Sağlıkta ’bürokrat vesayeti’ tepki çekiyor
ŞİRKET HABERLERİSağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, sağlık çalışanları için yayınlanan 4 aylık tavan ödeme konusuna dair yaptığı açıklamada, "Aylardır covid-19'a karşı, karşılıksız, özverili ve fedakârca mücadele eden sağlık çalışanlarımızın yorgunluğunu bir nebze hafifletme ve ne zaman son bulacağı tam olarak kestirilemeyen pandemiye karşı motivasyonlarını yeniden güncelleyebilme adına sendika olarak her platformda bize tanınmış olan yasal hakları ve izinleri son haddine kadar kullanarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz" dedi.
Yeni Geçici Performans Yönetmeliği Sağlık Çalışanlarımızda Büyük Bir Hayal Kırıklığına ve Öfkeye Yol Açtı!
Nennioğlu, daha sonra şu görüşlere yer verdi:
"Pandemi suresince muhtemelen hasta oluruz korkusuyla sahaya inemeyen, herhangi bir siyasi kaygı yaşamayan Bakanlık bürokratları Sayın Cumhurbaşkanımıza sağlıkçılara bir şeyler yapıyoruz algısını oluşturmak ve bundan da kendilerince nemalanmak için hazırladıkları yeni geçici performans yönetmeliği sağlık çalışanlarımızda büyük bir hayal kırıklığına ve öfkeye yol açmıştır. Sağlıkçılarımızın emeklerini ödeyemeyiz diye söyleyip bu sözünün arkasında da durup gerçekten ödemeyen bu bakanlık bürokratlarına seslenmek istiyorum. Sağlık bakanlığı teşkilat yapısı ve performans ödeme şeklinin yatay, dikey ve homojen bir şekli vardır. Yani Sağlık hizmetler sınıfı, idari hizmetler sınıfı, yardımcı hizmetler sınıfı, teknik hizmetler sınıfı, idari hizmetler sınıfı gibi yatay bir teşkilat yapılanmasının yanında sağlık hizmetler sınıfından başlayıp profesöre kadar uzanan bir dikey teşkilat yapılanması vardır. Yine performans ödemesinde hastanenin geliri, hastanenin performans puanı, kişinin eğitimi (diğer sağlık personelinin eğitimleri de birbirinden farklıdır) kişinin çalıştığı birim gibi birçok değişken söz konusudur.
Sağlık Çalışanlarına Yapılacakları Tek Jest Seyyanen Zamdır!
İşte böyle homojen yapıya sahip teşkilat yapısı olan kurumun çalışanlarına böyle bir zamanda yapacakları tek jest seyyanen zamdır. Katma bütçeden yine çalışanların kendi doldurdukları havuzdan ve onu da saçma sapan bir şekilde dağıtmaya çalışmak başta da söylediğim gibi sahadan kopuk ve kendi teşkilat yapısını bilmemenin en büyük emaresidir. Aylardır diğer kamu çalışanları işlerine gitmeden maaşlarını alırken bu sürede bırakın normal çalışma şeklini insanüstü seviyede gayret gösteren izin kullanamayan, çocuğunu bırakacak yer bulamayan, nöbet sonrası evine geri dönecek taşıt bulamayan, çalışanlarımız bütün bu olumsuzluklara rağmen görevlerini ifa ederken hangi birimde ve hangi görevde olurlarsa olsunlar vatandaşla karşı karşıya geldiğinde ve ona hizmet verdiği sırada vatandaşın alnında covid olup, olmadığı yazmamaktadır. Örneğin bankoda duran ve bu yönetmelikte adı bile geçmeyen sürekli işçi kardeşimizin poliklinik hastasına barkod verirken ya da onu yönlendirirken bulaş olmayacağının ve bunu evine götürmeyeceğinin garantisini kim verebilir. Yine Covid-19 dışı bir yoğun bakımda hayat kurtaran normal şartlarda 1700 lira performans alan bir hemşire bu yönetmelikten sonra 500 lira alacak 1200 lira gibi büyük bir gelir kaybı yaşayacaktır, yine geliri normal standartlarda olan büyük bir hastanede eğitimi ve çalıştığı birimi riskli olup ödemesi 1700 lira olan bir hemşire bu yönetmeliğin ödeme planına göre 1500 lira alip 200 lirası ise kaybolacaktır. Güya akıllarınca geliri düşük bir hastanede çalışan hemşire kardeşimin performans ödemesini yükseltmek için daha büyük bir hastanede çalışan ve muhtemelen daha ağır iş yükü olan çalışanlara zulm ettiklerinin farkında bile değillerdir.
Yayınlanan Yönetmelik Geri Çekilmeli Adil Bir Yönetmelik Yayınlanmalı!
Kısaca bakanlık bu yönetmeliği acilen geri çekmeli ve kendileri sahayı bilmiyorlarsa sürekli sahada gezen ve çalışanlarının öfkesine muhatap olan STK paydaşlarıyla oturup yeniden, adil olarak hazırlamalıdır. Çünkü bıçak kemiği de geçmiş kesmeye başlamış canlar ciddi manada acımaya başlamıştır" dedi.
İlginizi Çekebilir