“Çağdaş toplumda bilgi yasaklanamaz
AKTUEL“Çağdaş toplumda bilgi yasaklanamaz
Adana Barosu, Anayasa Mahkemesi’nin, 'Wikipedia’ya erişim engellemesi hak ihlalidir' kararı hakkında açıklama yaptı.
Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük yaptığı açıklamada, "İnsanlar bilgiden mahrum bırakılamaz. Çağdaş toplum olmamızın yolu buradan geçmektedir" dedi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, internet ansiklopedisi Wikipedia’nın Türkiye’de erişime kapatılması nedeniyle yapılan bireysel başvuruda, oy çokluğuyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı öğrenildi. Bugün konuya dair açıklama yapan Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük, "Hukuku yok saymayan yargı mensuplarının olması yüreğimize su serpmektedir. Ancak 2.5 yıldır Türkiye’nin itibarı zedelendi. Güzel ülkemiz, yasaklar ve engellemeler ülkesi olamaz. Son dönemde internet özgürlüğünde gerilemiş durumdayız" ifadelerine yer verdi.
ÇAĞDAŞ TOPLUMDA BİLGİYE YASAK OLMAZ
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Anayasa Mahkemesi’nin, 2,5 yıldır yasaklı olan Wikipedia’ya erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali kararının doğru ve yerinde olduğunu ifade etti. Küçük’ün, yaptığı yazılı açıklamanın tam metni şöyle:
"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’de erişimin engellenmesine karar vermiş, gerekçe olarak Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması gösterilmişti. İnternet Ansiklopedisi Wikipedia’nın ülkemizde erişime kapatılması nedeniyle Anayasa Mahkemesi yapılan bireysel başvuruyu değerlendirerek oy çokluğuyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Hukuku yok saymayan yargı mensuplarının olması yüreğimize su serpmektedir. Ancak 2.5 yıldır Türkiye’nin itibarı zedelendi. Güzel ülkemiz, yasaklar ve engellemeler ülkesi olamaz. Son dönemde internet özgürlüğünde gerilemiş durumdayız. Yurttaşın bilgi edinme hakkının gasp ediliyor ve engelleniyor olması ne yazık ki tek kelime ile sansürdür. Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, sitenin tamamına erişimin engellenmesine İhlal kararını 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla almıştır. Umarım Wikipedia da dahil olmak üzere bilgi/haber amaçlı sitelere engel konulması en başta bilgi edinme hakkı, Anayasa Mahkemesi’nin 'ifade özgürlüğü ihlali' şeklindeki kararı mümkün olan en geniş çerçevede uygulanır. Çünkü insanlar bilgiden mahrum bırakılamaz. Çağdaş toplum olmamızın yolu buradan geçmektedir.
Maalesef 180 ülkenin yer aldığı RSF Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda 157. sırada kalıp buradan çıkamayan bir ülkeyiz. Engelleme kararının, yasa ile belirlenen nedenlere uymadığı belliydi, terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunmasının gerekçe gösterilmesi kanun maddesinde sayılan hallerden değildir ve buna ilişkin herhangi bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Özgürlüklerin ve demokrasinin fazileti yeniden keşfetmeye de gerek yoktur. Son dönemde Güvenlik soruşturması ile ilgili düzenlemenin iptali ile başlayan özgürlükçü AYM kararı Wikipedia karararı ile devam etmiştir. Bu anlamsız yasak umarım en kısa sürede kalkar. Wikipedia, bir an evvel erişime açılır."
İlginizi Çekebilir