Ceyhan'da faaliyet yürüten Ceyhan Eğitim, Çevre ve Yardımlaşma Derneği Sevgi Yaz Etkinliklerine katılan öğrenci ve velilerle birlikte Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı gezisine götürdü.
Yumurtalık Lagünü
Yumurtalık Lagünü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova Deltasının doğusunda yer alan göl ve lagün, tuzlusu ve tatlısu bataklıkları, ıslak çayırlar, sazlıklar, denizle lagün arasında kalan geniş kumul alanları, çamur düzlükleri ile 59 hektarlık Halep çamlığı ormanından oluşan Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki en önemli dev bir sulakalan sistemidir.
Alan binlerce kuşa beslenme, barınma ve üreme olanağı sağlamaktadır. Özellikle göç dönemlerinde ve kışın alandaki kuş nüfusu büyük sayılara ulaşmaktadır. Lagünle deniz arasında tüm Akdeniz'in doğal karakteri hala korunabilmiş en güzel kumulları yer almaktadır. Yumurtalık Körfezi, Yeşil Kaplumbağaların Akdeniz'deki bilinen tek kışlama alanıdır. Yumurtalık Lagününde yer alan Yumurtalık ve Yelkoma dalyanları ülkemizin en önemli dalyanlarıdır. Tüm bu özellikleri nedeniyle alan 1993 yılında doğal sit, 1994 yılında ise Tabiatı Koruma Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Yumurtalık Lagünü, kuşların güneydeki en önemli konaklama alanını oluşturuyor.
Lagün, ılıman iklim koşulları ve zengin besin varlığıyla değişik türden binlerce kuşun alanda kışlamasına olanak sağlıyor. Özellikle göç dönemlerinde başta ak pelikanlar, leylekler ve kıyı kuşları alanda kalabalık gruplar oluşturuyor. Turaç, mahmuzlu kızkuşu, akça cılıbıt ve küçük sumru başta olmak üzere çok sayıda kuş bu alanda kuluçkaya yatıyor.
Yumurtalık Lagünü ve civarında yaşayan 37 memeli türünden 18’i, 6 kaplumbağa türünün tamamı, 23 kertenkele türünden 7’si, 14 yılan türünden 6’sı, 7 kurbağa türünden 2’si Bern Sözleşmesi’ne göre mutlak korunması gereken türler listesinde Milanobet yer almaktadır. Türkiye’de bulunan 120 yusufçuk (kızböceği) türünden 41’i de bu alanda tespit edilmiştir.
Yumurtalık Lagünü aynı zamanda Türkiye’deki 112 önemli bitki alanından biridir. Alanda 272 bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 3’ü Türkiye’ye özgü, 5’i nadir, 2’si ise sadece Yumurtalık Lagününde bulunmaktadır.
Ülkemizdeki Halep çamının (Pinus Halepensis) nadir yayılış alanlarından birisi niteliğindedir. Burda barınan turna(Grus grus) ve İzmir yalıçapkınının (Halcyon smyrnensis) dahil olduğu 7 tür ulusal ölçekte; dikkuyruk (Oxyura leucocepha) ise küresel ölçekte tehlike altındadır.
Alanda bir adet kuş gözlem kulesi de yer alıyor.
Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı
Seyhan-Ceyhan nehirleri deltası; göl lagünleri, kıyı kumulları, barındırdığı bitki ve hayvan türleri, tarihi ve kültürel değerleri ile, komple bir yapı oluşturmaktadır.
Başlıca sulak alanlar: Yumurtalık Lagünü, Yelkoma Gölü, Ömer Gölü, Yapı Gölü ve Darboğaz Gölüdür. Bu alanda çeşitli kuş türleri üremektedir. Bunlar; turaç, akça cılıbıt ve küçük sumru’dur. Kış boyunca, büyük sayılarda su kuşu bu alanda barınır. Bunların en önemlileri ise; fiyu, kılıç gaga, akça cılıbıt ve küçük kum kuşudur.
Sulak alan kompleksi, kuş göç yolları üzerindedir. Kışın, kuş popülasyonu çok yüksek değerlere ulaşmaktadır. Kuş göçlerinin emniyetli bir şekilde tamamlanması bakımından, son derece önemli bir mevkide bulunmanın yanı sıra, soğuk kış şartlarında, Orta Anadolu’da donan göllerin su kuşlarına da, çok önemli bir kışlak görevi yapmaktadır.
Barındırdığı kuş türleri açısından, Türkiye’deki “A Sınıfı” niteliğindeki 19 sulak alandan birini oluşturmaktadır. Ayrıca, nesli tükenmekte olan, iki tür deniz kaplumbağası olan “Caretta Caretta” ve özellikle “Cheloria Mydas” ın, Akdeniz’de varlığını sürdürebilmesi açısından da, bu alanlar önem taşır. Bunun dışında, Akdeniz kıyılarında yer alan 17 çeşit deniz kaplumbağasının yuvalama alanları da burada bulunmaktadır.
Yorum Yazın