Teknik Öğretmenlere Ağır Suçlama
ADANATMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, YÖK’ün teknik öğretmenlere mühendislik unvanı vermek istemesinin mühendislik mesleğine yapılmış bir darbe olduğunu söyledi.
Biçer son zamanlarda ülkemizde yaşananların, hükumetin ve bağlı kurumlarının çeşitli alanlardaki hak ihlallerini artık gizlenemez ölçüde açıkça gösterdiğini, ülkemizde bu toz duman sürerken YÖK, "28 Şubat mağduriyetini gideriyoruz" söylemleri arasında 20 yıl önceki yönetmeliği uygulamaya karar vererek, 100 TL bedelle mühendislik unvanı dağıtma peşinde olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ülkemizde 1992 yılından bu yana mühendis unvanını kazanmak için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenen programa başvurup kazananların sayısı çok az iken, bu sınavlarda başarılı olamayanların da içinde bulunduğu 72 bin kişiye bugün mühendislik unvanı kazanma hakkı verilmek istenmektedir.
21 Temmuz 2013 tarihinde bugün sayıları 72 bini bulan teknik öğretmenlerden başvurusunu yapanlar, ortaokul öğrencilerinin girdiği seviye belirleme sınavlarının da altında kalan basitlikte sorulara yanıt verdiklerinde mühendislik tamamlama programlarına alınacaklardır.
Bu "bedava unvan" dağıtımı uygulaması bilime aykırılığının yanı sıra, ülkemizdeki mühendislere ve mühendislik fakültelerine girmeye hazırlanan öğrencilere yapılmış büyük bir haksızlıktır. “
YÖK’ün, teknik eğitim fakültelerini kapatıp, teknik öğretmenleri işsiz bırakınca, sorunun çözümünü teknik öğretmenlere "mühendis" unvanı vermekte bulduğunu söyleyen Biçer, “Ülkemizde mühendislerin yüzde 25‘i işsizken ve gençler mühendislik fakültelerine girmek için insanüstü çaba gösterirken mühendislik unvanı nasıl bu kadar kolay dağıtılabilir? Bunu mühendislerin ve mühendislik fakültelerine girme çabası içinde olan öğrencilerin içlerine sindirmesi mümkün değildir” dedi.
MÜHENDİSLİK İTİBARSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR
Biçer açıklamasına şöyle devam etti, “Meslek liseleri mezunlarının üniversite sınav girişlerine ilişkin katsayı karmaşası yaratılırken, meslek liselerine öğretmen yetiştiren teknik eğitim fakültelerinin kapatılması iç tutarlılık açısından da zaten sorunludur. Teknik eğitim fakültelerinin kapatılmasıyla birlikte, ara eleman yetiştirecek eğitmen kadrolarının nasıl yetiştirileceği de boşlukta kalmıştır. Nitelikli ara eleman ve tekniker yetiştirilmek isteniyorsa, meslek yüksekokullarının eğitim kalitesinin arttırılması zorunludur. Eğer teknik ve mesleki eğitim fakülteleri için ihtiyaç fazlası olduklarına yönelik belirleme yapılmışsa, bu kaynağın nitelikli ara eleman yetiştirmek için meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilerek kullanılması gerekmektedir.
20 yıldır yürürlükte olan bir mevzuat üzerinden bugün on binlerce teknik elemanın mühendis yapılmak istenmesi hukukun kötüye kullanılması anlamına gelmektedir. Bu girişimin mühendislik mesleklerinin itibarsızlaştırmasına, öneminin azaltılmasına, niteliğinin tartışılır hale getirilmesine dönük olduğunu düşünmekteyiz. Teknik öğretmenlerin mühendis olmasını sağlayacak olan bu sınav iptal edilmelidir.
TMMOB olarak, Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına mühendislik unvanı verilmesine karşı olduğumuzu ve bu konudaki hukuksal mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz. Hem mühendislerimiz hem de mühendislik fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimiz mesleklerine sahip çıkarak haklarını savunacaklardır.
İlginizi Çekebilir