Abone ol
ADANA Nükleer Karşıtı Platformu sözcüsü Mehmet Mak, Çernobil felaketinden 30 yıl sonra siyasi iktidara seslenerek "Daha kaç Çernobil, kaç Fukuşima yaşanmasını bekliyorsunuz?" dedi.
ADANA Nükleer Karşıtı Platformu sözcüsü, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Çernobil felaketinden 30 yıl sonra siyasi iktidara seslenerek "Daha kaç Çernobil, kaç Fukuşima yaşanmasını bekliyorsunuz?" dedi.
Adana Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri ZMO Adana Şubesi'nde yapılan toplantıda nükleer santralleri görüştü. Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Nükleer Platformu adına yaptığı açıklamada, şu görüşlere yer verdi:
"Başta Karadeniz kıyıları olmak üzere Türkiye'nin radyasyon yağmuruyla kirlenmesine yol açan Çernobil felaketinin üzerinden 30 yıl geçti. Sonrasında ortaya çıkan radyasyon bulutu nedeniyle Ukrayna, Belarus ve Rusya'nın batısındaki bölgelerde yaşayan yüz binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Hayvanlar ise felaketin farkına bile varamadan yaşamlarını yitirmişti. Bölgede halen canlı yaşamın olmadığını, ekosistemin kendini onaramadığını biliyoruz. Felaket sonrası doğrudan ve dolaylı olarak kaç kişinin hayatını kaybettiği konusunda halen kesin rakam verilemiyor veya gizli tutuluyor. Bağımsız gözlemcilere göre şu ana kadar 50 binin üzerinde insan hayatını kaybetti."
30 YILDIR ETKİLERİ GEÇMEDİ
Felaketin ardından 30 yıl geçmesine rağmen etkilerinin geçmediğini, bu etkilerin 600 yıl devam etmesinin beklendiğini anlatan Mehmet Mak, şöyle devam etti: "Bugün, Karadeniz'in her evinde, insanlar yakınlarını kanserden kaybediyor. Çernobil sonrası radyasyondan birinci derecede etkilenen 150 bin kilometrekarelik alanda halen 7 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; 428 bini çocuk yaklaşık 2.5 milyon Ukraynalı, başta kanser olmak üzere, felaketten kaynaklanan birçok sağlık sorunuyla mücadele ediyor. Ülkemizde ne acıdır ki bu türden veriler toplumdan gizleniyor, yayınlanmıyor. Üniversitelerimizin bu konuda araştırma yapmaları üzerine konulan yasak halen devam ediyor."
AKKUYU VE SİNOP UYARISI
Mehmet Mak, sorunun Türkiye boyutuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Dünya daha Çernobil felaketini unutamamışken 5 yıl önce Japonya Fukuşima'da yaşanan nükleer felaket ve ardından yaşanan acıları yok sayan iktidar nükleere karşı 40 yıldır direnen Mersin Akkuyu'ya ve Çernobil kurbanı Karadeniz'in Sinop kentine nükleer santral yapmaya çalışıyor. Çernobil ve Fukuşima dışında bugüne dek sayısız nükleer 'kaza' yaşanmıştır. Fukuşima öncesinde Japonya'nın en güvenli santralleri yaptığı iddia ediliyordu. Şimdi ise iktidar en güvenli santralleri bizim yapacağımızı iddia ediyor ve üstelik birini de Çernobil'in faili Rosatom eliyle. Kalkınma masallarıyla gözler boyanarak nükleer santralleri bizlere pazarlamaya çalışıyorlar. Oysa Çernobil kazasının sadece Ukrayna ve Belarus'a maliyeti 235 milyar dolar. BuTürkiye'nin toplam ekonomisinin yaklaşık üçte biri."
DHA
Yorum Yazın