türk haberler
türk haberler
Adana
DOLAR32.5253
EURO34.8563
ALTIN2480.5
Av. Alev SEZEN

Av. Alev SEZEN

Mail: [email protected]

İşçisin Sen İşçi Kal!

Hukuk sistemimizde ve yüksek yargının yapılanmasında yapılan değişiklikler bize neleri getirecek diye merak edenler vardı. Eleştirenler, yargı siyasallaştı diye kesin hüküm verenlerde az değildi. Bir de aslında biz siyasallaşmış yargıyı özgürleştiriyoruz diye icraatları övenler. Bize de hayırlısı olur inşallah demek düşüyor…

İş mahkemeleri - kuruluşundan bu yana - tabiri caiz ise 'kadı mahkemeleri gibi' çalışanı koruyup kollamayı düstur edinen mahkemelerdi. İşçiyi her türlü zora sokma, çaresiz ve yalnız bırakma imkânına sahip olan güçlü sermayedarın karşısında zayıf olan işçinin korunması gerekiyordu. Ne yazık ki iş mahkemelerinin bu tutumu hakkında artık 'di'li geçmiş zaman kullanıyoruz. Artık gerek iş mahkemelerinde gerekse Yargıtay’da bu tutum değişti. Birçok meslektaşımız hatta hâkimler bile bu konuda hemfikir. Tecrübeli bir iş hâkimi sohbet esnasında 'düğmeye basılmış gibi' tabirini kullandı.

Sigortalı bir işçiyi dahi İş Kanunu'na sokmayan, bu kanundan doğan haklarını vermeyen, kanunun işçinin lehine olan emredici hükümlerini bile dikkate almayan, işçinin hak ettiği tazminatları vicdani kanaat adı altında kırpıp kuşa çeviren kanunlar bile geriye yürümezken işçi aleyhindeki yeni içtihatlarını geriye yürüten ve uzun seneler sürmüş davaları işçi aleyhine silbaştan yenileyen, hatta kopan üç parmağın bedeli olarak dört bin TL’nı reva gören bu tutumun sebebi nedir? Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Peki, ne oldu da bir anda her şey işçinin aleyhine döndü? Hâkim beyin dediği gibi düğmeye kimler ve niye bastılar?

Eğer ekonomideki kötü gidişatın faturası işçiye kesiliyor, sistemi ve -gerçekte olmayan ama olduğu iddia edilen- ekonomik istikrarı korumak adına bizatihi işvereni korumak hedefleniyor ise bu tamamen yanlıştır. Ne sistem, ne ekonomi, ne istikrar bunlar sermaye ile değil insan ile korunur.

Unutulmamalı ki toplumsal patlamanın esas unsuru insandır. Şeyh Edebali’nin dediği gibi "insanı yaşat ki devlet yaşasın." Bu yanlış tutumdan biran önce dönülmesi ve işçilerin haklarının verilmesi için tekrar düğmeye basılması gerekiyor hem de acil durum düğmesine.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar