Çocuğunuzun okula başlamasına ne kadar hazırsınız?
EĞİTİMDE KALİTEÇocuklarda kritik dönemlerin olduğu en hızlı geliştiği dönem...
Okul Öncesi Dönemde Eğitim Neden Önemlidir?
Çocuğun sosyal, fiziksel, duygusal ve zihinsel becerilerini kazandığı bireyselleştiği dış dünya ile ilişkilerinin gelişmeğe başladığı, kişiliğinin yapı taşlarının atıldığı bir dönemdir. Sağlıklı bir eğitim ve gelişim için 3 yaşından sonra tüm çocuklar okul öncesi eğitim programından yararlanmaya başlamalıdır.
Çocuklar için evdeki ortam her ne olursa olsun ilk güven duyduğu kişi annesi veya bakım verenden ayrılma konusunda zorlanabilir. Okula veya öğretmene alışma konusunda zamana ihtiyaç duyabilir. Okula uyum döneminde yaşanabilecek sorunların doğal ve geçici olduğu unutulmamalı, bu süreç de çocuğa karşı anlayışlı ve destekleyici olunması gerekmeketdir. Aynı durum ebeveynler için de geçerli olabiliyor. el bebek gül bebek, korunaklı güvende sevgi ve ilgi ile büyütülen çocuğun okula başlama sürecinde aile bir takım kaygılar yaşayabilir. Örneğin fiziksel özelliklerine göre diğer çocuklardan zayıf ve küçük olması, kişilik özellikleri olarak kendini koruyabilecek mi?, Arkadaşı olacak mı? İlişkilerini sürdürüp çözümleyebilecek mi? Okula alışıp başarılı olabilecek mi?.. Bu ve benzeri kaygılar her anne babanın veya bakım verenin duyabileceği kaygılardır. ancak bu kaygılar her ne kadar önemsemenin vermiş olduğu kaygılar olsa da çocuğa bir yararı olduğu söylenemez. Unutulmamalıdır ki anne-babanın duyguları çocuk için çok önemlidir. anne-baba kaygılı ise çocuk da kaygılı olur, anne-baba güven veren ve destekleyici açıklayıcı ise çocuk da şekilde olur.
Çocuğun okula gitmek istememesinin nedenleri
Belirsizlik ve bilinmezliğin verdiği kaygı.
Evde okula veya öğretmene yapılan olumsuz konuşmalar.
Çocuğun karakter özellikleri: (utangaç, kaygılı, hassas olması vb.)
Aile bireylerinin birbirlerine çok bağlı ya da bağımlı olması.
Aile içinde kural kavramının olmaması ve bu durumdan kaynaklı kuralların olduğu okul ortamına girmek istememesi.
Çocuğun değişim ve yeniliklerle baş etme de zorlanması.
Ebeveynleri tarafından terkedilme korkusu.
Aşırı hoşgörülü veya aşırı koruyucu ebeveyn tutumları.
Anne babanın hasta olması.
Yeni kardeş doğumu ve ya annenin hamile olması.
Evde kalan kardeşi kıskanma.
Çocuğunuzun Okula Uyum Sürecini Sağlıklı Geçirebilmesi ve Ailelerin Kaygılarını Rahatlatabilemeğe Yönelik Bazı Öneriler...
Çocuk duygusal olarak hazırlanmalıdır. Okulla ilgili olumlu konuşmalar yapılmalıdır; (Sadece oyun ve eğlencenin olduğu bir yer olarak anlatılmamalıdır) Okula başlama konusunda resimli bir hikaye okunabilir.
Ailenin tüm bireyleri çocuğun düzenli olarak okula gitmesi konusunda kararlı olmalıdır. Çocuğun okula gitmemesi durumunda grup çalışmalarında aksaklık olabileceği anlatılmalıdır.
Okulun olumlu yanları anlatılarak okula gitmesi özendirilmeli. Kişisel ilgisine hitap eden özelliklerden bahsedilmeli ve anne baba kendi okul dönemi anılarından bahsedebilir.
Okula gitmek de kaygı yaşayan çocuk ile alay edilmemeli, kimseyle kıyaslanmamalı veya baskı yapılmamalıdır.
Çocuğun okula alışma sürecinde çocuğun düzeni ile ilgili ritüelleri değiştirilmemeli çocuğun hayatında herhangi bir farklılık (bakıcı değişikliği, tuvalete eğitim, taşınma vb) yaratmamaya dikkat etmek gerekir.
Çocuk evden ayrılırken stressiz, mutlu ayrılmasına, ev içinde koşuşturma olmamasına özen gösterilmelidir.
Okul alışverişi ve eksik listesi birlikte çıkarılıp alışverişe dahil olması sağlanmalı.
Anne-babanın okul ile ilgili kaygıları ve olumsuz düşünceleri varsa çocuğun yanında bunlardan bahsedilmemelidir. Ailenin güven duymadığı birşeye çocuk da duymayacaktır.
Anne-babanın okul ile ilgili kaygıları ve olumsuz düşünceleri varsa çocuğun yanında bunlardan bahsedilmemelidir. Ailenin güven duymadığı birşeye çocuk da duymayacaktır.
Eve döndüğünde gününün nasıl geçtiği sorulmalı ancak ısrarcı olunmamalıdır. Paylaşmak istediği zaman anlatmasına izin verilmelidir.
Çocuğa okula gönderirkenki yüz ifadeniz ve duygularınız çok önemli. Anne babanın bakışındak tedirginliği üzüntüyü çocuklar hemen hissedecektir. Veda ederken eminim okulda çok eğleneceksin ve günün güzel geçicek diye çocuk yüreklendirilmelidir.
Çocuğa veda süreci uzatılmamalıdır. Kısa net ve anlaşılır olmalıdır.
Okulda yardıma ihtiyacı olabileği durumlarda öğretmenin yardımcı olabileceğini ve gerekli gördüğü durumlarda aileye ulaşabileceği durumu çocuğa söylenerek güven ortamı oluşturulmalıdır.
Okulda yardıma ihtiyacı olabileği durumlarda öğretmenin yardımcı olabileceğini ve gerekli gördüğü durumlarda aileye ulaşabileceği durumu çocuğa söylenerek güven ortamı oluşturulmalıdır.
Sabah veya gece uyanmadan önce okula gitmemek için anne-babayı ikna etmeğe çalıştığında herkesin sorumluluğu olduğunu (anne- baba yaşamından örnek vererek) anlatmalıdır.
Okula uyum sürecinde en önemli şey ebeveyn tutumudur. Anne-baba güven duyarsa çocuk da şüphesiz güven duyacaktır. Anne-Baba güven duyarsa çocuk da duyacaktır.
İlginizi Çekebilir