© Adana Haber - 2005

Skandala Bakan El Koydu

Adalet Bakanı Bozdağ adli yıl açılış törenlerinin de yasal zorunluluk olmaktan çıkarılacağını söyledi.

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; Adalet Bakanı bekir bozdağ Yargıtay'ın her yıl Yargıtay Kanunu gereği düzenlediği Adli Yıl açılış töreninin yasal zorunluluk olmaktan çıkarılacağını söyledi.

Bozdağ, "Yargıtay, barolar, herkes adli yıl açılışı yapabilir. Bu noktada tam bir hürriyeti egemen kılmak daha yerinde olur. Bir hürriyet getirmek ve tekelciliğe son vermek doğru olan adımdır. Zaten her ilde başsavcılıklar adli yıl açılışını kutluyor, bundan sonra da her yerde nasıl kutlanıyorsa Yargıtay'da da elbette kutlanabilir" dedi.

Bozdağ, Yargıtay'ın cumhurbaşkanı yerine Türkiye Barolar Birliği Başkanını tercih ettiğini belirterek, "Bu fevkalade büyük bir saygısızlıktır. Bu açıklandıktan sonra bizim bu toplantıya katılmamız zaten söz konusu değil. Yasal bir gerek olsa anlarız. Yargı bağımsızlığı, hukuk devletiyle hiçbir alakası yok. Tarih bunu kaydedecektir" diye konuştu.


Milliyet'in sorularını yanıtlayan Bozdağ, şunları kaydetti: "Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerine hükümetin müdahale ettiği eleştirileri var, otobüs kaldırma, mesaj gönderme gibi müdahale iddiaları söz konusu. Biz, bakanlık olarak seçimlere müdahil olmadık, bundan sonra da olmayı düşünmüyoruz. Ama aşağıda propaganda yaparken Yargıda Birlik Platformu adayları aleyhine bir hava oluşsun diye, hükümet şunu bunu yapıyor diye kara propaganda yapıp hükümet müdahalesi varmış gibi bir hava oluşturarak, oradan hâkim ve savcılarımızı engellemeye çalışıyorlar. Yoksa bizim bir müdahalemiz olmaz. Ona bakarsan HSYK üyelerinden bağımsız aday olanlar var. Aslında 'tam bağımlı bağımsız' aday demek lazım. Onlar HSYK üyesi. Gidip oy istiyor. HSYK hâkim ve savcılar üzerinde tasarrufta bulunmaya yetkili tek organ. Esas HSYK'nın gücü kullanılıyor. Gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız yargıyı ancak hâkim ve savcılarımız inşa edebilirler. Türkiye'de yargının içinde Fethullah Gülen'in yargıçları, savcıları isimleri kullanılıyor. Bu beni fevkalade rahatsız ediyor. Bu HSYK seçimlerini bu açıdan önemsiyorum. Bu gölgeyi ortadan ancak hâkim ve savcılarımız kaldırabilirler. Bu tartışmaları bitirmek için de bir fırsattır. Seçimden sonra HSYK veya Yargıtay ve Danıştay'ın yapısına yönelik bir anayasa değişikliği, yasal değişiklik beklenmeli mi? Seçim sonuçları ortaya çıkmadan böyle bir değerlendirme yapmayı doğru görmem. Bunu yapmak, doğmamış çocuğa don biçmek anlamına gelir ki doğru olmaz. Şöyle olursa böyle yaparız, şeklinde bir değerlendirmeyi doğru bulmam."


Haber kaynağı » www.gazetevatan.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER