ayyuce
Adana
DOLAR32.4524
EURO35.6516
ALTIN2326.2

Türk İmparatorluğu geri geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk İmparatorluğu geri geliyor
Abone ol
Türk İmparatorluğu geri geliyor

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu dış ilişkiler konularındaki Genel Kurul toplantısında milletvekillerine hitaben konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, eski imparatorlukların geri gelmeye başladığını belirterek, "Bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye. Bunlar küresel ve bölgesel yaklaşımlarla gelen eskinin büyük imparatorlukları. Bu durum bizim için yeni bir ortam sunuyor" diye konuştu.

Borrell, Oruç Reis gemisinin Antalya limanına gitmesini "doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirerek, "Bu da bize diyalog için daha fazla adım atılabileceğine yönelik umut vadediyor. Bunu askeri yöntemlerle değil, diyalog ve müzakere ile çözeceğiz" dedi.

AB'nin 21 Eylül'deki Dış İlişkiler Konseyi toplantısında ve 24 Eylül'deki AB Konseyi toplantısında Doğu Akdeniz konusunun ele alınacağını hatırlatan Borrell, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile dayanışma içinde olduğunu, bu toplantılarda Türkiye ile ilerleme olmaması halinde birçok seçeneğin masada olacağını söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasında daha çok Kıbrıs'ın güneyindeki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle yaşanan gerginlik, yerini son birkaç haftadır Ege Denizi'ndeki adaların egemenliği üzerinde yaşanan tartışmalara bıraktı.

Doğu Akdeniz'deki son gelişmeler, Türkiye ile Yunanistan’ı bir kez daha karşı karşıya getirirken, Ankara'nın Ege anlaşmazlıklarını yeniden gündeme taşıması tansiyonu daha da artırdı.

İki ülke uzun yıllardır birbirini hava sahasını ihlal etmekle suçluyor. Ancak bu kez suçlamalar karasularının ihlal edildiği yönünde.

Gerilimin artması sonucu geçtiğimiz günlerde iki ülkenin savaş gemileri arasında bir çarpışma meydana geldi. Kemal Reis ile Yunan fırkateyni Limnos arasında yaşanan kazada her iki gemide küçük hasarlar meydana geldi.

Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman artan gerginlik iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. 1996 yılında Sakız Adası yakınlarında Türk F-16 savaş uçağı Yunan Mirage 2000 jetleri tarafından açılan ateş sonucu Ege Denizi'ne düştü. Pilot Yarbay Osman Çiçekli kurtulurken, Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla birlikte denize düşerek yaşamını yitirdi.

2006 yılında da Türk ve Yunan F-16'ları havada çarpıştı. Kazada Türk pilot hayatta kalırken Yunan pilot hayatını kaybetti.

euronews


Fenerbahçe Gözünü Cavani’ye Dikti!Önceki Haber

Fenerbahçe Gözünü Cavani’ye Dikti!

Fren kavgasını polisler saatlerce ayırmaya çalıştıSonraki Haber

Fren kavgasını polisler saatlerce ayırma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar