FETÖ’dan ceza aldı, koltuğunda oturuyor
BASIN BÜLTENİFETÖ’dan ceza aldı, koltuğunda oturuyor.
Adana'nın Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay'ın FETÖ'dan tutuklandığı, yargılama sonunda da ceza aldığı ortaya çıktı.
Cumhur İttifakı'nın başkan adayına FETÖ'ye yardımdan ceza... Peki, sonra ne mi oldu? Hiç!
Mustafa Çay, hala belediye başkanı olarak görev yapıyor. "FETÖ'ye yardımdan" ceza alan biri olarak, 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı olarak sokakta ter döktü.
"Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." Anayasanın 10. maddesinde böyle yazıyor. Peki, gerçekten herkes yargı önünde eşit mi? Mahkemelerin verdiği kararlar, idarenin tutumu kişinin kim olduğuna, hangi yapıya mensup olduğuna göre değişiyor mu?
İPTAL EDİLEN ADAYLIKLAR
Türkiye 31 Mart’ta sandık başına gitti. Partiler adaylarını seçim kurullarına bildirdikten sonra, özellikle muhalefetin gösterdiği adaylardan bazıları seçim kurulları tarafından iptal edildi. Gerekçesi ise, haklarında verilen mahkeme kararlarıydı. Partiler tarafından yapılan itirazlar da reddedildi.
Soru şu: Mahkeme kararları AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı adayları için de geçerli mi?
FETÖ’DEN TUTUKLANAN BAŞKAN
Biraz geriye gidelim... Mustafa Çay ve kardeşi Nurettin Çay, 15 Temmuz’dan sonra haklarında yürütülen FETÖ soruşturması nedeniyle gözaltına alındılar. 5 Ağustos 2016’da da tutuklandılar. Tutuklama kararının ardından İçişleri Bakanlığı, Çay’ı belediye başkanlığı görevinden aldı.
Mustafa Çay, 8 ay tutukluluğun ardından 24 Nisan 2017’de tahliye edildi. Görülen duruşmaların sonucunda yerel mahkeme, mahkeme başkanının muhalefetine karşı Çay hakkında beraat kararı verdi.
İçişleri Bakanlığı da Çay’ı görevine iade etti. Mustafa Çay, görevine yeniden başladığı gün yaptığı açıklamada, şahsına ve Pozantı halkına kurulan kumpasların bilirkişi raporlarıyla çürütüldüğünü söyledi.
İSTİNAF BERAAT KARARINI BOZDU, CEZA VERDİ
Savcı ise Mustafa Çay hakkındaki beraat kararına itiraz etti. İstinaf mahkemesi olan Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, dosyayı inceledikten sonra 16 Ocak 2019’da verdiği kararında Mustafa Çay hakkındaki beraat kararını bozdu ve 'Silahlı terör örgütüne yardım etme' suçundan cezalandırılmasına hükmetti.
Mahkeme, Çay’a önce 5 yıl, daha sonra da indirimlerle birlikte 1 yıl 13 ay hapis cezası verdi.
BELEDİYEDEN ÇIKAN 'HİMMET” LİSTESİ'
Mahkeme kararında Çay hakkındaki delillere de yer verildi. O delillerden en dikkat çekici olanı, Çay’ın Pozantı Belediyesi'ndeki makamında yapılan aramada ele geçirilen bir liste.
Mahkeme kararında o listeyle ilgili şu ifadeler yer aldı: "Pozantı Akçatekir Hizmeti 21 Ağustos 2015 Cuma günkü istişarede toplanan himmetin hayır’ sahipleri ibarelerinin bulunduğu A4 kağıdında aşağıdaki ibareler bulunmaktadır: Mustafa Çay (Belediye payı) : 28.500 TL Mustafa Çay (Kendim) : 11.000 TL Mehmet Arısoy: 7.500 TL İbrahim Doğan Tesisleri : 4.000 TL Mesut Ağca : 2.000 TL Emniyet Personeli : 2.000 TL Cezaevi Personeli : 2.500 TL Diğer Memur Hizmeti : 2.800 TL Nurettin Çay : 1.000 TL (Ayrıca 1.500 TL'lik erzak)"
AYNI KAREDE BİLAL ULUDAĞ'da YER ALIYOR
FETÖ’NÜN BELEDİYE İMAMIYLA FOTOĞRAF
Dosyada ayrıca FETÖ'nün Belediyeler İmamı olan Erkan Karaarslan'ın Mustafa Çay'la çekinip sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraf da delil olarak yer aldı.
ERKAN KARAARSLAN 18 OCAK'TA TUTUKLANDI
Mahkeme kayıtlarında FETÖ'nun "belediye imamı" olarak geçen Erkan Karaarslan hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. Ankara'da sahte kimlikle yakalanıp gözaltına alınan Karaaslan, 18 Ocak'ta tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi.
SAVUNMALARINA İTİBAR EDİLEMEYECEĞİ KANAATİNE VARILARAK
Mahkeme kararında şunları kaydetti: "2015 yılı ve öncesi süreç içerisinde FETÖ/PDY örgütü tarafından toplantılarının yapıldığı Burç Misafirhanesi isimli yere toplantı zamanlarında en az 4-5 kez gittikleri, Pozantı Akçatekir hizmeti 21 Ağustos 2015 Cuma günkü istişarede toplanan himmetin hayır sahipleri ibarelerinin bulunduğu A4 kağıdında yazılı belgeden anlaşılacağı üzere, azımsanmayacak maddi yardımda bulundukları, süreç içerisinde gerek maddi olarak gerekse manevi olarak FETÖ/PDY terör örgütünü destekleyecek eylemlerde bulundukları, her iki sanığın da belirtilen süreç içerisindeki tüm eylemlerinin FETÖ/PDY terör örgütüne madde manevi yardım niteliğinde bulunduğu, savunma içeriklerine göre inkara yöneldikleri açıkça belirlenen sanıkların savunmalarına dairemizce itibar edilemeyeceği kanaatine varılarak, sanıkların silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım ettikleri anlaşıldığından, o yer Cumhuriyet Savcısının istinaf talebi yerinde görülmekle ilk derece mahkemesince verilen beraat kararlarının kaldırılarak silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan hüküm kurulmuştur."
SONRASI...
Mustafa Çay'ın avukatları istinaf mahkemesinin kararına itiraz ederek dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, aldığı kararı İçişleri Bakanlığı'na da yazılı olarak bildirdi. Peki, sonra ne mi oldu? Hiç! Mustafa Çay, hala belediye başkanı olarak görev yapıyor. 'FETÖ'ye yardımdan' ceza alan biri olarak, 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı olarak sokakta ter döküyor.
Kaynak: Odatv
İlginizi Çekebilir