Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Kadir Can Tuncel, Adana'da 4 yıl önce pilot uygulamayla başlayan Aile Hekimliği Sistemi'nin hala oturmadığını, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle sisteme dahil olan sağlık çalışanlarının üvey evlat muamelesi gördüğünü savundu.
Aile Hekimliği Sistemi'nin, Adana genelinde 592 hekimle yürütüldüğünü belirten Dernek Başkanı Kadir Can Tuncel, en son Gaziantep'le birlikte tüm Türkiye'nin sisteme dahil olduğunu söyledi.
Aile hekimliğinin başlamasıyla hasta hekim temasının 3 kat arttığını belirten Tuncel, "Hastaların hekime görünme oranı 2002'de 2.9'dan, Aile Hekimliği Sistemi'ne geçişle birlikte ortalama 8.5'e çıkmış durumda. Ancak Aile Hekimliği Sistemi Adana'da hala oturmuş değil. Bunun nedeni yan dalları oturmuş değil. Bu yaşanan sıkıntılar da sağlık çalışanlarına yansıtılıyor" dedi. Tuncel, Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Sistemi'ni sadece hizmet alım kalemi olarak gördüğünü belirtti. Tuncel, şöyle konuştu:
"Sağlık Bakanlığı'nda bağlı bulunduğumuz birimde yeni yapılanmalar oldu. Aile hekimlerinin bağlı bulunduğu sistem artık halk sağlığı birimi oldu. Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı'nın hizmet alım kaleminden maaşını alıyor. En son Kaçak Bahis Siteleri yaşanan bir davada Maliye Bakanlığı'nın bize konumumuzla ilgili geri dönüşüm yazısında, 'Bizde aile hekimliği diye bir kadro tanımlanmamıştır' diye yazı gönderdi. Yani bizler Sağlık Bakanlığı'nın bütçe talimnamesinde 035 numaralı hizmet alım kaleminde maaş alan kişiler olarak görünüyoruz. Biz bugüne kadar kendimizi kamu kurumunda, sözleşmeli personel olarak görüyorduk. Ancak bunun böyle olmadığı ortaya çıktı. Ne olduğumuz belli değil."
'AİLE HEKİMLERİNİN FİKRİNİ ALIN'
Kadir Can Tuncel, Aile Hekimliği Sistemi'nde hekimlerin birbirleriyle rekabete girmeye zorlandığını belirtti. Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aile hekimlerinin para kazanabilmek için meslektaşıyla rekabete girmelerini istiyorlar. Tepki gösterdiğiniz zaman, 'İşinizden memnun değilseniz, yurt dışından doktor getirelim' diyorlar. Yarın maden işçisi veya polis çalışma şartlarına tepki gösterirse onun yerine de yurt dışından ucuz işçi veya polis mi getireceğiz. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bizler aile hekimliğine tarafız. Çok güzel şeyler yapılacağına inanıyoruz. Ancak bizi de dinlemelerini istiyoruz. Biz anlatıyoruz, ancak bizi dinleyen yok."
Yorum Yazın