Abone ol
Mimar Prof. Dr. Ruşen Keleş, Adana'nın 'yaşanabilirlik kriterleri' açısından geriye gittiğini söyledi.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi'nin 'Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Adana' konulu panele katılan mimar Prof. Dr. Ruşen Keleş, Adana'nın 'yaşanabilirlik kriterleri' açısından geriye gittiğini söyledi.
Seyhan Otelin'de gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı yaptı. Kamışlı, kentleri yaşanılır kılan, yaşam kalitesini yükselten, yaşayanları mutlu eden kriterler bulunduğunu söyledi. Bekir Kamışlı, bu kriterlerin kentin sosyal hayatına olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi.
Bülent Tuna'nın oturum başkanlığını yaptığı oturumda konuşan mimar Prof. Dr. Ruşen Keleş ise dünyada ve Türkiye'de kentlerdeki yaşam kalitesi ile ilgili görüşlerini paylaştı, Adana'ya her geldiğinde olumsuzlukların arttığını gözlemlediğini ve üzüldüğünü belirten Keleş şunları söyledi:
"Günümüzün en önemli kentleşme sorunu olan yaşam kalitesini, yaşam niteliği olarak bilinen bu sorunu toplumun genel refahı olarak nitelendirmek doğru olur. Yaşam kalitesinin üç önemli özelliği vardır. Birincisi, ülkedeki yaşam kalitesinden daha fazla bireylerin yaşam kalitesini yükseltmektir. İkincisi, yaşam kalitesi çok boyutlu özelliğe sahiptir. Barınma koşulları, eğitim, istihdam, çalışma, yaşama ilişkileri dengesi, kamu hizmetlerine ulaşma niteliği de ön koşuldur. Üçüncü özelliği ise yaşam kalitesinin ekonomik koşullarla zaman zaman özdeşleştirilmek istenilmesiyle karşımıza çıkar. Adana gibi kentleşme hızının son derece sağlıksız yürüdüğü kentlerde yaşam kalitesini yükseltecek faktörlerin büyük önemi vardır. Her gelişimde Adana'yı yaşanabilirlik anlamda geriye gittiğini gördüm ve bundan üzüntü duydum."
Adana'daki Suriyeli sığınmacılar konusu da değerlendiren Prof.Dr. Keleş şöyle devam etti: "Adana'yı yakından ilgilendiren sığınmacılar konusuna değinmek istiyorum. 2.5 milyonun üzerindeki sığınmacıları 'kardeşimizdir diyerek' bağrına basmaya Türkiye elverişli midir? Bunun kentsel yaşam kalitesine olumsuz etkileri vardır. Ekonomi ve asayiş dahil olumsuzluğu yaşadığımız bir gerçektir. Bu sorunun çözümü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim ışığı altında halkımızı da kentsel yaşam kalitesini artırmak noktasında bilinçlendirmekle olacaktır."
Panelde daha sonra, TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri Ö.Fikret Oğuz, Prof. Derya Oktay, Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Dr. Deniz Altay Baykan, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çekirer Özservet, Behçet Çelik, Fethi Dağlık söz alarak kentleşme konusundaki görüşlerini dile getirdi.
Panele kent protokolünden katılım olmazken, siyasilerden sadece inşaat mühendisi CHP Adana Milletvekili Zülfikar Tümer etkinliği izledi.
Yorum Yazın