'Deprem değil yapılar öldürüyor'
AKTUELİMO Şube Başkanı Çağdaş Kaya, Adana-Ceyhan depreminin yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.
İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, Adana-Ceyhan depreminin 19'uncu yılı nedeniyle açıklama yaptı.
27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana-Ceyhan depreminin üzerinden 19 yıl geçtiğini belirten Kaya, merkez üssü Yakapınar olan 6.2 şiddetindeki depremin yakınlığı ve fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle Ceyhan İlçesi'nde daha ağır tahribata ve yıkıma yol açtığını belirtti.
Kaya, depremde 145 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 517 kişinin ise yaralandığını, 48 bini az hasarlı, 19 bini orta ve 9 bini ağır hasarlı olmak üzere yıkılanlar da dahil, 76 bin konut ve işyerinin depremden etkilendiğini hatırlattı.
Depremin Türkiye'de telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açtığını vurgulayan Kaya, "Depremin zararlarının en aza indirgenmesi ancak depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi ve bunu sağlayacak olan yasal düzenlemeler ile mümkündür. Türkiye dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerindedir. Bu duruma karşılık yapı stokumuzun durumuna baktığımızda ise yapılan araştırmalar İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerdeki yapı stokunun yaklaşık yüzde 70'inin, ülke genelinde ise yüzde 50'sinin kaçak olduğunu ortaya koymaktadır. 20 Milyon konuttan yaklaşık 7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.
ADANA'DA BÜYÜK SORUN YAŞANIYOR
Adana'da da tablonun farklı olmadığını ifade eden Kaya şöyle devam etti:
"Kentimiz hızla gelişmiş, önemli ölçüde göç almış, hızlı ve çarpık kentleşme, imar afları, kaçak yapılaşma nedeniyle sorunlu, can ve mal güvenliği olmayan bir yapılaşma süreci yaşanmıştır. Kentimizde afet ve deprem açısından riskli yapı stokunun bulunduğu alanlar oluşmuştur. Bunların önemli bir kısmının yenilenmesi kalanların da güçlendirilmesi gerekmektedir. Ancak bunun gerçekleştirme biçimi büyük sorunlar taşımaktadır. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinde depreme dayanıklı ve vatandaşın hakkını hukukunu koruyan sağlıklı yaşam alanlarının yaratılması hedef alınmalıdır. Aynı zamanda deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda kamu yararı ve ülke çıkarı bağlamında ulusal bir deprem politikası ve stratejisi belirlenerek ciddi programlar oluşturulmalıdır."
DHA
İlginizi Çekebilir