Abone ol
Veli KÜÇÜK: İçine adalet koyamadığımız bir adalet binasını içimize sindirebilmek mümkün değil. Yeni bina estetik açıdan değil ama işlevsel açıdan sıkıntılı. Başarılı bulmuyorum. Sadece dış görünüş ile sınırlandırmamak lazım. Kapısında adalet yazılı olan bir binanın içinde adalet olduğuna inandırmak gerekir. Yeri gelmişken söyleyeyim; yeni baro binasını Sheraton otelinin yanındaki arazide hayata geçirmeyi planlıyoruz. Şehir dışından Adana’ya dava takibi için gelen meslektaşlarımızı ağırlayacak bir yerimiz yok. Bunun eksikliğini hissediyoruz. Şartlar oluşursa yapımına kısa zamanda başlamayı umuyoruz.
Arkadaşımız Aliye Şahin, Baro Başkanı Veli Küçük ile görüştü.
Arkadaşımız Aliye Şahin, Baro Başkanı Veli Küçük ile görüştü.
Adana Adliye binası içinde yer alan Baro Başkanlığı makamında yapılan görüşmeye haber koordinatörümüz Azmi Ertan'da katıldı.
Samimi bir ortamda geçen sohbet toplantısında Aliye Şahin'in sorularına içtenlikle yanıt veren Baro Başkanı Küçük, Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi tablodan başlayarak, mantar gibi biten hukuk fakülteleri enflasyonuna, Adana'nın sosyo ekonomik yapısına değin birçok konudaki görüşlerini Adana Haber Net okurları için yansıttı.
31 Mart seçimleri ile ülke gündeminin önemli değişimlere kapı açtığına dikkat çeken Başkan Küçük, CHP İstanbul BB. adayı Ekrem İmamoğlu'nun büyük bir başarı yakaladığını, tek başına çıktığı seçim çalışmalarında yılmadan usanmadan, sevgi dilini hakim kılarak, sadece İstanbulluların değil, tüm ülkenin takdirini kazandığını söyledi.
Adana'nın geçmişten kaynaklanan büyük sıkıntıları olduğunu, Adana BB. Başkanı Zeydan karalar'ın bu sıkıntıları aşabilecek potansiyele sahip bulunduğunu kaydeden Veli Küçük daha sonra şu görüşlere yer verdi:
"Adana BB. ile Ceyhan ve İmamoğlu ilçelerinde büyük bir değişim yaşandı. Buralarda uzun yıllardan sonra CHP'li adaylar kazandı. İnanıyorum ki, BB Başkanı Zeydan Bey ve ekibi Adana'nın gelişmesi yönünde itici bir güç oluşturacaktır."
Adana’nın yıllardır üvey evlat muamelesi gördüğünü sözlerine ekleyen Veli Küçük, şu ifadelere yer verdi: "siyasiler istediğini alamayınca sonuçlar ister istemez Adana’ya ve Adanalılara yansıtılıyor. Gerekli destekler verilmiyor. Yanı başımızda bir Osmaniye gerçeği var; Osmaniye kalkınmada öncelikli il! Adana'dan kaçan yatırımlar Osmaniye'nin cazip şartlara sahip olması nedeni ile bu ilde konuşlanıyor. Adana'da en hayati yatımlardan mahrum bırakılıyor."
Aliye ŞAHİN: Veli Küçük kendisini tarif etse, hangi cümleleri kullanırdı?
Veli KÜÇÜK: "Yaşamayı seven, ülkesi ve ülke insanının değerini her şeyden aziz bilen, Atatürkçü, mazlumun ve mağdurun yanından bir kişi olarak, hak, hukuk, adalet kavramını hayatının her safhasında uygulayan bir kişiyim."
"Resim sanatına olan ilgim ressamlık düzeyindedir. Ancak, yoğun mesleki yaşantım nedeni ile buna ne yazık ki zaman bulamıyorum."
Aliye ŞAHİN: Adana Barosunun sanata bakışı hangi seviyede. İkinci bir sorum, baro olarak çevre duyarlılığında hangi noktadasınız?
Veli KÜÇÜK: Adana Barosu olarak sanata gereken önemi gösteriyoruz. Müzik grubumuz var. Özel günlerde halkımızın ve meslektaşlarımızın huzuruna çıkıyoruz. Adana Barosunun tiyatro gösterileri de var ve bu etkinlikler büyük beğeni ile izleniyor. Amatörce çalışmalar yapan ve çok iyi sonuçlar çıkartan, 8 yıllık deneyimli bir tiyatro topluluğumuz mevcut. Parantez içinde, tiyatro izlerken büyük keyif aldığımı söylemek isterim. Türkiye Barolar arası tiyatro festivali etkinliklerini ilk olarak biz başlattık. Adana Barosu Tiyatro Topluluğu olarak en son Ankara’da sahne aldık. Buradan müzik, tiyatro ve fotoğraf sergisi paralelindeki, sanatsal etkinliklerimize katkı sağlayan meslektaşlarımızı can-ı gönülden kutluyorum. Ayrıca, baro yönetimi olarak hayvan haklarına azami derecede sahip çıktığımıza inanıyorum. Hayvan Hakları Komisyonu üyelerimiz bu konuda aktif bir çalışma yürütmektedirler. Gerek vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesinde, gerekse toplumda infial yaratan nahoş hadiselerin kamuoyu vicdanında hak ettiği karşılığı bulabilmesi adına gerekli adımları atıyoruz.
Aliye ŞAHİN: Sayın Küçük, Avrupa'da birçok yerde bulundum. Özellikle dini motiflerin sergilendiği mabet benzeri adliye binalarına tanık oldum. Bakınca insanın içi ürperiyor, soğuk ve itici. Yeni adliye hizmet binasının da böylesi bir estetikle yapım aşamasından geçtiğini görüyorum. Daha içten ve samimi bir tarz tercih edilemez miydi?
Veli KÜÇÜK: İçine adalet koyamadığımız bir adalet binasını içimize sindirebilmek mümkün değil. Yeni bina estetik açıdan değil ama işlevsel açıdan sıkıntılı. Başarılı bulmuyorum. Sadece dış görünüş ile sınırlandırmamak lazım. Kapısında adalet yazılı olan bir binanın içinde adalet olduğuna inandırmak gerekir. Yeri gelmişken söyleyeyim; yeni baro binasını Sheraton otelinin yanındaki arazide hayata geçirmeyi planlıyoruz. Şehir dışından Adana’ya dava takibi için gelen meslektaşlarımızı ağırlayacak bir yerimiz yok. Bunun eksikliğini hissediyoruz. Şartlar oluşursa yapımına kısa zamanda başlamayı umuyoruz.
Aliye ŞAHİN: Neredeyse adım başı hukuk fakültesi açıldı. Bunlara yurt dışında olup da, ülkemiz vatandaşlarının rağbet ettikleri var. Bir hukukçu olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Veli KÜÇÜK: Her meslekte yaşanabilecek dejenerasyon ne yazık ki camiamız için de mevcut. Yerden mantar gibi biten hukuk fakülteleri 'herkes için geçerli olmasa bile' niteliksiz mezunlar veriyor. Bu da meslektaşlarımızın arasında haksız rekabete, birbirlerini kötülemeye kadar varan nahoş durumların yaşanmasına neden olabiliyor. Gereğinden fazla açılan hukuk fakültelerine profesör düzeyinde personel de bulunamıyor. Bunun en bariz örneği, Çukurova Üniversitesi. ÇÜ’de tek Prof. var, o da dekanın kendisi. YÖK tarafından alınan kararla üniversite sınav sonuçlarına göre ilk 150 bin seviyesinde olan kontenjan göstergesinin 190 bine çıkartılması da tuz biber olmuştur. Türkiye Barolar Birliği bu konudaki kapsamlı bir çalışmayı hükümete sunmuş bulunmaktadır. Buna göre, mali müşavirlerin mesleğe giriş sınavı gibi bir sistemle hukuk fakültesi mezunları yeterlik sınavına girecekler. Bu sınav, avukatlık, savcılık, hakimlik ve noter adaylığı gibi mesleki başlangıç için şart olacaktır. Böylelikle hukuk mezunlarına nitelikli ve yüksek seviyede mesleki bir ortam oluşturmak mümkün olabilecek.
Aliye ŞAHİN: Sayın Başkan, kamuoyundaki izlenime göre, Adana Baro Başkanlığını başarılı bir şekilde yürütüyorsunuz. Geleceğe dönük planlarınız arasında baro başkanlığını bir dönem daha sürdürmek, ya da ileriki zamanlarda bir yerlere aday olarak hizmet verme düşüncesi var mı?
Veli KÜÇÜK: "Baro başkanlığında iki dönemle sınırlı hizmet süresi kalktı. Meslektaşlarımızın takdiri neyi gerektiriyorsa onu yapmak isterim. Gelecekte Adana'ya faydalı hizmetlerde bulunmayı arzu ederim elbette ancak, zaman neyi gerektirir bilemem."
Aliye ŞAHİN'in Notu:
Adana Baro Başkanı Sayın Veli Küçük ile son derece keyifli bir sohbette bulunduk. Veli Bey, Adana kamuoyuna, haber sitemiz aracılığı ile önemli bilgiler verdi. Sayın başkanın düzeyli yapısı ve yüksek mesleki birikimi ile Adana’ya çok uzun yıllar hizmet verecek potansiyele sahip olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca, yoğun mesaisine rağmen bizlere vakit ayırdığı için kendim ve Adana Haber Net ailesi adına teşekkür ediyorum.
Yorum Yazın