© Adana Haber - 2005

Eğitim camiasını karıştıran ceza

Okul müdürü tarafından iki öğretmene verilen 'Uyarı' cezası eğitimcileri ikiye böldü.

Adana'da bir ortakokulda okul müdürü tarafından iki öğretmene verilen 'Uyarı' cezası eğitimcileri ikiye böldü.

İddiaya göre, Meryem-Abdurrahim Gizer Ortaokulu Müdürü Murat Altunkaynak, komisyon görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hatice K. ile Matematik Öğretmeni Elif Ç.Ö. hakkında, uyarı cezası verdi. Okul müdürünün kendi yetkisine dayanarak  verdiği karar eğitim çevrelerinde tartışma yarattı. Bazı eğitimciler Okul Müdürü Altunkaynak'ın kararını objektif olmaktan uzak, 'keyfi' olarak değerlendirdi.

OKUL MÜDÜRÜ CEZA VEREBİLİR Mİ?
Bazı eğitim uzmanları, 'uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından verilebilir' derken, farklı görüşte olanlar, şu ifadeleri öne sürdü: 

"Okul Müdürü yetkileri sınırında ve usulune uyarak ceza verebilir. Tabi ki bunun sınırı ve şartları vardır. Öncelikli olarak usulune uygun soruşturma izni alınmasıyla başlayan prosedürün gerçekleşmesi gerekir. Mevzuata göre soruşturma açılmadan (üst makamdan iznin alınması, inceleme yapılması, şahitlerin dinlenmesi, somut iddialar karşısında savunma hakkının verilmesi v.s.) gerekmektedir. Bunlar sırası ile gerçekleşmeden verilecek ceza yasal olmayacaktır. Bu konuda en somut örnek aşağıdaki Danıştay kararıdır. Belgenin kaynağı MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı'dır.

DANIŞTAY NE DİYOR?
"Soruşturmacı atamak veya bizzat yapmak suretiyle, yöntemine uygun şekilde soruşturma açılmadan, olay hakkında gerekli bilgi ve belgeler toplanmadan, usulünce alınan ifadelerle birlikte konunun mevzuat yönünden değerlendirilmesine, rapor düzenlemesine gidilmeden disiplin amirince, kusurlu memurun yalnızca savunması alınarak disiplin cezası verilmesi (Hukuka aykırılık nedeniyle) mümkün değildir. Sadece savunma alınmış olması soruşturmanın yapılmış olduğu anlamına gelmemektedir. (Danıştay 8.D. Esas: 1994/1044 Karar : 1995/447.)"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER