© Adana Haber - 2005

Yeşil Kartlıya Klima Verilecek

Hızla büyüyen sosyal yardımlara yeni kriterler getiriliyor. Artık bölgesine göre klima dağıtımı dahi yapılacak.

Türkiye’de 10 milyar lirayı aşan sosyal yardımlarla ilgili kriterleri baştan aşağı değiştirmek için harekete geçiliyor.

Sosyal yardımlardan yararlanan 43 bin kişiyle yüz yüze görüşmelerin yapıldığı çalışma kapsamında ailelerin maaş miktarı, tüketim biçimleri, çocuk sayısı, araç sahipliği, eğitim durumu gibi kriterler incelendi. Çalışmada evlerdeki klima sahipliğine varıncaya kadar tek tek sosyal yardım kriterleriyle ilgili analizler yapıldı.

24 FARKLI BÖLGE SAPTANDI

Yılbaşında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na sunulan TÜBİTAK ve TÜİK’in desteğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında ilk olarak yoksul ailelere verilecek yardım kriterleriyle ilgili saptamalar yapıldı.

KLİMA ZARURİ İHTİYAÇ

Hürriyet'in haberine göre, İstanbul’daki yaşam standardıyla Hakkari’de koşulların farkı göz önüne alınarak buna göre kapsamlı bir yöntem geliştirildi. Örneğin Erzurum'daki klima sahipliğinin lüks olduğu ancak Hatay'daki klima kullanımının ise zaruri ihtiyaca girdiği belirlendi.

2009 yılında başlayan çalışmalar kapsamında ülke çapında 12 kent ve 12 köy bölgesi belirlendi. Bu bölgelere dönük farklı değişkenler saptandı. Yaklaşık beş yıl süren çalışma yılbaşında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na sunuldu. Proje kapsamında eğitim durumu, şehir ve köy yaşamı farkı, tüketim alışkanlıkları, çocuk sayısı, eğitim durumu, araba, ev, tarla, harcama gibi kriterler yeniden incelendi.


10 milyar liraya ulaşan sosyal yardımlarla ilgili sosyal yardım alanların belirlenmesinde ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testi yaptıracak hedef kitlenin gelir testi işlemlerinde kullanılmak üzere bir formül seti geliştirildi. Bu çerçevede kırla kent arasındaki ayrımı içeren, bölgeler arası farklılıkları gözeten, somut göstergelere dayanan ve yüksek güvenilirlik düzeyine sahip puanlama modelleri oluşturuldu.

10 AKADEMİSYEN RAPORLAŞTIRDI

Nicel analiz kapsamında ise TÜİK tarafından seçilen ve 43 haneyi kapsayan bir örneklem üzerinden Ana Alan Uygulaması gerçekleştirildi. Bu ankette hanelerin sosyodemografik özellikleri, göç durumları, konut ve konut kolaylıkları, mülk sahipliği, gelir durumları, tüketim kalıpları, borç durumları, sosyal yardım, proje destek bilgileri ve refah algıları başlıkları altında veriler elde edildi. Bu verilere dayanarak Türkiye Genel, Türkiye Kır, Türkiye Kent olmak üzere 60 model oluşturuldu. Elde edilen veriler 10 kişilik akademisyen ekip tarafından işlendi ve raporlaştırıldı. Sosyal yardımlarla ilgili bir puanlamanın yapılacağı çalışma sayesinde hangi aileye ne kadar yardım yapılacağı ortaya çıkarılacak. İhtiyacı olmayanın yardım alması engellenecek, mükerrer yardımların önüne geçilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER