Antik Yunan’ın büyük Filozofu Eflatun diğer adıyla Pluton her ne kadar kendinden önce yaşamış olan diğer filozoflardan da etkilendi ise de felsefede Analatik düşüncenin sembolü ve dünya üstündeki AKADEMİ'yi kuran ilk kişidir.
Eflatun'un şimdi bile dünyada geçerli olan çok önemli sözleri ve görüşleri vardır. Benim en sevdiğim sözü (görüşü) ise, 'Seytanlarin çalışma odası cahillerin boş kafasıdır' tespitidir.
Cahil insan, beyni öğreti ile dolu olmadığı için anlık çözümlere yönelir. Çünkü onlar için tutarlı ve verimli bir gelecek değil anlık çözüm yeterlidir bu şekilde günü kurtarmış olurlar.
Toplumu cahil bırakmanın en güzel yolu ise dogmalara kişiyi yöneltmektir.
Anlık çözüm ürettiği için kendini zeki sanan bu toplum aslında öğretiden uzak olduğu için anın çözümünü bulsa bile ilerisi için kendi hayatını organize etmekten aciz olduğu ve genelde günlük çarelerle hayatını devam ettirdiği için gelecek kaygısı yoktur.
Bir toplumda günlük çözümlerle hayati idame ettirme alışkanlığı ki, bu cehaletten kaynaklanır; bu toplumun gelişmesi birey bazında artı değer taşımadığından toplumsal gelişmeye sadece üreme yönünde artış gosterek negatif yönde etkiler.
Bu da, toplumsal çöküntüye sebep olarak cehaletin daha çok yayılmasına ve günlük çözümlerle yaşayan ve yaşatılan toplum olmasına sebep olur. Belli bir zaman sonrada o toplumdan eser kalmaz birey öne çıkar.
Cehalettin etkin olduğu toplumlarda millet olgusu zayıflar ve zaman icinde yok olur.
Bir milletin devamlılığı;Kendisini oluşturan bireylerin egitim ve öğrenimlerinin kalitesine bağlıdır.
Bunun içindirki, emperyal devletler kendi bireylerinin eğitim ve öğrenimi için en büyük yatirimi bu yöne yaparlarken parcalamak istedikleri toplumlarda ise yatırımların başka yönlere kaymasindan üzüntü duymazlar.
Çünkü, onlar için istenilen pozitif bir harekettir bu.
Kısacası, bireysel anlık çözümler değil süreli tabana yayılacak çözümlerin bulunduğu toplumlar başarılıdır.
Yorum Yazın