Kozan Ağaları Film Oluyor
ADANAAslen Kozanlı olan eski Adana Milletvekili İsmail Hakkı Öztorun’un kızı Ayça Öztorun, ilk romanı Gökte Yıldız Yerde Ateş'i kısa süre önce okuyucuların beğenisine sundu.
Öztorun kitabını "Bu kitap, bütün emekçilerin kitabı, tüm zulmedenlerin cezası olsun" şeklinde özetledi.
"ÇUKUROVANIN İNSANLARI DA YILDIZ OLDUĞU İÇİN KİTABA DÖKTÜM"
Çukurovalı olmanın bir ayrıcalık olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Öztorun, "Topraklarımız o kadar bereketli ki. Bu bereketli topraklarda da kavgalar, aşklar, entrikalar her zaman olmuştur. Annelerimizden, babalarımızdan ve dedelerimizden ninni gibi hikâyeler dinlerdik. Üç buçuk yılda bitirdiğim bu kitapta geçmişte tanık olduğum bazı yaşanmışlara, hayal ürünlerimi de ekledim. Geniş bir topluluk tarafından takdir aldım. Kitaba yüreğimi döktüm ve hikâyeleştirdim. Kafamda oluşturduğum bazı kahramanlara düşman oldum ve bazılarını çok sevdim. Çukurova’da ne gökyüzü biter ne de yıldızlar. Onlar benim için birer yıldızdır. Çukurovanın insanları da yıldız olduğu için kitaba böyle bir eser ile ölümsüzleştirmek istedim” dedi.
"BU KİTAP BÜTÜN EMEKÇİLERİN..."
Çukurova’da geçen bir eski zaman hikâyesini anlattığı romanının önsözü ile ilgili bilgi veren Ayça Öztorun, "Sevgili Yaşar Kemal, kanatlanıp bir kuş olsam, keşke sana ulaşsam. Kalem tutan ellerinden öpüp alnıma koysam. Ben Orhan Kemaller'in, Yaşar Kemaller'in yazdıklarını ninni yaptım yüreğime. Bereketli topraklarda emekler, mücadeleler, sevdalar, entrikalar hiç bitmez. Çocuk yaşta tanık olursun zulümlere, direnişlere, ağıtlara ve sevdalara. Yaz geceleri serilir yataklar damlara. Diziliriz yan yana… Emmi-dayı çocukları gökyüzündeki yıldızları seyrederek duyduğumuz hikâyelere hayallerimizi de katarak anlatır, dalar giderdik uykulara. Çukurova’yı, Anavarza’yı yazmamak mümkün mü? Sanki bana bağrışır ekin tarlaları, pamuk tarlaları, Anavarza ile Kozan Dağı; 'Bizi yazmazsan, toprağa dökülen alın terlerini yaz' der gibi ihtişamla dururlar karşımda. Bu kitap, bütün emekçilerin kitabı, tüm zulmedenlerin cezası olsun" diye konuştu.
"YAŞANMIŞ OLAYLARI KİTABA YANSITTIM"
Kitabın birçok bölümünün yaşanmış olaylardan alındığını da kaydeden Öztorun, "Kitapta geçmiş ile ilgili yönetilen işçileri, Kozan tabiri ile icara verilen, kiraya verilen çocukları anlatıyor ki, 1995’li yıllarda televizyonlarda izlemiştik bu çocukları samanların arasına saklamışlardı. Sigortasız çalışan küçük çocukları. Bende yetmişli yıllarda icara verilip ağanın kapısında köle gibi çalıştırılan bu çocuklara şahit oldum. Yokluktan ve çaresizlikten ağalara teslim edilen annesiz ve babasız çocukları eziyorlardı. O çocuklar yüreğimde bir acı olarak kalmışlar ki, kahramanım oldular benim. Ezilen hatıralarımda yer aldılar. Fakir bir ailenin torunu olarak söylüyorum. Onların yanında durmam gerektiğini düşünüp sıkıntı ile büyüdüm. Hayali kahramanlarımı gerçekten bir kahraman yapmak için çalıştım. İnsanlar emek harcar ise bir takım mükâfatlar alırlar. Ben çok severek yazdım bu kitabı. Sevgi emek ister, Ben bu emeği verdim" dedi.
Romanı okuyarak çok etkilenen ve bir film yapılabileceği düşüncesi ile kendisi ile irtibata geçen sinema sanatçısı Erkan Kabakçıoğlu’na ilçeyi gezdiren Öztorun, "Adana’da çekilen Hanımın Çiftliği isimli dizi filmde Erkan beyi nefret ederek izlemiştim. Romandaki Cabbar Ağa kötü karakter. Erkan Bey’in de Cabbar Ağa karakterini üstlendiğini duyunca çok şaşırdım. Bu arada pamuk gibi yüreği olan çok kaliteli bir insan olduğunu öğrendim" diye konuştu.
"BİZ ASLANLARIMIZI SERGİLEMEK İSTİYORUZ"
Filmin hikâyenin yaşandığı Kozan ve çevresinde çekilmesini isteyen Öztorun, "Kozan dağı çatal-matal arasında aslan yatar derler. Biz aslanlarımızı sergilemek istiyoruz. İlçemizin hikâyelerini, eserlerini yaymak istiyorum. Bu da sanatçı ve medya aracılığı ile olur. Bunu yansıtıp bütün herkes izlesin görsün ve Kozanımızı izleyip bilsinler istiyoruz" şeklinde konuştu.
haber kaynağı: Kozan Diyarı.Com
İlginizi Çekebilir