Hakkı Polat Kız İHL eğitimcilerinin Hollanda izlenimi
EĞİTİMDE KALİTEHakkı Polat Kız Anadolu İHL öğretmenleri Avrupa’da yeni bir eğitim sistemiyle daha tanıştı.
Eğitime Okul Müdürü Meryem Karayazıcı, Müdür Yardımcısı Ahmet Kavran, Proje Koordinatörü Ayşe Yasemin Erol, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Özlem Sertelli, Tarih Öğretmeni Fahri Öztürk ile Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Abdullah Emre Türkarslan katıldı.
Okul Müdürü Meryem Karayazıcı, Hollanda eğitim sistemi ile ilgili şu tespitlere yer verdi:
"Hollanda anayasası ile belirlenmiş olan 'kurma, yönlendirme ve donatma' özgürlüğüne sahip olan çok özel bir eğitim özgürlüğüne sahip bir sisteme sahip. Bu eğitim özgürlüğü içinde;
1. Veli çocuğunu istediği okula göndermekte serbesttir.
2. İsteyen, dinî, pedagojik veya başka toplumsal görüş temeline dayalı bir okul açabilir.
3. Okul kendi eğitim politikasını belirlemekte serbesttir.
Bu ilke uyarınca Hollanda'da oturmakta olan herkes inançları, görüşleri veya pedagojik ilkeleri doğrultusunda okul kurma hakkına sahiptir. Fakat, bütün bu eğitim harcamaları Hollanda hükûmeti tarafından finanse edilir.
Hollanda'da ebeveynlerin kamu ve özel okullar olmak üzere iki seçeneği bulunmakta olup; kamu okulları belediye yönetimi tarafından veya belediye yönetiminin atamış olduğu bir komisyon tarafından yönetilir. Buna karşılık, özel okullar ise bir dernek ya da bir vakıf tarafından yönetilir. Bugün Hollanda'da öğrencilerin hemen hemen üçte ikisi özel okullara gitmektedir. Bunlar genellikle katolik ve protestan okulları olup, Yahudi, Müslüman, Hindu ve Hümanist özel okullar da bulunmaktadır. Bununla birlikte, belli bazı pedagojik-didaktik ilkeler doğrultusunda özel okullar da bulunmaktadır. Bunlar, Montessori, Jenaplan, Dalton, Vrije, Freinet okulları gibi okullardır”
Proje Koordinatörü Ayşe Yasemin Erol ise, Hollanda'da 'İlkokul' kavramı yerine anaokullarıyla ilkokulların 'Temel Eğitim Okulları' adı altında birleştirildiğine, Hollanda'da temel eğitim dört ile on iki yaş arası çocuklar için olduğuna dikkat çekti. Erol, "1999'dan itibaren okullar kendilerini tanıtıcı bir broşür yayınlamakla sorumlu tutulmuşlardır. Bu broşürlerde okulun verdiği eğitimle ilgili bilgi sunulmakta ve okulun başarı durumu belirtilmektedir. Eğitim Bakanlığı, temel eğitimin sonunda her dersle ilgili ulaşılması gereken hedefleri belirler. Bu hedefler bilgiye ve beceriye dayalı hedefler olduğunu ve bu hedeflerin nitelik denetiminin bakanlıklarca yapıldığını belirtti."
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Abdullah Emre Türkarslan izlenimlerini şu ifadelerle paylaştı:
"Duyusal ve bedensel gelişim-Hollandaca-Cebir ve matematik-İngilizce (son iki yıl)-İfade etkinlikleri (dil, müzik, resim, elişi, oyun ve hareket)- sosyal alanda kendini kurtarmayı geliştirme (trafikte davranış gibi)- sağlıklı davranışı geliştirme- coğrafya, tarih, fen ve biyoloji gibi bazı bilgi alanları, devlet yapısı ve dinsel akımlar, toplumsal yapı gibi konulardır. Okullar bu konuları vermede izleyecekleri yöntem konusunda büyük bir özgürlüğe sahiptirler."
Müdür Yardımcısı Ahmet Kavran temel eğitimi aldıktan sonraki aşamalarını şöyle açıkladı;
"1. Temel eğitimin sonunda yapılan CITO sınavının sonuçları, 2. Okulun önerisi, 3. velinin isteğine göre,
4 yıllık (VMBO) meslek ortaokulu, 5 yıllık (HAVO) lise ya da 6 yıllık (VWO) genel lise öğreniminden sonra meslek yüksek okulları ya da üniversitelere gidebilirler. Meslek Yüksek Okulları, 4 yıllık ve HAVO'nun üzerine 5 yıllık olarak iki farklı düzeyde olup, üniversiteler 5-6 yıllık bir eğitim süresine sahiptir. Hollanda'da orta öğretim ve yüksek öğretimin önemli bir özelliği gerekli dersleri ve puanı alan öğrencinin istediği lise ya da yüksek okula-üniversiteye geçişinde sağlanan kolaylıklar ve esnek uygulamalardır."
Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Özlem Sertelli ise 'Zorunlu Temel Eğitim' içeriğini şu sözlerle ifade etti:
"Hollanda'da temel eğitimin hedefi çocuğun duygusal, bilişsel ve yaratıcılık alanlarında gelişmesi ve yeterince sosyal, kültürel ve bedensel beceri elde etmesidir . Hollanda'da bütün çocukların 5 yaşından başlayarak okula gitme zorunluluğu bulunmaktadır. Bununla birlikte hemen hemen bütün çocuklar 4 yaşında zorunlu temel eğitime başlamaktadırlar. Bu bir yıllık başlangıçta fazla gibi görünen süre, aslında çok önemli olup çocuklar okula gitmeye erken yaşta alışmakta, Hollandaca dilini daha iyi anlayıp konuşmakta, temel becerileri daha küçük yaşlarda edinmekte, dolayısıyla daha sonraki yıllarda uyum problemleri yaşanmamaktadır. Çocukların okula devamı çok önemli olup, nedensiz yere okula gitmemek yasak ve hatta ceza ile sonuçlanabilmektedir. Okul öncesi ile birleştirilmiş olan temel eğitim süresi sekiz yıl boyunca sürmektedir."
Tarih Öğretmeni Fahri Öztürk ise, ”bununla birlikte zorunlu temel eğitim öğrencinin 16 yaşına girdiği okul yılına kadar sürmektedir. Hem kamu hem de özel okullarda zorunlu temel eğitime uyulup uyulmadığı belediyeler tarafından kontrol edilir. Eğitim devlet tarafından finanse edilir. Hollanda eğitim sisteminde okul öncesi ve sınıf öğretmeni yetiştirme süreci ve programları da bu zorunlu temel eğitim sistemine göre düzenlenmiştir. Üniversitede okuyan ve temel eğitimde öğretmen olmak isteyen öğrenciler, daha üniversite yıllarında 4-8 yaş arasının öğretmeni mi olacak, yoksa 8-12 yaş arası sınıfların öğretmeni mi olacak, buna karar vermek ve buna göre uzmanlaşmak durumundadırlar” İfadelerini kullandı.
Eğitime katılan öğretmenler özellikle yapılan kurum ziyaretlerinde herhangi bir nedenle zorunlu eğitimin dışına çıkmış 16-24 yaş arası gençlerin problemlerini temelden çözmeye çalışarak onlara okullu olma bilinci aşılamaya çalışan ve sonunda bir sertifika ile onlar meslek edindirmeye yönelten okulların çalışma sistemini inceleyerek ne kadar başarılı sonuçlar elde ettiğini görme fırsatını bulmuşlardır. Eğitimde gönüllülük esasının ve öğretmen eğitimin önemi daha iyi kavranmıştır.
İlginizi Çekebilir