© Adana Haber - 2005

'Tehlike Karşısında Alarm Verir'

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, vücudumuzun tehlike karşısında verdiği doğal bir alarm tepkisi olduğunu söyledi.

ADANA HABER - Psk. Öztanrıöver, "tepki sırasında vücutta adrenalin salgılanır. Terleme, nabızda artış, solunumda hızlanma ile vücudu fiziksel aktiviteye  hazırlar. Sınav kaygısı, öğrenci ve çevresi tarafından açıkça fark edilir" dedi.

"sınavda başarısız olma ile ilgili tehlike hissi üstünüze doğru hızla gelen bir aracın yarattığı etkiyi yapar" diyen Öztanrıöver, şunları kaydetti:
 
"İlkel beyin kontrolü ele geçirmiştir. Beynin muhakeme etme, yargılama, dikkat, konsantrasyon gibi sınavda gerekli olan üst kortikal merkezlerine erişim engellenir. Bu nedenle öğrenci basit dikkat hataları yapar, paragrafı defalarca okur, algılayamaz. Evde rahatlıkla çözeceği soruları sınavda yapamaz. Gizli sınav kaygısı yaşayan bir genç ise gayet rahattır, korku ve endişe hissetmez. Deneme sınavları da iyidir. Gerçek sınavda da soruları gayet rahat çözer. Ancak sınavdan sonra o kadar çok ve basit hatalar yaptığını görür ki, kendisi de şaşkındır, çevresi de. Sonuçta iyi hazırlanmıştır. Görünürde kaygı da yoktur. Burada tehlike hissine yol açan şey 'Bu gerçek sınav iyi yapmalıyım' düşüncesi muhtemelen donma tepkisiyle algılarda kapanmaya yol açıyor gibi görünmektedir."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER