Şimdi size bir hikaye anlatacağım bir günceden alıntılar olacak bunlar.
Hem Türkiye’de öğretmenlik yapmış, hem de hala hazırda, Asya ve Avrupa’daki birçok ülkeden öğrenciye öğretmenlik yapan bir öğretmen olarak bu ekonomi vahşetinin nasıl küçük saf beyinleri ele geçirdiğini anlatacağım.
Devletin frapan ve işlevsiz eğitimini bilmeyen idealist bir öğretmenken ben kapitalizmin teneffüsünün olmadığı bir x kolejinde çalışırken ( hepinizin ayıla bayıla çocuklarını gönderdiği işlevsiz kurumlardan bir tanesinde) İngilizce icatlar konusunu anlatıyordum ortaokul öğrencisi bir öğrencim ile diyaloğumdan bahsedeceğim .
Elimde bir paratoner fotoğrafı akıllı tahtada Benjamin Franklin’in kapak olduğu bir belgesel filmi vardı. Dikkat toplamak ve çocukların ilgi kazanımlarını sağlamak için ilk sorumu “bu mucidi tanıyanınız var mı” diye sordum. Öğrencilerden bir tanesi parmağını kaldırdı yeterince agresif bir tutum ile “evet bu” dedi. “Doları yapan kişi, onun resmi var dolarda. Bunun yüzünden annem bana bilmem ne oyununu almıyor" dedi.
O an elimdeki paratonerin tahtadaki belgeselin hiçbir anlam ifade etmediğini anladım .
Aranızdan birileri doları bilen daha önce görmüş kolejli bir çocuğun derdini anlatıyorum sanıyordur, ama merak etmeyin ben Adana’nın kenar mahallerindeki çocukların dertlerini de biliyorum, ihtiyaçlar hiyerarşisinin ilk adımı barınmayı dahi elde edemeyen çocukların derdini de..
Şimdi gelelim Avrupa’daki öğrencime; yine konumuz mucitler fakat Türk eğitim sisteminin aksine; öğrencinin analitik ve kritik düşünmesini geliştirmek için mucitlerin icatlarını nasıl değiştirirdiniz, siz olsaydınız, yararları ve zararları, avantajları ve dezavantajları essaylari yazıyoruz. Konu başlıklarını verirken bilginin doğruluğunu yoklamak adına Benjamin Franklin kimdir ne yapmıştır sorusunu yönelttiğim çocuk paratoneri icat ettiğini ve uçurtma uçururken elektriği bulan adam olduğunu, Amerika’nın kurucusu olduğunu vb. birçok bilgi ile cevapladı sorumu. Dolarda resmi olduğunu söyledim ek bilgi olarak essayın de buna değinmek isteyip istemediğini sordum dolarda resmi olduğunu bilmiyordum. dedi
Kıssadan hisseye çocuklarınız doğru nitelikli ve gerekli eğitimi almıyor bunu yıllardır bağırıyorum okullarınız büyük birer ikna odaları ve hapishaneler öğretmenler bilgi gardiyanları ama bu çocuklar yaşıtları olan Avrupa’daki çocuklar kadar dolarda kimin resmi olduğunu bilmeme lüksüne sahip olmalı enflasyon kelimesinin TDK’daki ve halk arasındaki anlamını öğrenmemeli zira bu çocuklar sosyoekonomik olarak kalkınmalı uçurtma uçurmalı ve Benjamin frank lini paradan değil paratonerden hatırlamalı hepinize şimşeklerden uzak bir yaşam diliyorum çocuklarınıza doğru bilgi paratonerleri hediye etmeyi unutmayın.
Facebook Yorum
Yorum Yazın