edas-yılbaşı
NET TAMİR
aosb
Adana
DOLAR34.7535
EURO36.5589
ALTIN2950.5
H. Mirgül GRİFFE

H. Mirgül GRİFFE

Mail: [email protected]

Haydan gelen huyna (huy'a) gider

Emeksiz kazanımların insanların elinden  çabukça çıktığını anlatan bir deyim olan ve genellikle İstanbullularin kullandığı bir deyim olan 'Haydan gelen Huyna (Huya) gider' deyimi üstünde pek çok düşündüm ama yaptığım araştırmalar sonunda buldum ve bulunca da gülmekten kendimi alamadım.

Haydi şimdi benim öğrendiklerimi tüm bilmeyenlerle paylaşayım izninizle.

Osmanlı Devleti zamanında İstanbul’daki tüm kuyumculuk işleri bildiğiniz gibi Ermenilerce yapılıyordu.İstanbulda kuyumculuk işinde çalışan Süryaniler bile yok denecek kadar azdı. Suryani kuyumculara Osmanlı Devletinde sadece Anadolu topraklarının güney ve güney doğusunda rastlanıyordu.

Bu kuyumculuk sektörü şimdiki gibi Kapalıçarşı da bulunuyordu.Sadece Kuyumcular mi? Tabiki hayır! Kapalicarsidaki en önemli manifaturacı işlerindede Ermeniler vardı ve bazı Venedik kökenliler.

Kapaliçarşıdaki bu gayrimuslim tuccarlarinda birer koruyucu Yeniçeri ağası vardı. Bu ağalar buradaki esnaflardan aldıkları belli bahşişler (Hanutlar) karşısında korurlardı.

Her yeniçeri ağası cuma günü öğleden sonra korudukları Kapalıçarşı esnafına gelir, kahvesini veya nargilesinin içerek onlarla sohbet eder ve daha sonra parasını (Hanut) alir ve çıkar giderdi.

Bu yeniçeri ağaları evli olmadıkları  için genellikle pazar gecesi veya pazartesi sabahına kadar İstanbul’un tüm meyhanelerini dolaştıktan sonra pazar gecesi veya pazartesi sabahı  Yeniçeri ocağına dönerlerdi

Aynı şekilde, tüm barlar gazinolar kahvehaneler vs gibi eğlence ve rahatlama yerlerinizde Rum kökenli Osmanlı tebaası işletiyordu.

Cumadan  sonra aldıkları Hanutlar (Bahşişler) döndüklerinde bitmiş olurdu.
Ertesi hafta tekrar korudukları Kapalıçarşı esnafına gider Hanut alırlardı.
Bunu bilen Kapalıçarşı’nın Ermeni esnafı gülerek söyle derdi.

"Haydan gelen Huyna gitti ağam"
Çünkü; HAY Ermenicede Ermeni demektir. HUYN ise Ermenicede Rum demektir.

Bu deyim daha sonra 'Haydan gelen Huya gider'e dönüştü.

Ama gerçek İstanbul kökenliler bu deyimi eskisi gibi kullanırlar.
'HAYDAN gelen HUYNA gider' diye.

Bu deyimi hatırlamamın sebebi ise; son zamanlardan pek çok Hay'dan nasiplenenlerin olması ve bunların hanutlarininda hep HUYN'na gitmesi.

Tek duam şu dünyada haketmedigim bir lokmanın bogazımdan geçmemesi ve benim gibi düşünenlerin çoğalmasıdır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME