CHP'li Çetinkaya Aski'nin Adana için gerekli yatırımı yapamaz hale getirildiğini söyledi.
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili, şehir plancısı Ulaş Çetinkaya, Adana Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ) Genel Müdürlüğü'nün Adana için gerekli yatırımı yapamaz hale getirildiğini söyledi.
Çetinkaya, ASKİ genel kurulunun ardından yayınlanan '2016 Yılı ASKİ Faaliyet Raporu, Bütçe Kesin Hesabı ve Denetim Raporu'nu değerlendirdi.
Raporda kararların tasnif edilmediğine, kaç adet ihale ve ihalelere ait çeşitlerin sınıflandırılmadığına dikkat çeken Çetinkaya "4734 sayılı kamu ihale kanununa göre 19'uncu madde açık, 20'nci madde belli istekli ve 21'inci madde de pazarlık modeli ile yapılan ihalelerdir. Bu bilgiler denetim raporunda ve faaliyet raporunda yer almamaktadır" dedi.
YATIRIM YOK, MAAŞ VAR
Gelir gider üzerinde yaptığı incelemede, toplam gelir, toplam gider, kar-zarar oranlarının bilinmediğine işaret eden Çetinkaya "Bütçe gerçekleşme oranı hakkında hiçbir şey söylenmemektedir. Halbuki bütçe gerçekleşmesi planlama ve iş yapma kapasitesini göstermektedir" diye konuştu.
Faaliyet raporu hakkında da açıklamalarda bulunan Çetinkaya, şöyle devam etti:
"Gider gerçekleşme oranı yüzde 52 olmuştur ancak bütçe gerçekleşmelerindeki giderin türleri itibariyle incelendiğinde yatırım bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 18 olmuştur. Yani bütçe yapılırken bütçenin yüzde 48 yatırım harcaması (389 milyon 472 bin TL) hedefi konulurken gerçekleşen 75 milyon 451 bin TL olmuştur. Bu oran da toplam bütçenin yüzde 18'ine tekabül etmektedir. Bir başka ifade ile toplam bütçenin yarısını yatırma ayıran ASKİ gerçekte ise toplam bütçenin beşte birini ancak yapabilmiştir. Memur, işçi ve sözleşmeli personel ile taşeron çalışan maaşlarının bütçe içindeki payı incelendiğinde bütçe tahmini yüzde 28 iken gerçekleşme yüzde 38 olmuştur. Yani bütçede yatırımların yapılmadığı, sadece maaş verildiği anlaşılmaktadır."
MAL VE HİZMET ALIMI YATIRIMDAN FAZLA
ASKİ'nin 2003 yılında şehre verdiği su miktarının 66 milyon metreküp iken 2016 yılında 146 milyon metreküpe çıktığını, bu satış miktarı ile tahakkukun karşılaştırılmasının şart olduğunu ifade eden Çetinkaya "Bu bilgiler kamuoyuna sunulmalıdır. 2016 yılı fonksiyonel ve ekonomik sınıflandırma düzeyinde gerçekleşen bütçe giderleri incelendiğinde personel, mal ve hizmet (Taşeron) yatırımlarının çok fazla olduğu görülmektedir. Kısaca giderlerin dağılımında yatırım az, mal ve hizmet alımı fazladır" dedi.
2016'DA 115 MİLYON LİRA ZARAR
Mali hizmetleri ve bütçe tablosu hakkında da bilgiler veren Çetinkaya, ASKİ'nin 2012 yılında 228 milyon liralık giderine karşılık 243 milyon lira gelir sağladığını, 2014'de 318 milyon liralık gelire karşılık 337 milyon lira gelir elde edildiğini, 2016'da ise 815 milyon liralık gidere karşılık 700 milyon lira gelir göründüğünü ve 115 milyon liralık eksi bakiyenin ASKİ'nin durumunu net olarak gözler önüne serdiğini ifade etti.
2017 yılına ait gider tahmininin yaklaşık 900 milyon lira, gelirin ise 700 milyon lira olarak ele alındığını vurgulayan Çetinkaya "ASKİ, bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi yatırım yapmayan fakat bütçesi açık veren bir kurum haline getirilmiştir" diye konuştu.
Yorum Yazın