© Adana Haber - 2005

Güvenlikte devrim gibi buluş

Üniversite öğrencisi Muhammet Savrun TÜBİTAK yarışmasında 3'üncü oldu.

KAHRAMANMARAŞ'taki Sütçü İmam Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Muhammet Savrun'un, 'Balistik jel takviyeli kurşun geçirmez yelek' projesine TÜBİTAK yarışmasında 3'üncü oldu. Savrun, yeleğin emsallerine göre ucuz ve daha hafif olacağını söyledi.

Savrun, "Günümüzde kurşun geçirmez yeleklerde genellikle 15-20 kat kevlar (Çok hafif karbon kökenli sağlam liflerden yapılan malzeme) kullanılmaktadır. Fakat kevlar malzemesi ile üretilen yelekler oldukça pahalı satılmaktadır. Bu projedeki amacımız çelik yeleklerdeki kevlar malzemesini az kullanılabilir. Onun yerine daha ucuz olan dyneema (polietilen) malzemesini kullanarak 9 milimetre çapındaki bir mermiyi durdurabilmektir" dedi.
"HAFİF BİR ÇELİK YELEK OLACAK"
Projesini hazırladığı yeleğin, piyasada kullanılanlara göre çok daha hafif olmasını planladığını belirten Savrun şöyle konuştu:
"Çelik yelekler kurşun geçirmese de insan vücuduna bir basınç uygular, bu basınç kaburga kemiklerini kıracak kuvvettedir. Onun için özel harekat polisleri çelik yeleğin arkasında o enerjiyi absorbe edecek özel pedler koyarlar. Bu pedlerin fiyatları oldukça pahalıdır. Biz burada onun yerine enerji absorbe etme özelliği kanıtlanmış sığır jelatini kullanacağız. Fiyatı düşen çelik yeleklere, avcılık ve atıcılıkla uğraşan insanlar, özel korumalar sivil vatandaşlar yani herkes ulaşabilecek hale gelecek. Kurşun geçirmez yeleklerin ağırlıkları normalde 300 gramdan 3 kilograma kadar ulaşabiliyor. Ancak bizim hesaplarımıza göre 'Balistik jel takviyeli kurşun geçirmez yelek' yaklaşık 1.2 kilo olacak. Normal çelik yelekler 2 bin 500 liradan başlıyor, biz bunu düşürerek bin 500 liraya mal edebileceğiz."
DHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER