NET TAMİR
TÜRK SANAYİ REHBERİ
Adana
DOLAR34.6768
EURO36.6375
ALTIN2935.0

Adana'da İşsizlik Rekoru

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adana'da İşsizlik Rekoru
Abone ol
Adana dendiğinde akla verimli topraklar, dev sanayi tesisleri gelirdi. Bugün ise Türkiye'de işsizliğin en yoğun olduğu kentlerden.
ADANA - Birçok Adanalı genç, geleceğini başka illerde ve Kuzey Irak'ta arıyor.

Adana Türkiye'de işsizliğin en fazla olduğu kent. Bu durumdan etkilenen gençler kenti terk etmek zorunda kalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre Türkiye'de işsizliğin en yoğun olduğu kentlerden birisi Adana. Adana'nın yüzde 13,2'si işsiz. İşsizlikten en fazla etkilenenlerse üniversite mezunu gençler.

Adana'da iş bulamayan üniversite mezunu gençler çareyi İstanbul ve Ankara'ya ya da Irak'a göç etmekte buluyor. Birçok Adanalı genç mühendis bölgeye yakın olduğu için Kuzey Irak'taki inşaat ve altyapı projelerinde çalışıyor. Öyle yoğun bir beyin göçü yaşanıyor ki Adana'dan Kuzey Irak'a uçak ve otobüs seferleri var.

İbrahim Tuğcu da memleketi Adana'yı ve ailesini geride bırakıp iş için Irak'a giden genç mühendislerden biri. Neden Irak'ta çalışmayı tercih ettiği sorusuna "Adana'yı çok sevmeme ve Adanalı olmama rağmen şimdiye kadar Adana'da mühendis olarak hiç çalışmadım. Çalışmamam için birçok neden vardı" yanıtını veriyor. Özellikle çalışma koşullarının kötü olduğunu düşünüyor, "Yeni mezun bir mühendis çok uzun saatler ve çok düşük ücretlere, 800 liradan başlayan ve genelde 1500 lirayı geçmeyen ücretlere çalıştırılıyor" diyor.

İbrahim Tuğcu, Adana'da iş bulamadığı için Irak'a çalışmaya giden genç bir mühendis. Şartlar iyi olursa Adana'ya dönmek istediğini söylüyor.
İbrahim Tuğcu, Adana'da iş bulamadığı için Irak'a giden genç bir mühendis. Şartlar iyileşirse Adana'ya dönmek istiyor.

Tuğcu, çalıştığı şirketlerde çoğunlukla Adana'dan gelen mühendislerin mi olduğu sorusunu ise "Dünyanın her yerinde şantiyelerde çalışan Adanalıları görmek mümkün. Çünkü Adana'da işsizlik yüksek ve ücretler çok düşük. Irak ve Afganistan savaşlarından sonra oralara çalışmak için ilk gidenler hep Adanalıydı. Buralarda pek çok ölen ve saldırıya uğrayan rehin alınan mühendis ve işçi de oldu" diyerek yanıtlıyor.

Irak'taki son kriz nedeniyle büyük sorun yaşayan binlerce kişi kente geri dönerken, bir bölümü de çalıştıkları uluslararası şirketlerin diğer ülkelerdeki projelerine kaydırılmış durumda.

"Memleketimde çalışmak isterdim"

Adana'da iş bulamadığı için Türkmenistan'da bir projede çalışan genç İnşaat Mühendisi Emre Ertek de "beyin göçü" ile kaybedilen gençlerden bir tanesi. Emre, "Adana'da istediğim şekilde iş bulacağımı düşünmediğim için yurtdışını tercih ettim" diyor ve ekliyor: "Büyük ölçekli projelerde çalışmak, kurumsal firmalarda kendimi geliştirme fırsatı ve belki ileride yöneticilik pozisyonuna yükselmek... Bütün bunları düşününce Adana'nın çok doğru bir seçim olmayacağına karar verdim ve yurtdışındaki iş fırsatlarını değerlendirdim."

Menfiye Yıldırım Ekonometri bölümünden mezun olacak. Diploma alınca Adana'da iyi bir iş bulamayacağına inanıyor.
"Adana'da aynı şartlarda çalışma şansın olsaydı döner miydin?" sorusuna Emre'nin cevabı ise "Elbette" oluyor. Emre "Memleketimde, doğduğum yerde çalışmak, Adana'da bir yapıda emeğimin olması ve aileme yakın olmayı isterim. Ama bu konuyu zamana bırakıyorum ve şimdilik Adana'yı dışarıdan özlemle takip ediyorum" diyor.

Adana'da gençlerin büyük bir bölümü kentte istedikleri gibi bir iş bulma şanslarının düşük olduğunun farkında. Çukurova Üniversitesi Ekonometri Bölümü'nden bu yıl mezun olacak Menfiye Yıldırım da onlardan birisi. Menfiye, Adana'da iş bulmak istediğini ancak şartlar buna olanak vermediği için farklı bir şehir veya ülkede çalışmayı planladığını söylüyor. "Uzun yıllar yaşadığın Adana ve aileni bırakmak zor olmaz mı" sorusunu ise "Başka çarem yok" diyerek yanıtlıyor.

Ömer Faruk Küçük, KPSS'ye hazırlanıyor ve devlet memurluğunun Adanalı gençlerin kaderi olduğunu düşünüyor.

Gençlerin Umudu özel sektör değil KPSS

Kuruluş amaçlarından bir tanesi Adana'daki sanayi tesislerine yetişmiş işgücü sağlamak olan Çukurova Üniversitesi'nde hemen her öğrencinin elinde KPSS kitapları görülüyor. Fakülte kantinlerindeki muhabbetler de genellikle gelecek planları üzerine oluyor. Gençler "Neden KPSS?" sorusuna cevap olarak özel sektörde hayatlarını sürdürebilecekleri bir iş bulamayacaklarını söylüyor.

Üniversite kütüphanesinde KPSS'ye hazırlanan Makine Mühendisi Ömer Faruk Küçük Adana'da özel bir şirkette çalışmasının mümkün olamayacağını söylüyor. Bunun nedenini ise "Ağalık sistemini yenememezlik var. Bu bölgede kurumsal bir şirket, fabrika bulmak çok zor. 'Düşük ücret, çok iş' buranın kaderi" diyerek açıklıyor.

Peki KPSS'yi kazanamazlarsa ne olacak?

Bu soruya herkes yurtdışına çıkabileceğini veya Türkiye'deki başka bir kente göç edebileceğini söyleyerek yanıt veriyor. Küçük “KPSS olmazsa yurtdışına girmek zorundayım. Çünkü bu bölgenin insanı ancak devlet memuru olmaya mahkum” diyor.

Meliha Ünver Çukurova Üniversitesi'nde işletme okumuş. Adana'da fabrikaların art arda kapanmasından endişeli.

Üniversiteden yakın zamanda mezun olan Endüstri Mühendisi Erdoğan Aydın henüz istediği gibi bir iş bulamamış. O da KPSS'ye hazırlanıyor. Aydın "Adana'da birçok şirkette çalıştım ama özel sektörde umduğumu bulamadım. Çalışanların sosyal hakları bile güvence altında değil. Hakkını bile savunamıyorsun. Soma'daki işçilerin dramını gördük hep beraber, sendikalı olsalar bile neler yaşadıklarına, nasıl hayatlarını kaybettiklerine hepimiz şahit olduk" diyor.

Çukurova Üniversitesi'nde işletme okuyan Meliha Ünver de üniversite kütüphanesinde KPSS'ye hazırlanıyor. Meliha, Adana'nın "sanayi kenti" vizyonunu hızla kaybettiğinden yakınıyor. Adana'daki çoğu fabrikanın kapandığını söyleyen Meliha, "Çalışabileceğim en fazla iki, üç fabrika kaldı. Onlara da çok iş talebi geldiği için ücretleri çok yükseltmiyor, düşük ücret politikası izliyorlar diyor.

haber kaynağı: Al Jazeera

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Senin Rus Karını Alıp...Önceki Haber

Senin Rus Karını Alıp...

MHP Hiç Bu Kadar Sert OlmamıştıSonraki Haber

MHP Hiç Bu Kadar Sert Olmamıştı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME