© Adana Haber - 2005

'Erken okul terki nasıl önlenir'

Hakkı Polat Kız Anadolu İHL İtalya'nın Roma Kentinde eğitim programı gerçekleştirdi.

Hakkı Polat Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi,  2017-2018 döneminde Avrupa Birliği Bakanlığı ve Ulusal Ajans tarafından desteklenen 'Erken Okul Terkinin Önlenmesinde Kültürel ve Dini Roller' adlı projenin ikinci ayağını 4-10 mart 2018 tarihleri arasında İtalya’nın Roma kentinde gerçekleştirdi.

Eğitime katılan Okul Müdürü Meryem Karayazıcı, Müdür Yardımcısı Necmettin Dardağan, Proje Koordinatörü Ayşe Yasemin Erol, Felsefe Öğretmeni Muhammet Sülün, Tarih Öğretmeni Ahmet Nuroğlu, Rehber Öğretmen Begüm Şencan ve Tarih Öğretmeni Adem Aşkın, İtalya eğitim sistemi hakkında bilgiler edindiler.

1 Ocak 1948'de yeni bir anayasa ile yürürlüğe giren, İtalya Eğitim Sistemi ile ilgili, İtalya Anayasası'nda belirtilen genel amaçlar doğrultusunda eğitimde özgürlüğü sağlamak, her tür ve düzeydeki öğretim kurumlarını örgütleyerek eğitim ağını olusturmak, ayrım gözetmeksizin herkese eğitim sağlamak, herkese özel okul açma hakkı tanımak, 10 yıllık zorunlu ve parasız eğitimi sağlamak engelli öğrencilerin eğitim hakkının güvencesi olmak, yetenekli öğrencilere maddi destek, burs sağlamak İtalya Eğitim Sistemi'nin genel amaçları arasında olduğu belirtildi. Aşamalar şu şekilde açıklandı:

'STRUZIONE PRIMARIA'
Türkiye’deki ilk okul sistemi gibidir. 5 senelik bir eğitimi kapsar. Öğrenciler 6 yaşında okula başlarlar.

'ISTRUZIONE SECONDARIA'
Türkiye’deki orta okul + lise gibi düşünülebilir. 2 aşamalıdır, 3+5 seneden oluşur:

1)-Scuola secondaria di I° grado (1. Aşama)
Scuola media olarak da geçer. 3 senelik bir eğitimi kapsar.
İtalyanca, matematik, İngilizce, ikinci yabancı dil, teknoloji, fen bilimleri, tarih, coğrafya, müzik, sanat, resim gibi pek çok ders vardır.
3. senenin sonunda öğrenciler sınava girerler: Esame di stato. Bu sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sınavda başarı gösteren öğrenciler diploma di licenza media (diploma di scuola media’' da denir) alırlar. Başarılı olmak için sınavdan 10 üzerinden en az 6 almak gerekir.

2)- Scuola secondario di II° grado (2. Aşama)
Scuola media superiore olarak da geçer. 5 senelik bir eğitimi kapsar.
Bu okulların içinde, liseler (licei), teknik okullar (istituti tecnici) ve meslekî okullar (istituti professionali) bulunurlar.
Liseler sanat eğitimi ağırlıklı liseler, dil eğitimi ağırlıklı liseler, fen bilimleri ağırlıklı liseler, klasik liseler gibi çeşitli gruplara ayrılır. Öğrencinin 3 sene süren birinci aşamada gösterdiği becerilerine göre, öğretmenleri ikinci aşama için ilgili liselere yönlendirmede bulunur.
Teknik okullar yönetim, finans, marketing, elektrik-elektronik, bilişim teknolojileri, mekanik-mekatronik  gibi alanlardan oluşur.
Meslekî okullar meslekî yeterlilik kazandırmayı hedefler.

Öğrenciler iki aşamalı bu eğitim dönemi sonrasında maturità sınavına (l'esame di maturità) girerler. Maturità sınavında başarılı olan öğrenciler yüksek öğrenime devam edebilirler.

3)- ISTRUZIONE SUPERIORE
13 senelik eğitimden sonra maturità sınavında başarılı olan öğrenciler eğitimlerine şu şekilde devam edebilirler: üniversite eğitimi alabilirler, meslekî eğitimlerini geliştirebilirler ya da sanat-müzik-dans alanlarında yüksek öğrenime devam edebilirler.

Okul Müdürü Meryem Karayazıcı şu bilgilere dikkat çekti. "İtalya eğitim sisteminde iki önemli değer vardır: Öğrenci ve öğretmen... Öğretmen merkezli geleneksel sınıf yönetimi anlayışı  yerine sınıfta bulunan öğrencilerin de merkezde  yeraldığı, karşılıklı  iletişim ve etkileşimin ön planda olduğu, herkesin birbirinden birşeyler öğrendiği, öğrenme  ve  öğretme hazzının yaşandığı sınıf ortamı oluşturmak ana hedeflerdendir. Öğrencilerin okulda ve sınıfta mutlu  olmaları, kendilerini o ortama ait hissetmeleri  amaçlanmaktadır."

Rehber Öğretmeni Begüm Şencan da, "sınıf kuralları öğrenciler tarafından  belirlenir ve kurallara  uymayanlar sınıftaki diğer öğrenciler tarafından uyarılır. Öğrencilerin karşılaştıkları  problemleri önce kendi başlarına  çözmeleri beklenir, öğretmen sadece yol gösteren bir rehberdir" diye konuştu.

Proje koordinatörü Ayşe Erol, şu bilgileri verdi: "Öğrenciler lise döneminde eğitim hayatlarına nasıl  devam  edecekleri konusunda kararsızlık  yaşarsa, 16 yaşından 18 yaşına kadar eğitime ara  verebilirler, ancak bu dönemde ne yaptıklarını devlete kanıtlamak zorundadırlar. İsteyen öğrenciler ara verdikleri dönemde çeşitli kurslara katılabilir, ya da çalışma hayatına başlayabilir."

Müdür Başyardımcısı Necmettin Dardağan, konuyla ilgili olarak, "İtalya'da lise dönemini bitiren öğrencilerin ortalama olarak yüzde 30'u üniversite  eğitimine  devam  ediyor. Üniversite  eğitiminde tıp, mühendislik dalları ve ekonomi bölümü sınavla öğrenci alıyor" dedi.

DİN EĞİTİMİ

İtalya'da ilkokul döneminde haftada 2 saat, orta okul ve lise döneminde ise haftada 1 saat olmak üzere din  eğitimi veriliyor. Din dersi seçmeli bir ders ve klasik notlama yok, öğrenciler istendik davranışları gösterip göstermemeye göre değerlendiriliyor.

Din  dersinde hristiyanlık dini ve katolik mezhebinin yanısıra diğer semavi dinler ve budizm gibi çeşitli felsefik  öğretiler konu olarak işleniyor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER