NET TAMİR
NET TAMİR
Adana
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Av. Alev SEZEN

Av. Alev SEZEN

Mail: [email protected]

Doğu Türkistan için İnsanlık çağrısı (2)

Doğum sayısına getirilen sınırlama sebebi ile fazla çocuk yaptıklarında bu çocuklara kimlik çıkartamıyorlar. Kimliksiz nüfusa 'Kara Nüfus' deniliyor. Çin bu çocukları bile sömürüyor ailelerin ellerinden alıp işçi köleler olarak kullanıyor.

Çin ayrıca Doğu Türkistan'a Müslüman olmayan Çinlileri yerleştirilip sayılarını her geçen gün arttırıyor. Yerleştirilen Çinlilere teşvikler veriliyor, ev sağlanıyor iş imkânı sağlanıyor. (Benzer İsrail; 1917 Balfour Deklarasyonu ile Filistin toprakları üzerinde Yahudilere ait bir devletin kurulmasına izin verildi Filisti'’e Yahudi göçü hız kazandı ve halen de bu göçler yeni yerleşim birimleri kurularak artırılıyor.)

Doğu Türkistan'da 1945 sonrası Çinli nüfus %2,5 iken bugün resmi Çin kaynaklarına göre %44, gerçek rakamın ise %50’nin üzerinde olduğu söylenmekte.

Çin, Doğu Türkistan'da Çin yerleşim bölgeleri kuruyor ve vatanın asıl sahibi olan Müslüman Türklere hükümranlık yapıyor. Bu şekilde nüfus yapısını değiştiriyor. Çinliler verimli bölgelere yerleştiriliyor, bütün hizmet onların yaşadığı bölgelere götürülüyor ve fabrikalar bu bölgelerde açılıyor. (Benzer İsrail)

Çin 1644 tarihinden itibaren Doğu Türkistan'da zulümlere başladı. Birinci Çin istilası 1759'da, ikinci istila ise 1876'da gerçekleşti. 1884’de ismi 'Xinjiang' (Kazanılmış Toprak / Yeni Müstemleke / Yeni Bölge / Yeni Hudut) olarak değiştirilmişti. İşgalci Çin Doğu Türkistan'ı 1949'da tekrar işgal ettiğinde adını yine 'Xingjang' olarak değiştirdi. 1 Ekim 1955'de ise bölgenin adını 'Xingjang Uygur Özerk Bölgesi' olarak değiştirdi. (Benzer İsrail; 14 Mayıs 1948’de de İsrail kuruldu.)

Çin işgal ettiği her dönemde tarihi İpek Yolu’nun en önemli geçiş noktalarından olan, gerek madenleri gerekse tarımsal alanlarıyla çok zengin olan Doğu Türkistan'ı her yönüyle sömürmüştür. Çin'de çıkarılan 148 madenin 118'i Doğu Türkistan'da yer alıyor. Bu da Çin'in toplam maden ocaklarının %85’'ni oluşturuyor. Bunların arasında kalitesi ve yüksek kalori değeri ile ünlü olan kömürün ayrı bir yeri bulunuyor. Çin’in toplam kömür rezervinin yarısını oluşturan Doğu Türkistan kömür madenlerinin rezervi 2 trilyon ton olarak hesaplanıyor.

Doğu Türkistan, petrol, doğal gaz, uranyum, kömür, altın, gümüş ve bakır madenlerinin zenginliği ile dikkat çekiyor ve bu yönü ile Çin'in en önemli hammadde kaynaklarından birini oluşturuyor. Petrol zenginliğinden dolayı 'Umut Denizi' olarak adlandırılan Tarım Havzası'nın 10 milyar tonun üzerinde petrol kapasitesi olduğu tahmin ediliyor. Bölgede araştırmalar yapan uzmanlar, Doğu Türkistan topraklarında 300 milyon ton petrol ve 220 milyar metre küp doğal gaz kapasitesi olan 13 yatak olduğunu ifade ediyorlar.

Tüm bu madenlerin yanı sıra bölgenin Çin için taşıdığı önemin bir diğer nedeni Doğu Türkistan’ın Çin’in en büyük pamuk üretim merkezlerinden biri olması. Pamuk üretimi Çin tekstilinin hammaddesini oluşturuyor.
Devam edecek
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar