Concorde Yanılgısı..
Bir gemide olduğunuzu, geminin batmakta olduğunu ancak o gemiyi kendi isteğinizle terk edemediğinizi düşünün. Concorde yanılgısı tam olarak böyle bir durumdur diyebiliriz.
Concorde, yolcu uçağı olarak tasarlanmış bir hava aracıydı. Amaç, sesten hızlı bir uçak elde etmekti. Hiçbir kar elde edilememesine ve beklenen performansın alınamamasına rağmen üreticiler projeyi devam ettirmekte ısrarcıydılar ve pek çok kişi ve bazı ülkeler tarafından büyük yatırımlar yapılmaya devam edilmekteydi. Maliyeti yüksek, yolcu kapasitesi düşük, güvenilirliği azdı. Bir süre sonra ise bütün seferleri durduruldu.
Sonucunda başarılı olamayacağımızı bildiğimiz halde girişilen işler, bize zarar verdiği apaçık ortada olan bir ilişkiyi bitirememe, kaybettiklerimizden sonra daha riskli davranışlar sergilememiz ve daha birçok olay. Belki düzelir diye belki de çok emek verdim düşüncesiyle geçen onca zaman. Kısacası yatırılan yatırımın genel kayıplarına odaklanmak yerine, kaynağı kaybetme korkusuyla daha fazla yatırım yapmak olarak özetleyebiliriz.
Bize duygusal, fiziksel, sosyal ve birçok yönden zarar veren ilişkiyi bitirememek ve üzerine gitmek bu duruma bir örnektir. O kişiyi kaybetmemek için gösterdiğimiz çabayla aslında kaybettiğimiz onca şeyin farkında olamayabiliriz. Bazen gösterdiğimiz çaba, verilen onca emek ve zaman kaybıyla sonuçlanabilmektedir.
Bazen vazgeçmeyi bilmeliyiz. Verdiğimiz çabanın sonucunun bizi tatmin edip etmeyeceği önemlidir. Umut bir insanın motivasyonu için oldukça önemli bir kavramken realiteden kopmamak da önemlidir.
Yorum Yazın