türk haberler
TÜRK SANAYİ REHBERİ
Adana
DOLAR34.6668
EURO36.6875
ALTIN2942.4

Yunanlı Çiftçiye Ziraat Kredisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yunanlı Çiftçiye Ziraat Kredisi
Abone ol
Türkiye Ziraat Bankası’nın belirli şartlarla Yunan çiftçilerine, sanayicilere ve işadamlarına kredi olanağı sağlaması için düğmeye bastı.
Türkiye, Yunan bankalarının kredileri neredeyse kestikleri bir dönemde Ziraat Bankası’nın belirli şartlarla Yunan çiftçilerine, sanayicilere ve işadamlarına kredi olanağı sağlaması için düğmeye bastı.

Yunan hükümetinin ‘evet’ demesi halinde dağıtılacak krediler ilk aşamada 40-50 milyon euroyu bulacak.
Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Türkiye üç yıldır ekonomik kriz içinde kıvranan Yunanistan’a yardım elini uzattı ve bugüne kadar hiçbir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yapmadığı bir öneride bulundu.

Krizden ve Yunan devlet tahvillerinin yüzde 53 tıraş edilmesinden büyük zarar gören Yunan bankalarının kredi musluklarını iyice kapatmaları üzerine Yunan çiftçiler, sanayiciler ve işadamları büyük bir maddi sıkıntıya girdi. Yunanistan için ekonomiye destek projesi Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği tarafından Yunan makamlarına hem sözlü hem de yazılı iletildi.

Yunanistan tarafından incelemeye alınan projeye ilk tepkiler de olumlu oldu. Türkiye’nin Yunanistan ekonomisine destek projesi Yunan bankalarının kredileri neredeyse kestikleri bir dönemde ülkede 4 şubesi (Atina, İskeçe, Gümülcine ve Rodos) bulunan Ziraat Bankası’nın belirli şartlarla Yunan vatandaşlarına kredi olanağı sağlamasını öngörüyor.

TÜRK-YUNAN AYRIMI OLMAYACAK
Proje, Yunanistan tarafından kabul edilirse Ziraat Bankası’nın iki şubesinin bulunduğu (İskeçe, Gümülcine) Batı Trakya ve Doğu Makedonya bölgesinden başlayarak bütün ülkeye uygun şartlarda krediler yayılacak. Pilot bölge seçilen ve Avrupa’nın Trbet en geri kalmış bölgesi olan Batı Trakya’da Türk-Yunan ayırımı yapılmadan gerekli şartları yerine getiren başvurular kabul edilerek çiftçilere ve işadamlarına krediler verilecek.

50 MİLYON EUROYU BULACAK
Ziraat Bankası kredileri ekonomik fizibilitesi sağlam projeler için ve durumu incelendiğinde mali yapısı uygun olan şirketlere ve şahıslara verilecek. Yunan hükümetinin ‘evet’ demesi halinde dağıtılacak kredi toplamı ilk aşamada 40-50 milyon euroyu bulacak.

Büyükelçi aracı BM ile görüştü
PROJE’nin uygulanabilmesi için bir anlamda kefil olacak, nasıl proje ve kredi alınacağı konusunda yol gösterecek, uzmanlık hizmeti sağlayacak  bir yatırım ajansına ihtiyaç duyuldu. Bu “aracı” rolüne de Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı’nın (UNDP) Atina’daki bürosu soyunacak. Öneriyle iilgili Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim  Uras UNDP yetkilileriyle görüştü. UNDP, kredi isteyen Yunan vatandaşının durumunu inceleyecek, kredi başvurusunu doldurması için çiftçiye, işadamına yardımcı olacak ve Ziraat Bankası’na kredi başvurusunu yapan kişi ile ilgili bilgi ve görüş aktaracak. Türkiye destek projesinde, bir Yunan bankasının ortak olmasına da sıcak bakıyor.

Kararı hükümet verir
ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın Yunanistan’da verecekleri söylenen kredilere ilişkin, “Biz bankacılık kuralları içerisinde rutin kredi işlemleri yapmaya devam ediyoruz” dedi. Ayrıcalıklı bir kredi verme işlemini yapamayacaklarını, rutin kredi işlemleri yapabildiklerini hatırlatan Aydın, “Ayrıcalıklı kredi vermemiz mümkün değil. Ancak bizim Hükümetimiz şu şartlarda kredi verin, zararınızı Hazine’den karşılarım derse, ayrıcalıklı bir kredi söz konusu olabilir” şeklinde konuştu. Yunanistan’la ilgili kendilerine ulaşan yeni bir talep bulunmadığını kaydeden Genel Müdür Hüseyin Aydın, böyle bir kararın ancak Hazine’den çıkabileceğini, bunun için de Bakanlar Kurulu Kararı’nın şart olacağını söyledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dolandırıcıyı Ceyhanlı Bankacı YakaladıÖnceki Haber

Dolandırıcıyı Ceyhanlı Bankacı Yakaladı

Adanalı Çamlık Arazisine Sahip ÇıktıSonraki Haber

Adanalı Çamlık Arazisine Sahip Çıktı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME