Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Muhsin Kehya'nın cezasının infazının durdurulmasını kararlaştırdı...
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 3. Yargı Paketi'ndeki düzenleme doğrultusunda, 12 Eylül öncesinde Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul ile dönemin CHP Kayseri ve Antalya il başkanlarının öldürülmesi olaylarından hükümlü Muhsin Kehya'nın cezasının infazının durdurulmasına karar verdi.
Mahkeme, Avukat Hasan İlter'in, müvekkili Kehya'nın ''3. Yargı Paketi''ndeki düzenlemeden yararlanarak, tahliye edilmesi için yaptığı başvuruyu karara bağladı.
Duruşmada hazır bulunan Avukat İlter, ordunun içine sızan cuntacılarca yapılan 12 Eylül darbesi sonrasında sağdan ve soldan ülke meselelerine duyarlı gençlerin cezaevlerine doldurulduğunu, işkencelere tabi tutulduklarını ve suçlamaların kabul ettirildiğini anlattı.
Müvekkilinin de emir komuta zinciri altında çalışan mahkemelerce mahkum edildiğini ileri süren İlter, şunları söyledi:
''Darbe sonrasında sağa ve sola eşit davranılması gerekirken, bu yapılmamıştır. Solcular tek bir cezaya mahkum edilip, aflarla dışarı çıkarken, sağcılar her eylemden ayrı ayrı cezalandırılmışlardır. Ceza alanlardan biri de müvekkilim Muhsin Kehya'dır. Bu adaletsizliği yıllarca dile getirdik. Parlamento bunu duydu ve bir düzenleme yaptı. Müvekkilimin alacağı en ağır ceza, tek bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Yatacağı süre de 8 yıldır. Oysa 28 yıl cezaevinde yatmıştır. Bu haksızlığın, bu adaletsizliğin giderilerek, tahliyesini istiyorum.''
Mahkeme Başkanı Ali Altınkaya, dosyadaki belgelere Betpas göre hükümlünün 28 Ocak 1998'den bu yana cezaevinde olduğunu, öncesinde de 3 bin 117 gün tutuklu kaldığını ve halen cezaevinde bulunduğunu bildirdi.
Kehya'nın işlediği suçların tarihlerinin 1978 ve 1979 olduğunu belirten Altınkaya, suçların, geçen hafta yasalaşan 6352 sayılı Kanun'un geçici 3. maddesinde belirtilen 12 Eylül 1980'e ait olduğuna dikkati çekti.
Cumhuriyet Savcısı Halil Maçkaya, esas hakkındaki görüşünde, hükümlünün, 12 Eylül 1980 öncesinde birden fazla kişiyi öldürmek suçundan 765 sayılı TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca idama mahkum edildiğini, idam cezasının kaldırılmasının ardından cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildiğini ve ceza infazının buna göre yapıldığını anlattı.
6352 sayılı Kanun'un geçici 3. maddesinin birinci fıkrasına göre, hükümlünün lehine kanun belirlenerek, infazın ve hükmün buna göre yapılması gerektiğini kaydeden Maçkaya, infazın devamının ileride mağduriyetlerine neden olabileceği gerekçesiyle de öncelikle infazın durdurulmasına karar verilmesini istedi.
Avukat İlter de savcının görüşüne katıldığını bildirdi.
Mahkeme Başkanı Ali Altınkaya, Kehya hakkındaki cezanın infazının durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.
Kehya, halen Elbistan Cezaevi'nde hükümlü bulunuyor.
Yorum Yazın