28 Ekim Ohi günü Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rumlarının Cumhuriyet günüdür.
Mussolini ve Hitlere verilmiş bir cevap olarak doğan Ohi yani hayır kelimesi Yunanistan‘ın cumhuriyeti ve eğemenliği için önemli bir kelimeydi.
Bu güçlü duruş onlara cumhuriyet sevinci yaşatırken ekonomik krizden sonra bütün fabrikalarını Almanya'ya satmak zorunda kalan Yunanistan hala hayır diyebiliyor muydu?
Her 28 Ekim'de “hayır“ diyor cumhuriyeti uğruna. Peki bu hayır ne kadar anlamlı, ne kadar içi dolu?
Almanya da Yunan haftasında indirimli Yunan tulumba tatlısını, Yunan su böreğini Yunan baklavasını alan Türklere sormak gerekir diye düşünüyorum.
Ekonomik krizin pençesinde olan Yunanistan‘ın toprakları Hitlerin postalı ile dövülmediyse de, 4 euro karşılığında almanlara seks işçiliği yapan yunan kadınlarının feryatları ile çoktan dövüldü.
Bu kadınlar için Ohi Bayramının ne anlamı vardı ki? Cumhuriyet onların onurlarını geri getirebilir miydi?
Keşke cumhuriyet bir zaman makinası olsaydı. Daha sonrasında ohi geleneği olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birleşmek istemeyen Rumların da Annan referandumun daki tepkisi olarak da, 28 Ekimde Güney Kıbrıs Rum kesiminde kutlanan ohi bayramı Avrupa‘nın en düşük asgeri ücreti ile hayatta kalmaya çalışan Rumların birleşmek istemedikleri o coğrafyaya her hafta sonu akın ederek, kur farkından dolayı aylık alışverişlerini kuzeyde yapıp Metehan sınır kapısında uzun kuyruklar oluşturan rumlar 28 ekimi ne kadar da içten kutluyor dersiniz?
Söz gelimi bütün örneklerin cumhuriyet terimine bağlandığını ve cumhuriyetin kapital ile yani para ile mevcudiyetini koruduğunu ve hatta içini doldurduğunu söyleyebilirim.
Çocukken okullarda milletin eğemenliği olan bu kavramın paranın eğemenliğine dönüşmesi ne acıdır. Yoksa cumhuriyet 21. Yüzyılda Marx’ın Das Kapitali midir?
Keşke zaman makinası olsaydı cumhuriyet. Cumhiriyetin felsefesinin konuşulduğu güzel ülkemde 100. Yıl coşkusu ile yaratılması tahayyül edilen birlik beraberlik temalı şiir, tenceresi kaynamayan ayşe teyze de ne anlam ifade ediyordur.
İltica başvurularının yüzde yüz arttığı bu canım vatanımda cumhuriyet şemsiyesi kimi yağmurdan koruyordur bilemem ama bildiğim birşey varsa, paryaların hala okula gidemediği, restorantlara giremediği halk otobüslerine alınmadıkları Hindistan gibi, darbelerin anavatanı olan Ruanda gibi ülkelerin de cumhuriyet kavramına sıkı sıkı sarıldıklarıdır.
Öte yandan Almanların cumhuriyet bayramları yoktur, sadece doğu ve batı Berlin‘in birleşmesini kutlarlar, tek ve hür bir Almanya olmayı umut ederek, o yüzden Alman milli marşı birlik ile başlar. bizimkisi korkma ile…
Cumhuriyet bir sopadır bazen ansızın gökten zembil ile inen cumhuriyet, bakışlarında hep bir giyotin taşır. Ona göz dikenin boynunu koparmaktan çekinmez, utanmaz.
Gerçekten hasta bir cumhuriyetin varacağı yer kışla demiş Regis Debray siz sevgili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kaç kışla kaç darbe kaç giyotin gördünüz 29 Ekimi beklerken.
Yorum Yazın