Tüzük kurultayı yapılmalı, ancak program kurultayı sonrası yapılmalıydı.
Öncelikli amaç yatay ve dikey örgütlenme ve hedefe yönelen çalışma tarzı olmalıydı.
Olmadı.
Tüzük kurultayı yapılacak.
Taban söz ve karar sahibi olacaksa:
1. Delegelik sistemi kaldırılmalı.
2. İlçe başkan ve yönetimini o ilçeye kayıtlı üyelerimiz, sivil toplum örgütleri, sendikaların temsilcileri, meslek ve esnaf oda temsilcileri, gençlik ve kadın sivil örgüt temsilcileri seçmeli.
3. İl başkanı ve il yöneticilerini ildeki kayıtlı üyeler, sivil toplum örgütleri, sendikaların temsilcileri, meslek ve esnaf oda temsilcileri, gençlik ve kadın sivil örgüt temsilcileri seçmeli.
4. Genel başkan ve PM üyelerini Türkiye genelindeki kayıtlı üyeler, sivil toplum örgütleri, sendikaların temsilcileri, meslek ve esnaf oda temsilcileri, gençlik ve kadın sivil örgüt temsilcileri, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri seçmeli.
5. Güçlü genel sekreterlik görevi yeniden getirilmeli. Genel sekreter Türkiye genelindeki üyeler tarafından seçilmeli.
6. PM, MYK üyelerini kendi arasından gizli oyla tespit edilmeli.
7. Milletvekili ve belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri iki dönem toplam 10 yıl kriterine uygun olarak üyeler tarafından hakim huzurunda tespit edilmeli.
İki dönem görev yapanlar aday yapılmamalı.
8. Yatay örgütlenmeye çok önem verilerek;
a. Her coğrafi bölgede üretim özelliğine uygun üretici ve satış kooperatifleri kurmak. O coğrafyada bulunan üyelerin aktif görev almalarını sağlamak. Yatay örgütlenme çalışmalarını yürütmek üzere MYK, il ve ilçe örgütlerinde en az üç kişilik sorumlu yöneticiden oluşan görevlendirme yapılmalı.
b. Türkiye tüm kentlerinde halkın örgütlü hak aramasında önemli kuruluşlarda, sendikalarda, STK'da, her tür dernekleşmede, esnaf örgütlerinde önderlik vasfı olan CHP üyelerinin aktif görev almalarını sağlamalı.
c. Lise ve üniversitelerde öğrenci gençlik örgütlerinde CHP üyesi gençlerin aktif görev almasını sağlamalı.
d. Amacı kadın haklarını savunmak amaçlı kurulan ya da kurulacak örgütlerinde CHP üyesi kadınların aktif görev almasını sağlamalı.
e. Türkiye genelinde ve her kentte CHP'nin ekonomik, siyasi ve sosyal çözüm politikalarını anlatan, yazılı ve görsel propaganda yapan dikey örgütlenmenin dışında aktif CHP üyelerinden kurulu komiteler veya komisyonlar kurulmalı.
f. Yukarıda belirtilen tüm çalışmaları sürekli denetleyen, çalışmalarla ilgili raporlar hazırlayan ve tespit edilen eksiklerin giderilmesini sağlayan kurullar oluşturmalı.
9. Üyelik sistemi:
Kısa dönemde üye yapımına son verilmeli. Üye olmak isteyene önce aday üye vasfı verilerek, partinin Yatay örgütlerinde çalışması sağlanmalı. Çalışma kapasitesine, partinin program, siyasi ve örgütsel bütünlüğüne dönük çalışmaları hakkında tutulan raporlar sonunda en az iki yıl sonra asıl üye yapılmalıdır.
Mevcut üyeler partinin dikey ve yatay örgütlenmesinde katıldığı çalışmalarda ki başarısına göre aktif yada pasif üye olarak ayrıştırmalı.
Pasif üyelerin aktif üye olması yönünde çalışan komiteler kurulmalı. Üyelerin katılım ve isteği raporla tespit edilerek yeniden aktif üye yapılmalı.
10. Partinin gençlik ve kadın örgütlenmesi ve hiyerarşik düzeni ana kademe dışında özerk örgütlü kollar olmalı. Kollar partinin program, siyasi ve örgütsel bütünlüğüne aykırı olmadan bağımsız çalışacak kararlar almalı. Ana kademe kolların yatay ve dikey örgütlenmesine fiili müdahale etmemeli.
11.Parti adına seçimlerde aday olacak kişiler emek en yüce değer kriterini göre hakim huzurunda üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçimle tespit edilmeli.
a. İlçe örgütünde, gençlik ve kadın kollarında görev almak için en az iki yıl aktif görev yapan üyelik kriteri konmalı.
b. İl örgütüne seçilmek için en az üç yıl yatay ve dikey örgütlerde aktif görev alma kriteri getirilmeli.
c. Belediye ve il genel meclis üyesi seçilmek için en az iki yıl yatay veya dikey örgütlerde aktif görev alma kriteri getirilmeli.
d. Belediye başkanı ve millet vekili seçilmek için en az yatay ve dikey örgütlerde dört yıl aktif görev alma kriteri getirilmeli.
12. Devlet başkanı yada cumhurbaşkanı adayı olacaklar;
* * *
a. En az bir dönem parti genel başkanı veya parti genel sekreteri olarak görev yapmış olmalı.
b. En az bir dönem Belediye başkanı veya milletvekili görevini yapmış olmalı.
c. Türkiye genelinde tüm aktif üyelerin katılımı yatay örgütletdeki aktif üyelerin katılımıyla hakim huzurunda yapılan ön seçimle tespit edilmelidir.
* * *
13. CHP programına uygun her tür örgütlenme ve çalışma tarzını tüzükte ifadesini bulacak değişimle, yeni modellerle güçlendirecek PM'ni yetkin niteliğe kavuşturmalı.
14. CHP sol kimliğine hedefiyle ve hedefe giderken örgütlenme ve çalışma tarzıyla kavuşur.
CHP'nin hedefi işte o zaman demokratik halk cumhuriyeti ve tam bağımsız Türkiye olacaktır.
Yorum Yazın