© Adana Haber - 2005

Organ naklinde kritik bekleyiş

Balcalı Hastanesi'nde Prof. Dr. Erkan Demir, organ naklinin endişe verici boyutta olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Avrupa'da organ nakli oranının yüzde 75'ler civarında olmasına rağmen Türkiye'de hala bu oranın yüzde 25 olduğunu söyledi.

ÇÜ Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Organ Bağış Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Demir, her yıl organ bulamadığı için diyalize giren 2 bine yakın hastanın öldüğünü ifade ederek, Adana ve bölgesinde 3 bin 536 kişinin böbrek nakli beklediğini anlattı.

Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü olarak kuruldukları günden bugüne kadar 600 civarında nakil gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Demir, kadavradan nakillerde Avrupa standartlarının yüzde 75 olduğunu bu rakamın Türkiye'de yüzde 25'lerde kaldığını belirterek, "26 bine yakın karaciğer, böbrek, kornea gibi bekleme listesinde olan hastalar var. Hastalara organ bulunduğu zaman merkezi sistemde Sağlık Bakanlığı görüyor. Onlar bize liste gönderiyor hangisine uyumluysa hangisinin puanı yüksekse 1 böbrek için 6 ya da 7 hasta çağırıyoruz, eğer 2 böbrek çıkmışsa 10 ya da 15 hasta çağırıp hazırlıyoruz. Sıralamaya göre 1'den başlayıp uygun olana takıyoruz. Zaten bu uygun olmama sıralama ve puanı tamamen Sağlık Bakanlığı belirliyor, şu an Türkiye'de oldukça iyi bir sistem var"dedi.

Türkiye'de organ naklinin neden az olduğu konusu hep tartışma konusu olduğuna değinen Prof. Dr. Demir, "Aslında bunu nasıl arttırabiliriz öncelikle medyanın bunun peşini bırakmaması gerekiyor. Bilinçlendirilmesi gerekiyor insanlarımızın toplumun her kesimine ulaşılması gerekiyor. Organ bağışı hem manevi hem dini yönden her yönden onaylanmış bir durum şu anda" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER