NET TAMİR
TÜRK SANAYİ REHBERİ
Adana
DOLAR34.7016
EURO36.7298
ALTIN2968.1

Mersin Balığı İlk Kez Adana'da Yetiştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersin Balığı İlk Kez Adana'da Yetiştirildi
Abone ol
Geçmişte padişah yiyeceği olarak bilinen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Mersin balığı Türkiye'de ilk kez Adana'da üretildi.
ADANA HABER - 2008'de Royal Hayvancılık şirketi tarafından İmamoğlu ilçesi Ağzıkaraca Köyü'nde kurulan Mersin Balığı Çiftliği'nde kapalı devre yetiştiricilik yapılıyor.

İşletme yıllık 50 bin kg Mersin balığı eti ve 12 bin 500 kg havyar üretimi kapasitesine sahip. Firma, balıketi ve kilosu 2 bin 500–3 bin Euro'yu bulan havyarı Hazar Denizi'ne kıyısı olan, AB ülkeleri, Çin ve ABD'ye ihraç etmeye hazırlanıyor. 

Tesiste düzenlenen Sahabet organizasyonda 360 adet Mersin balığından havyar sağımı gerçekleşti. Programda konuşan Tosmur Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tosmur, 2006'da ‘Besmele' çekerek başladıkları projenin çok cefasını çektiklerini söyledi.

Tosmur, "İlk başta bir rüya idi. Ama ideale dönüşen bir şeyin gerçekleşmemesi mümkün değildir. 2013'te cumhuriyet tarihinde ilk defa havyar üretimini gerçekleştirdik" dedi.

Teknoloji bakımından dünyadaki benzeri tesislerden ileri bir noktada olduklarını belirten Tosmur, sekiz yıldır ‘sıfır kazançla' yürüttükleri faaliyetten ‘Golden Black' markası ile satacakları Mersin balığı havyarından para kazanacak hale geldiklerini kaydetti.




Siyah havyarın sadece Mersin balığından elde edildiğini hatırlatan Tosmur, diğer çeşitlerin fazla besin değerinin olmadığına işaret etti. Mersin balığı havyarının özellikle erkeklerdeki sperm sayısını arttırma, bayanlarda cilt gençleştirici özelliğiyle dünyada aranan bir besin olduğunu ifade eden Tosmur, geçtiğimiz hafta ürettikleri havyarla Brüksel'deki su ürünleri fuarına katıldıklarını açıkladı. 

Erkek havyarlarının sperminden yaptıkları dölleme ile ilk defa çiftlikte yavru elde ettiklerini aktaran Tosmur, "Şu anda 75 bin civarında 50 günlük yavru büyüyor. Yaklaşık 130 bin Mersin bağlımız var. Seyhan Baraj gölündeki projemiz gerçekleştiğinde 2017'de yıllık 45 bin tonluk kapasiteyle dünyanın en büyük havyar üreticisi olmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu yıl 500–600 kilo, önümüzdeki sene 5 tonluk potansiyelle büyümelerini katlayarak sürdürmeyi planladıklarına değinen Tosmur, ilk etapta yurt içi ve dışında 4 satış ofisinde havyar satışını yapacaklarını bildirdi. 






  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ülkü Ocakları Başkanı Arslan’dan Bayrak ÇağrısıÖnceki Haber

Ülkü Ocakları Başkanı Arslan’dan Bayrak...

Lan Cinayeti Sanığına Ömür BoyuSonraki Haber

Lan Cinayeti Sanığına Ömür Boyu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME