu TBMM'ye taşımış.
Aralık 2015 tarihinde, CHP Manisa Milletvekili Nurlu, Manisa Büyükşehir Belediyesinin mekanik su sayaçlarını sökerek yerine kartlı sayaç takmasını ve vatandaştan 230 lira (Adana’da bu rakam 360 lira) sayaç bedeli almasını meclis gündemine taşımış.

Ankara'da görülen davayı emsal gösteren Nurlu,  
'Davalı idarenin tek taraflı olarak çıkardığı yönetmeliği gerekçe göstererek, kartlı sayacı zorunlu tutması, Türk Borçlar Kanunu'na, 4077 ve 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki yasaların lafzına, ruhuna, düzenleme amaçlarına ve temel tüketici hakları ile hukukun genel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir' diyerek sayaç seçiminin aboneye bırakılması gerektiğini vurgulamış.

Manisa'da 193 bin su sayacını değiştirmeyi planlayan büyükşehir belediyesine bağlı MASKİ'nin zorunlu tuttuğu sayaç değiştirme işlemi için, Manisalıların cebinden 50 milyon lira çıkacağını belirten Mazlum Nurlu yaptığı açıklamada; "Yargıtay'ın bu kararı Manisa Büyükşehir belediyesini de bağlamaktadır" demiş.

Tıpkı Adana Büyükşehir Belediyesi’ni de bağlayacağı gibi!.. 

Adana ASKİ verilerine göre 2014 itibariyle, 693.345 normal abone, 4.102 KSUB abone ve 2.404 resmi abone olmak kaydıyla 699.851 toplam su abonesi bulunmaktadır. 

2014 verilerine ve sadece normal abone sayısına göre hesaplarsak: 
693.345(normal abone sayısı) X 360TL.(sayaç ücreti) = 249,604,200TL. 

Yani bu ne demektir, eğer bu fiyattaki sayaçlarla normal abonelerin sayaçlarının tamamının değiştirildiğini düşünürsek Adanalının cebinden sayaç değişimi için toplamda yaklaşık 250 milyon lira para çıkacak demektir. 

Manisa Milletvekili toplam 50 milyon lira için konuyu TBMM'ye taşımışken, bizler, sahipsiz Adanalılar olarak cebimizden 250 milyon lira çıkacağını maalesef izlemekle yetiniyoruz.

Mekanik su sayaçları yerine 360 liralık su sayaçlarına neden gerek duyulabileceğini düşündüğümde iki sonuç geliyor akıma;

-Birincisi; belediyenin su sayacı okuma, kesme, açma gibi işlemlerle ilgili taşeronluk hizmeti almayacak olması nedeni ile tasarruf sağlamak istemesi olabilir.

-İkincisi; su sayacı satın alma ihalesini alan şirkete maddi kazanç sağlama, ayrıca vatandaşa 360 liradan satılacak su sayaçlarından belediyenin de bir kâr payı elde etme düşüncesi olabilir. 

10 yılını doldurmamış sayaçlar için kalibrasyon!
Henüz 10 yılını doldurmamış su sayaçlarının kalibrasyonunun yapılarak sayaçların düzgün çalışıp çalışmadığının tespit edilmesiyle, sağlıklı çalışan sayaçlar kullanılmaya devam edilir.

(Adana ASKİ sayaçlara kalibrasyon yapamıyorsa 'Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Ölçüler ve Ayarlar Taşra Teşkilatı'nın görevli memurları ile belediye ayar memurları tarafından işbirliğine gidilebilir.)

10 yıllık ömrünü tamamlamış sayaçlar için yeni mekanik sayaç!
"10 yıllık ömrünü tamamladığı halde düzgün çalışan sayaçları da mutlaka değiştireceğiz" diyorsunuz madem, bu durumda mekanik su sayaçlarımızın yenileri alınır ve takılır. Maliyeti 50 lira olan bu sayaçlara kimse karşı çıkmaz ve vatandaş 10 yıl daha huzur içinde kullanır. Nerde 360 lira Nerde 50 lira..

Bu konu üzerine verdiğim yaşanmış örnekler ve hukuki süreçler sonunda alınan mahkeme kararlarının, Adana Büyükşehir Belediyesine de bağlayıcılığı olduğunu belediye yetkililerine hatırlatmak isterim. 

Bazı şehirlerdeki dostlarımı arayıp sordum;
Ankara: Vatandaş isterse mekanik, isterse kartlı sistemde su sayacı kullanabiliyor. Yani bir mecburiyet söz konusu değil.
İstanbul: Vatandaş isterse mekanik, isterse kartlı sistemde su sayacı kullanabiliyor. Burada da bir mecburiyet söz konusu değil.
İzmir: Adana'da kullandığımız mekanik su sayaçlarının aynıları kullanılmaya devam ediliyor. Hiçbir sorun veya bir mecburiyet yok.
Adana: Evde olmasanız dahi ASKİ personeli gelip sayacınızı değiştirip kapınızın önüne bir kâğıt parçası bırakarak, sizi sorgusuz sualsiz 360 lira borçlandırarak gidebiliyor. Yani Adana'da bir mecburiyet ve hatta bir emrivaki var.

Oysa başka şehirlerde olduğu ve yasanın da söylediği gibi, VATANDAŞIN TERCİHİ göz önünde bulundurulmalıdır. 'Ben yaptım oldu' mantığıyla vatandaşa 12 ay taksit ödetmek vicdani bile değildir.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ yetkililerine sesleniyorum: 
Şeffaf belediyeciliğin tam aksi yönünde davranarak kamuoyunu hiçbir şekilde bilgilendirmeden, markası modeli gün yüzü görmemiş, özellikleri, garantisi belirsiz olan ve tam bir sürpriz yapar gibi vatandaşların evine gidip emrivaki şekilde yapmış olduğunuz sayaç değiştirme çalışmanızın sizce yasal bir dayanağı var mı?
Yasal çerçevede bir çalışma yapmak isterseniz, bu uygulamayı vatandaşın tercihini göz önünde bulundurup ona göre yapmanız mantıklı olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER