Abone ol
Beşiktaş hakkında ilginç bir detayı da paylaşmadan geçemeyeceğim. Çünkü ilçede bayan nüfusu, bay nüfusundan fazla. Bundan dolayı Beşiktaş, kız öğrenciler için bir tık daha cazip bir kent haline geliyor. Aslında sadece onlar değil, aileleride buna dahil. Çünkü güven ortamı sağlanmış, kültür seviyesi yüksek bir merkezden bahsediyoruz. Yazının başında belirttiğim trafik şartlarını dikkate almazsak eğer Beşiktaş üniversite okumak için harika bir semt. Ancak bu fikrimi kısaca şöyle açmak isterim; yurtlarda kalındığı vakit harika bir semt. Çünkü ilçede menkul fiyatları bir hayli yüksek ve kiralarda ortalama iki bin lira civarında seyrediyor. Benden söylemesi.
Osmanlı Devleti'ne kadar itibar görmeyen bir bölgeden bahsedeceğim.
Osmanlı Devleti'ne kadar itibar görmeyen bir bölgeden bahsedeceğim. Ne zaman İstanbul onaltıncı yüzyılın ortalarında artık sur içinden taşmaya başladı, Beşiktaş semti zamanında Galata'ya bağlı bir kent olarak günyüzüne çıktı. Üç asır sonra zamanın hanedanı Sultan Abdulhamid Han'ın ve tebasının Önce Dolmabahçe Sarayı'na, sonra da Yılıdz Sarayı'na taşınmasıyla Beşiktaş semti ayak iken göz bebeği oluverdi. Bugün yüz seksen beş bin kişiye kucak açmış bu gözde semt yaşam koşullarıyla da dikkat çekiyor.
Beşiktaş İstanbul'da geçişlerin fazlaca olduğu bir konumda olması sebebiyle trafiğin en çok problem çıkardığı ilçelerden biridir. Her kesime hitap eden çarşıları, pazarları, caddeleri barındırıp, her ekonomiye karşılık verebilecek kapasitede bir ilçedir. Eğitimin üst düzeyde yaşandığı bu güzide ilçede, yedi adet üniversite bulunması sanırım sözümde beni haklı çıkarmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Devlet Konservatuvarı, Yıldız Teknik Üniversitesi, Florence Hemşirelik Yüksekokulu ve Aydın Üniversitesi ile beraber tam bir öğrenci semti halini almıştır. Bir yanda Çırağan Sarayı, bir yanda Dolmabahçe; Yıldız Korusu, Malta Köşkü, Ortaköy Cami derken eğitimi, sanatı ve kültürü bünyesinde cem eden bir ilçemizdir Beşiktaş. Beşiktaş yurtlar açısından da avantajın beşiğidir. Yedi tane üniversiteyi taşıyan bir semtin yurtları da haliyle bu talebi karşılayacak kapasitede olmalıdır. Hal böyle olunca rekabet ortamı, devlet yurtlarının kalitesinin artması vb. gibi sebeplerle beraber özel yurtlar mecburen kaliteyi en üst düzeye çekmek zorunda kalmıştır. Üstelik fiyatlar böyle bir semte göre o kadar yüksek değil.
İstanbul, Beşiktaş yurtlar ile diğer ilçelerine de örnek olabilmeyi başarmıştır. Çünkü Beşiktaş'taki yurtların bu denli kaliteyi arttırması; fitness salonları, yirmi dört saat sıcak su, yurt bünyesinde kafeteryalar, yüksek kaliteli yemekler, uzman personeller; ister istemez sektörün çıtasını yukarıya çekti. E tabii ki bu da öğrencilere yaradı.
Yorum Yazın